De populairste programmeertalen die gebruikt worden in de blockchain-ontwikkeling

We bevinden ons momenteel midden in een nieuw opkomende industrie van blockchain-ontwikkelingen. De blockchaintechnologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar deze baanbrekende technologie is er wel al in geslaagd om de wereld te veroveren en heeft de laatste tijd een enorme groei doorgemaakt als geen ander. Met veel goed gefinancierde projecten die nu graag hun blockchainnetwerk willen uitbouwen en gedecentraliseerde applicaties erop willen draaien, is er een groot tekort aan bekwame, competente blockchain-ontwikkelaars.

Met miljarden euro’s die in deze sector terecht zijn gekomen, is de beloning en de vraag naar blockchain-ontwikkelaars geëscaleerd met projecten die tegen elkaar bieden om het beste talent aan te trekken dat nog op de markt beschikbaar is. Deze goudkoorts kan ertoe leiden dat sommige ontwikkelaars zich afvragen of ze hebben wat er nodig is om in deze industrie te duiken, en vooral welke programmeertalen het meest gewild zijn in deze nieuwe industrie. Bijna alle populaire programmeertalen worden gebruikt in de blockchain-industrie, maar ontwikkelaars moeten er rekening mee houden wat voor soort ontwikkeling ze zouden willen ondernemen, omdat er verschillende talen worden gebruikt voor bepaalde blockchainprojecten en -toepassingen.

Hier is een korte samenvatting van de verschillende talen en projecten die ze gebruiken om te fungeren als uitgangspunt en basis voor degenen die dieper in deze industrie willen duiken.

Solidity

Solidity – Een nieuwe en eenvoudige programmeertaal die populair is onder Ethereum-ontwikkelaars, omdat het de taal is die gebruikt wordt voor het ontwikkelen van smart contracts op Ethereum. Solidity is een contractgerichte Turing-complete programmeertaal en het aantal ontwikkelaars wordt geschat op meer dan 200.000.

Omdat Ethereum een voorsprong heeft genomen op smart contracts, zorgen veel alternatieve blockchain platforms ervoor dat ze Solidity (of ERC-20) compatibel zijn, waardoor smart contracts gemakkelijk vanuit Ethereum kunnen worden overgezet naar hun nieuwe blockchainnetwerken.

  • Ethereum – Technisch gezien functioneert Ethereum als een Ethereum Virtual Machine (EVM), dus als een “wereldcomputer” en is opgebouwd uit meerdere talen waaronder C+++, Python, Ruby, Go, en Java. JavaScript dient als de ruggengraat van Ethereum omdat het functioneert als een runtime-omgeving met scriptuitvoering.

Java

Java – Een algemene programmeertaal die gelijktijdig, object-georiënteerd en klasse-gebaseerd is, is zo ontworpen dat Java weinig implementatie afhankelijkheden heeft. Sinds de lancering in 1995 is Java een van de top 3 programmeertalen geworden en terecht met meer dan 9 miljoen ontwikkelaars.

  • NEM’s core blockchainnetwerk is uitsluitend in Java geschreven (binnenkort C++).
1200px-Java_programming_language_logo.svg

C#

C# – Een object-georiënteerde taal die ontwikkelaars in staat stelt om robuuste applicaties te bouwen die draaien op het .NET Framework met ten minste 2M ontwikkelaars wereldwijd. C# is ontwikkeld in 2000. Sinds de oprichting is het een populaire programmeertaal geworden die gebruikt wordt om krachtige cross-platform codes te bouwen die over meerdere besturingssystemen zoals Windows, Mac, Linux en Android werken. Blockchainprojecten geschreven met C# omvatten:

  • Stratis een Blockchain-as-a-Service provider ondersteund door Microsoft, stelt ondernemingen in staat om hun eigen private blockchainsystemen te bouwen.
  • NEO is geschreven in C#, maar het ondersteunt ook een verscheidenheid aan programmeertalen zoals Javascript, Java, Python en Go.

Javascript

Javascript – Vaak afgekort als JS, is een multi-paradigmaprogrammeertaal die event-driven, functionele en dwingende (inclusief object-georiënteerde en prototype-gebaseerde) programmeerstijlen ondersteunt. Het is één van de populairste programmeertalen ter wereld die minstens door  9.7M ontwikkelaars wereldwijd wordt gebruikt.

  • Lisk’s SideChain Development Kit (SDK) is geschreven in JavaScript en stelt ontwikkelaars in staat om applicaties te bouwen bovenop Lisk’s blockchainplatform.

SQL

SQL – Structured Query Language of ”Sequel”’ is een door IBM ontwikkelde programmeertaal die gebruikt wordt om te communiceren met databases die data opslaan, opvragen en manipuleren. Er zijn naar schatting 7 miljoen ontwikkelaars voor SQL vandaag de dag. Populaire databases zoals MySQL, PostgreSQL, PostgreSQL, SQL Server, DB2, Oracle en meer gebruiken allemaal SQL om applicaties te ontwikkelen. Een blockchainproject dat SQL bevat is:

  • Aergo – Een bedrijfsklare blockchainoplossing ontwikkeld door Blocko onder hun eigen Coinstacktechnologie maakt gebruik van SQL smart contracten. De Aergo-chain beschikt over een SQL-gebaseerd smart contractplatform dat ondernemingen in staat stelt om geavanceerde smart contracts te creëren en uit te voeren in commerciële bedrijfsomgevingen.

C++

C++ – Een programmeertaal voor algemeen gebruik met naar schatting 4,4 miljoen ontwikkelaars. De grootste kracht ligt in de mogelijkheid om toepassingen die veel bronnen gebruiken te schalen en ze soepel te laten verlopen, waardoor het een zeer populaire programmeertaal voor 3D-games is. Blockchainprojecten die gebruik maken van C++ omvatten:

  • EOS – C++ is de belangrijkste programmeertaal van EOS die van de voorkeur geniet vanwege de flexibiliteit om uitgebreide toepassingen bovenop de blockchain uit te voeren. EOS ondersteunt ook elke taal die in WebAssembly (WASM) wordt gecompileerd.

Feit: Het netwerk van Bitcoin core is geprogrammeerd in C++.

Golang

Golang – Een algemene open source programmeertaal die gebaseerd is op de syntaxis van de C programmeertaal, Golang is gemakkelijk te leren voor ontwikkelaars en voor testers. Momenteel zijn er naar schatting 800.000+ ontwikkelaars op de Golang-taal die door het consortiumnetwerk wordt gebruikt:

  • HyperLedger Fabric – Het grootste deel van de chaincode (smart contracts gebouwd met HyperLedger Fabrics) is geschreven in Golang. Ze hebben ook een Java SDK voor het ontwikkelen van blockchainapplicaties.

Hopelijk heeft dit u een basisoverzicht gegeven over de mogelijkheden voor de blockchain-industrie. Er bestaat geen twijfel over dat deze industrie de komende tien jaar verder zal blijven exploderen, oftewel naarmate er vooruitgang wordt geboekt en er real-world adoptie use cases ontstaan.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment