De overheden weten niet hoe ze zich willen profileren binnen het ecosysteem van cryptocurrencies

Aan de ene kant willen overheden technologische innovatie aanmoedigen en ondernemers verleiden om hun bedrijf op te bouwen in het binnenland. Aan de andere kant komen er nog steeds rapporten naar boven van centrale banken en overheidsorganisaties die negatieve gevolgen voor fiat currencies beschrijven als cryptocurrencies worden gebruikt.

Naties worden in de war gebracht door cryptocurrencies.

Neem bijvoorbeeld India, die al een tijdje verwikkeld is in een complexe juridische strijd. De Reserve Bank of India (RBI) heeft sinds april 2018 verhinderd dat bestaande financiële instellingen eender welke persoon of onderneming die deelneemt aan de cryptocurrency-industrie, van dienst kan zijn. Deze uitspraak wordt nog steeds aangevochten door verzoekschriften en heeft vorig jaar eindelijk het Indiase Hooggerechtshof bereikt.

Het gerechtshof heeft onlangs een keerpunt in de kwestie gevonden en heeft de Indiase regering vier weken de tijd gegeven om nationale cryptoregels op te stellen. Als de regering dit niet doet, zal het Hooggerechtshof zich unilateraal uitspreken over de wettigheid van cryptocriminaliteit in het land. Deze juridische strijd is vreemd, want de centrale bank stort zich tegelijkertijd op de lancering van een centrale bank die een digitale valuta uitgeeft. Hoewel het erop lijkt dat RBI zich in de afgelopen 60 dagen heeft teruggetrokken van het idee, is het duidelijk dat de Indiase regering een harde stellingname heeft genomen tegen cryptocurrencies.

Deze anti-crypto benadering is precies de tegenovergestelde benadering vergeleken met een land als Bahrein, die onlangs gedetailleerde richtlijnen voor regelgeving heeft gepubliceerd. De nieuwe regels omvatten alles, van het verlenen van vergunningen tot risicobeheer, van maatregelen voor de financiering van terrorismebestrijding tot het vermijden van belangenconflicten. Bovendien zal elke exchange die door de Bahreinse centrale bank wordt gereguleerd, zich moeten houden aan de regels met betrekking tot de afstemming van orders, transparantie voor en na de transactie, marktmanipulatie en het vermijden van marktmisbruik.

Deze benadering van “we verwelkomen cryptocurrenties zolang u zich aan onze regels houdt” lijkt een rationeel standpunt van de staat te zijn, terwijl ook een niveau van innovatie wordt aangemoedigd dat in andere jurisdicties ontbreekt. Als India aan de anti-crypto kant van het spectrum staat en Bahrein aan de pro-crypto kant, dan staat een land als Oekraïne er ergens tussenin.

De Oekraïense regering werkt nog steeds aan een crypto gerelateerd regelgevend kader, maar heeft intussen een proefproject voor een nationale digitale munt (e-hryvnia genaamd) op poten gezet. De vangst? De e-hryvnia is een centrale bank die geen gebruik maakt van blockchain technologie. Dit is interessant omdat de cash-driven samenleving van Oekraïne wanhopig op weg is naar een cashless society, maar de effectiviteit van hun keuze in onderliggende technologie blijft onbeproefd.

De uitvinding van Bitcoin en de daaropvolgende wereldwijde adoptie, heeft voor chaos, verwarring en opwinding gezorgd bij overheden van over de hele wereld. Over het hele spectrum zien we reacties, zowel positief als negatief. Ongeacht de uitkomst oefenen technologen druk uit op de centrale banken, leren gebruikers zichzelf over de oorsprong van het geld en komen we steeds dichter in de buurt van cashless societies.

Net zoals wij de eerdere moeilijke juridische strijd rond internet, encryptie en online handel zijn vergeten, zullen we op een dag terugkijken en lachen over de huidige positionering van de gevestigde exploitanten. Cryptocurrencies zijn onvermijdelijk.
De grote vraag is of de open systemen of gesloten systemen zullen winnen.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment