De meestgestelde vragen rond institutionele Bitcoin producten!

De meest gestelde vragen hebben betrekking op Bitcoin ETF’s, Bitcoin futures en andere “institutionele” producten. Deze domineren de laatste tijd de nieuwscyclus, vooral door de lancering van Bakkt en de aanstaande beslissingen van Bitcoin ETF’s, dus daarom besloot ik de vragen hier te beantwoorden.

  • Zou ik aandacht moeten besteden aan deze aankondigingen en lanceringen? – Ja, u moet proberen ze allemaal bij te houden. Het zijn belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van een opkomende industrie. Elk product heeft een betekenis in het oude financiële systeem, dat relatief goed moet worden weerspiegeld in het alternatieve financiële systeem van digitale assets.
  • Welke invloed zullen deze producten hebben op de prijs? – Hoewel dit waarschijnlijk een controversiële gedachte is, denk ik niet dat de individuele lanceringen van deze producten veel invloed zullen hebben op de prijs, zowel op de positieve als de negatieve zijde van het product. Hoewel er vandaag de dag nog steeds wat onenigheid bestaat over de blootstelling naar Bitcoin, zijn de meeste mensen in staat geweest om door de verschillende opties te navigeren, waaronder GBTC, Bitwise, Digital Asset Index Fund, Bitcoin mining, Bitcoin verdienen via Lolli, of het rechtstreeks aanschaffen van Bitcoin via Lolli of het kopen van een cryptocentransautomunt. Deze nieuwe producten gaan de beschikbaarheid van Bitcoin op de lange termijn zeker verbeteren, maar er is slechts een geringe kans dat er een groot aantal mensen op dit moment blootstelling aan Bitcoin nodig hebben, maar er niet in slagen om Bitcoin te verkrijgen.
  • Wie zullen de kopers van deze producten zijn? – Het antwoord is een beetje lastig omdat niets binair is. In feite is het zelfs mogelijk dat mensen uit verschillende achtergronden uiteindelijk deelnemen aan ETF’s, futures en institutionele producten. U ziet hedgefondsen, traditionele asset managers, particulieren, familiekantoren en speculanten bijvoorbeeld allemaal aandelen kopen in een ETF. Elk product heeft een ander doel voor de verschillende deelnemers. Sommigen willen liquiditeit. Sommigen willen niet-gemanipuleerde markten. Anderen willen gereguleerde producten….u krijgt het beeld.
  • Waarom duurt het zo lang om een ETF goedgekeurd te krijgen? – De huidige regelgeving is zeer conservatief en ze blijven zich zorgen maken over bepaalde aspecten van de markt. Sommige van deze zorgen zijn in principe terecht (bv. marktmanipulatie), terwijl andere waarschijnlijk overdreven zijn. Hoe dan ook zal de ETF worden goedgekeurd wanneer (1) de kwesties worden aangepakt/opgelost of (2) de regelgeving wordt gewijzigd.
  • Moet ik één van de institutionele producten gebruiken om exposure te krijgen aan Bitcoin of moet ik het asset gewoon rechtstreeks kopen? – Dit is een heel belangrijke vraag. Indien mogelijk, wilt u de Bitcoin rechtstreeks bezitten. De uitdrukking “not your keys, not your Bitcoin” heeft niet voor niets aan populariteit gewonnen. Bitcoin’s status als een asset drager biedt unieke voordelen ten opzichte van andere traditionele assets. Uiteraard kan niet iedereen Bitcoin rechtstreeks in zijn bezit hebben. Voor deze mensen of instellingen is het verkrijgen van exposure via een institutioneel product waarschijnlijk beter dan helemaal geen exposure te hebben.

Zoals ik al eerder zei, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan deze productlanceringen. Ze zijn een belangrijk moment van ontwikkeling. Zonder deze producten zou Bitcoin in de ogen van de institutionele beleggers aanzienlijk worden ingeperkt, of dat nu nauwkeurig of onnauwkeurig is. Er zijn bepaalde criteria of normen waaraan deze beroepsbeoefenaars verwachten dat ze de mogelijkheid krijgen om het asset te evalueren met het oog op een mogelijke belegging.

Als deze beleggers alleen maar zouden speculeren op de prijs van het asset, dan zouden de meeste mensen zich niet al te veel zorgen maken over hun participatie. Helaas is de macro-economische situatie waarschijnlijk in de richting van een wereld waarin beleggers moeten zoeken naar ontlasting van niet-corrigerende, asymmetrische assets om de risicospreiding te reduceren en grote drawdowns in hun portfolio te voorkomen. In dit scenario is het essentieel om ervoor te zorgen dat elke institutionele belegger, ongeacht zijn specifieke vereisten en beleggingsbeleid, een positie kan verwerven in Bitcoin.

Houd deze institutionele producten in de gaten. Verwacht geen zinvolle prijsimpact op korte termijn en vergeet niet dat deze institutionele producten wellicht zeer belangrijk zullen worden als de macro-economie steeds meer in deze richting blijft gaan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment