De oorzaak van Bitcoin zijn recente prijsdaling, wat is er allemaal gaande op dit moment? Belangrijk dat je dit weet!!

Op dit moment kijken we toe hoe deze dagen de geschiedenisboeken in zullen gaan. Er zullen boeken geschreven worden over de gebeurtenissen die zich op dit moment reflecteren in de financiële markten. Elke dag voelt als een maand. Angst en paniek domineert de ‘mindset’ van de meeste mensen. Maar zoals ik eerder deze week schreef, zal ook dit, zoals de meeste dingen in het leven, voorbijgaan.

Voordat we gaan nadenken over waar we zijn, is dit wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd:

  • Het grote nieuws was dat president Trump gisteravond een nationale toespraak gaf met betrekking tot COVID-19 en de daaropvolgende economische / gezondheidseffecten. De belangrijkste punten van de toespraak waren dat reizen van Europa naar de VS in de nabije toekomst sterk zullen worden beperkt, de regering werkt aan financiële verlichting voor kleine bedrijven en/of personen die worden getroffen door de economische stagnatie van COVID-19, en de IRS zal waarschijnlijk de datum van de belastingrapportage voor sommigen verlengen.
  • De Italiaanse regering “beval alle winkels in het land te sluiten tot 25 maart, behalve supermarkten en apotheken. Het openbaar vervoer, de financiële sector en de postdiensten zullen blijven voortgaan, maar de normaal gesproken bruisende restaurants, cafés en bars van het land zullen worden gesloten. Fabrieken kunnen blijven draaien, maar alleen met voorzorgsmaatregelen.”
  • De S&P 500 daalde vanochtend tijdens de opening met 7%, waardoor de stroomonderbrekers onmiddellijk in werking traden en de handel een kwartier kwam stil te liggen.
  • De Dow Jones Industrial Average is vanochtend ook met ongeveer 8,5% gedaald.
  • Bitcoin is vanochtend ongeveer met 23% gedaald.
  • De olie is vanochtend ongeveer met 8% gedaald.
  • Het goud is vanochtend ongeveer met 2,5% gedaald.

Dit is slechts een kleine selectie van de verschillende ontwikkelingen. Het kan allemaal samengevat worden met een eenvoudig omkadering: 

  • COVID-19 is officieel bestempeld als een pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie. De noodzakelijke reactie vraagt om maatschappelijke distantie en het stilleggen van grote bijeenkomsten of verschillende vormen van economische activiteit.
  • Het virus maakt de economie in de hele wereld kapot.
  • De structurele gebreken in verschillende markten komen aan het licht wanneer de economie stilvalt, waaronder een te grote mate van ‘leverage’ en een gebrek aan liquiditeit.

Helaas zien we in real time een liquiditeitscrisis ontstaan. Deze liquiditeitsproblemen worden structureel goed ingeschat, maar voelen veel slechter aan dan verwacht wanneer ze zich in werkelijkheid voordoen. Een liquiditeitscrisis betekent dat beleggers zich allemaal tegelijk naar de exit-deuren haasten, maar er zijn zoveel meer verkopers dan kopers dat investeerders het eigenlijk moeilijk hebben om hun assets te verkopen voor cash. Letterlijk gezien beginnen investeerders agressief de prijs te verlagen die ze bereid zijn te accepteren voor elk asset in ruil voor geld, waar ze nu wanhopig naar op zoek zijn.

Dit is de reden waarom u op dit moment ziet dat elke asset met een liquide markt zo hard aan het tanken. Bovendien ervaart de Amerikaanse treasury markt (de meest liquide markt ter wereld) op dit moment ongelooflijk veel pijn.

Deze twee grafieken laten zien dat de volatiliteit explodeert en dat er sprake is van toenemende illiquiditeit in de UST-markt. Als dit in de meest liquide markten gebeurt, dan kun je jezelf wel voorstellen hoe erg dit wordt in de minder liquide markten.

Dat brengt ons bij assets als Bitcoin en goud. Deze assets zijn historisch gezien (a) niet gecorreleerd en (b) dienen als safe haven assets. Maar dat verandert allemaal tijdens een liquiditeitscrisis. Op de korte termijn is het waarschijnlijk dat alle assets die in een liquide markt voor cash verkocht kunnen worden, verkocht zullen worden. Beleggers zijn ongelooflijk ongevoelig voor de koers. Ze hebben cash zo hard nodig dat ze traditioneel irrationele beslissingen nemen om de liquiditeit te optimaliseren.

Deze verkopers (en liquiditeitszoekers) zijn onder andere retailbeleggers, hedgefondsen, banken en vrijwel iedereen die exposure heeft naar de financiële markten. Dit soort onevenwichtigheid in kopers en verkopers verklaart ook waarom de Fed in de repo-markten stapt (overnight borrowing) met een dergelijke significante omvang (recentelijk verhoogd tot $175 miljard). De verklaring van de Fed verklaart dit goed:

“In overeenstemming met de FOMC-richtlijn zijn deze operaties bedoeld om ervoor te zorgen dat het aanbod van reserves ruim voldoende blijven om het risico van druk op de geldmarkten, die de uitvoering van het beleid negatief zou kunnen beïnvloeden, te beperken. Ze moeten bijdragen aan een soepele werking van de financieringsmarkten, aangezien de marktdeelnemers zakelijke herstelplannen uitvoeren als reactie op het coronavirus.

Als de Fed niet ingrijpt, zijn er nog grotere liquiditeitsproblemen. Vooraleer we op volle toeren gaan draaien, wil ik terug naar de sell off in safe haven assets. Vergeet niet, de korte termijn optimalisatie voor beleggers is bedoeld voor de liquiditeit. Als een asset een liquide markt heeft, zal deze verkocht worden voor cash. Er is geen enkel asset op de planeet dat immuun is voor deze marktdynamiek.

Tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 daalde de prijs van goud met meer dan 30%, wat leidde tot de diepte van de echte pijn. Dit is niet omdat het goud een slechte store of value is of dat het na 5.000 jaar de status van ‘safe haven’ had verloren. Het is omdat goud een liquide markt heeft en beleggers behoefte hadden aan liquiditeit boven alles.

Hoewel het goud tijdens de 6 maanden durende liquiditeitscrisis met 30% is gedaald, ging het asset in 2006 nog steeds van ongeveer $650 naar meer dan $1.800 in 2011. Waarom? Omdat mensen naar goud vluchtten toen ze vreesden dat de Verenigde Staten in de schulden zouden raken, dat de monetaire maatregelen van de VS een slecht idee waren, en/of dat de inflatie toenam. Het goud diende simpelweg als een store of value  en een safe haven-asset, bekeken over de volledige tijdslijn van de crisis, maar het bezweek gedurende de ergste 6 maanden door de liquiditeitscrisis.

Dit is wat er volgens ons op dit moment met Bitcoin aan het gebeuren is. Bitcoin heeft een liquide markt, dus veel mensen die het in hun bezit hebben zullen het voor cash verkopen omdat ze liquiditeit nodig hebben. In feite hebben de meesten van hen het asset in de afgelopen week al verkocht en daarom hebben we zo’n aanzienlijke daling van de Bitcoinprijs gezien. De zwakke handen en/of degenen die op zoek zijn naar liquiditeit hebben waarschijnlijk al lang gehandeld, dus het is volgens ons vrij onwaarschijnlijk dat we nog zulke verkopen als deze zullen zien, die enorme prijsdalingen van deze niveaus veroorzaken. (ongeveer 6.000 dollar prijs vanaf dit schrijven).

Dit garandeert niet dat de Bitcoin-prijs niet binnen een korte periode zal dalen, maar het impliceert wel dat de meeste mensen die liquiditeit willen hebben, waarschijnlijk al verkocht hebben. Dit brengt ons dan naar de volgende fase in hoe deze crisis zich waarschijnlijk zal ontwikkelen – de houders van het laatste redmiddel en de status van een safe haven.

Er is een groep mensen, meestal individuen, die zeer sterk geloven in het concept van gezond geld. Deze mensen hebben de tijd genomen om zich te verdiepen in de technische structuur, het monetaire beleid en de potentiële voordelen van Bitcoin. Ze zijn ervan overtuigd dat de gezonde geldeigenschappen van Bitcoin superieur zijn ten opzichte van eender welke vorm van geld. Ongeacht de koersbewegingen in de USD-waarde, zullen de houders van het laatste redmiddel geen Bitcoin verkopen. Tenslotte zijn zij de zogenaamde ‘strong hands’. Ze kunnen niet van hun melk worden gebracht vanwege hun geloof in Bitcoin. In feite zullen ze waarschijnlijk eerder Bitcoin kopen op deze grote prijsdalingen dan verkopen. Ze ruilen nu USD in voor Bitcoin.

Ik (Tim)  ben één van deze strong hands en ik ben dan ook van plan om meer van mijn fiatgeld in Bitcoin om te zetten.

Wat zal er de komende maanden/jaren met Bitcoin gebeuren?

Nu is de vraag veranderd van “wie houdt er nog steeds Bitcoin vast” naar “wat gebeurt er met Bitcoin in de komende maanden/jaren”? Hier worden wij echt opgewonden van. Wij raken opgewonden omdat Bitcoin voor dit scenario is gebouwd/ontwikkeld. Het is het hardste geld dat de wereld ooit heeft gezien. Het is aantoonbaar schaars. Het is moeilijk en duur om te produceren. En het monetaire beleid is programmatisch en transparant. Deze factoren zijn belangrijk voor elk type asset, maar ze worden steeds belangrijker naarmate we het tijdperk ingaan dat we op het punt staan te betreden.

Terwijl de liquiditeitscrisis zich in de traditionele markten voordoet en de assetprijzen in een vrije val verkeren, zal de Amerikaanse overheid de noodzaak voelen om in te grijpen om de gemiddelde persoon te redden. Het bestaande systeem is niet gebaseerd op het vrije marktkapitalisme, maar is eerder een verwaterde versie die afhankelijk is van grote, gecentraliseerde instellingen en overheden om in te grijpen in tijden van onzekerheid en angst. Zoals we al eerder hebben besproken, hebben centrale banken en overheden twee instrumenten ter beschikking: renteverlagingen en quantitative easing.

De Federal Reserve heeft het afgelopen jaar de tarieven consequent verlaagd, met inbegrip van de recente renteverlaging van 50 basispunten voor noodsituaties. Het zou ons niet verbazen als we in de komende 6-8 weken nog meer renteverlagingen gaan zien. Wij denken zelfs dat we ten minste een renteverlaging van 0,25% zullen zien, met een hoge waarschijnlijkheid van 0%. Het is ook mogelijk dat de Verenigde Staten negatieve rentevoeten zullen invoeren, maar er is een religieus aspect aan negatieve rentevoeten dat suggereert dat ze alles zullen doen wat in hun macht ligt om negatieve tarieven te vermijden.

Dus terwijl de tarieven agressief dalen, wordt de beslissing over wanneer de andere kogel te schieten (kwantitatieve versoepeling) de focus. De Fed heeft de afgelopen maanden haar balans al met ongeveer 400 miljard dollar uitgebreid, maar ze blijven zeggen dat het geen quantitative easing is. In plaats van te argumenteren over de semantiek, is het belangrijk om te begrijpen dat we waarschijnlijk niet hebben gezien wat ze nu moeten doen.

Onze beste gok is dat we ten minste 1 biljoen dollar aan totale quantitative easing zullen zien tegen de tijd dat deze crisis voorbij is. Alles wat minder is dan dat zal wellicht niet voldoende zijn om de beoogde impact te realiseren. Denk daar eens over na: $1,000,000,000,000+ aan drukwerk.

Wanneer de overheid deze hoeveelheid geld drukt, injecteert ze liquiditeit in het systeem, maar ze herinneren de mensen er steeds meer aan dat de Amerikaanse dollar geen gezond geld meer is. Ze verhogen het risico van hoge inflatie. En velen zullen beweren dat de overheid zelfs illegaal de rijkdom van de onderste 50% van de Amerikanen steelt als ze zoveel geld bijdrukken.

De renteverlagingen en quantitative easing is marktmanipulatie. Ze proberen de economie te redden. Wanneer zij dit doen, hebben de investeerders historisch gezien de liquiditeitscrisis doorstaan en hebben zij vervolgens (a) gezond geld en (b) safe haven assets opgezocht. Zowel goud als Bitcoin zouden het ongelooflijk goed moeten doen in zulke periodes.

Waarin Bitcoin verschilt met goud

Maar Bitcoin heeft nog een ander aspect dan goud: de aankomende supply shock (Bitcoin halveert in mei 2020). Juist nu Bitcoin op het punt staat om super aantrekkelijk te worden voor mensen omdat de Amerikaanse overheid / centrale bank met ongekende monetaire stimuleringsinspanningen begint, zal het digitale asset de toevoer voor de helft verlagen. Eén van de schaarste assets ter wereld staat op het punt nog schaarser te worden. (Dit zou het equivalent zijn van beleggers die op zoek zijn naar goud vanwege de inflatie, maar de helft van de goudmijnen in de wereld zal op dat moment gesloten worden).

Ik zeg dit alles omdat het belangrijk is dat mensen begrijpen wat er op de korte termijn kan gebeuren (liquiditeitscrisis), terwijl ze toch de structurele componenten begrijpen die op de lange termijn meespelen (monetaire stimulans gelijktijdig met de halvering van de Bitcoin).

Ik (Tim) schrijf nu al bijna 3 jaar over dergelijke zaken. De kans dat dit zou gebeuren was altijd al 60-80% in mijn gedachten. De grote vraag was hoe lang de bullmarkt in traditionele assets kon blijven doorgaan. De COVID-19 pandemie heeft de behoefte aan monetaire stimulering alleen maar versneld, die inmiddels binnen 60 dagen na de Bitcoin-halvering gaat vallen. Ons vertrouwen dat we de monetaire stimulans rond diezelfde periode waarin de Bitcoin halving zal plaatsvinden, is nu meer dan 95%. Er is geen beter script te bedenken voor de verdere adoptie van Bitcoin.


De cyclus

De Bitcoin-prijs is de afgelopen weken sterk gedaald. Dit is wat er gebeurt in een liquiditeitscrisis. Maar je moet ook begrijpen wat er vervolgens gebeurt in de cyclus van een crisis. Er moet worden vertrouwd op de monetaire stimulans om de traditionele markten te stabiliseren. Dit zal een groot voordeel opleveren/vormen voor Bitcoin en goud. ‘Weak hands’ handen zullen tijdens de liquiditeitscrisis verkopen, wat gewoon een overgang is van deze safe haven assets naar de ‘strong hands’. De houders van het laatste redmiddel.

Keept it Safe en neem je verantwoordelijkheid in functie van onze bevolking. Er is veel volatiliteit. Soms is het het beste om gewoon weg te gaan van uw computer en adem te happen. Op andere momenten is het belangrijk om te lezen wat er gebeurt om ervoor te zorgen dat u begrijpt waar we op dat moment zijn in de tijdlijn van bepaalde gebeurtenissen.

Deze keer is het niet anders. Er zijn al eerder liquiditeitscrises geweest. Ze zullen weer gebeuren. Monetaire stimulans heeft ervoor gezorgd dat beleggers naar safe haven assets met gezonde geldeigenschappen zijn gegaan. In de toekomst zullen ze het nog vaker doen. Welkom bij de marktcycli als u hier nog niet bent geweest.

Op dit moment is de geschiedenis bezig zich te ontplooien. De liquiditeit is uitgedroogd. Degenen die niet getroffen worden door de pijn op korte termijn, zijn meestal degenen die slechte beslissingen vermijden. Wij kunnen op dit moment niet geloven dat we de kans krijgen om deze periode zonder pijn door te komen. Gelukkig hebben we deze keer een parachute mee.

What's your reaction?

Leave a comment