De term “Tokenomics” leren begrijpen om je investeringen tot een “next level” te brengen!

Wanneer u investeert in cryptocurrencies en tokens, kan u gemakkelijk in de val lopen om ze op dezelfde manier te beoordelen zoals anderen dat voor aandelen doen. In werkelijkheid, is de werking echter zeer verschillend en het ontwikkelen van een sterk fundamenteel begrip van hoe elke token een rol speelt in het businessplan van de maatschappij is absoluut essentieel als investeerder.

De basisprincipes van tokens

De basis van een token is gewoon een programmeerbare eenheid die op een specifieke blockchain wordt vastgezet. Door gebruik te maken van een softwareapplicatie, past een protocol smart contract-logica toe op het token en maakt het het mogelijk om te functioneren als onderdeel van een groter ecosysteem.

Al dit technisch jargon is slechts een mooie manier om te zeggen dat tokens geen inkomstenclaims van een bedrijf zijn – het zijn onderdelen van het ecosysteem. Er heerste bezorgdheid over het feit dat Bitcoin zou geclassificeerd worden als een security (of beter gezegd al een effect, dit zou verschillende fiscale implicaties hebben), maar de SEC heeft besloten dat het een handelswaar is omdat het geen aandeel van een bedrijf vertegenwoordigt of geen aanspraak op winst maakt. De meeste tokens (er zijn uitzonderingen) worden in plaats daarvan gezien als een security.

Crypto-economie van een bedrijf

Net zoals het essentieel is om de economie achter een fiatvaluta te begrijpen (bijv. geldhoeveelheid, inflatie, of wat er gebeurt als de overheid een begrotingstekort heeft), moet je ook inzicht krijgen in de factoren die van invloed zijn op elke onderliggende cryptovaluta waarin je investeert.

“Crypto-economics” is de term die over het algemeen wordt gebruikt om de werking en de specifieke kenmerken van de tokendistributie te beschrijven. Dit omvat alles van de verkoop tot de eigendomsstructuur, en kan worden veralgemeend als de “terms of governance” die op dat specifieke token worden gebruikt.

Een sterke crypto-economie is belangrijk, maar nog belangrijker is de interactie tussen een token en het bedrijfsmodel van het betreffende bedrijf. Omdat er voor de ondersteuning van een businessmodel een tokenmodel nodig is, moeten ze op een logische manier sterk met elkaar verbonden zijn, anders heeft het token geen echte waarde.

Tokenomics

Tokenomics draait allemaal om het begrijpen van de gebruiksrol van een token. Als je eenmaal een use-case en doel hebt, zullen gebruikers deze token gaan gebruiken. Er zijn veel use-cases (en elke dag duiken er meer creatieve manieren op) maar de meest voorkomende zijn deze: recht, waardewisseling, tolheffing, functie en valuta.

Uiteenzetting van deze soorten tokens:

Recht – Het bezit van een token geeft een recht dat resulteert in het gebruik van het product, een governance-actie, een bepaalde bijdrage, het uitbrengen van een stem, of gewoon toegang tot het product of markt. In sommige gevallen zullen tokens echt eigendomsrecht verlenen, ook al proberen de meeste organisaties de Howey Test te vermijden door het eigendomsaspect te omzeilen. Kijk bijvoorbeeld naar Numerai, DigixDAO, FirstBlood en Tezos.

De waarde-wisseling (value exchange tokens) –De token wordt ook gebruikt als een ruilmiddel binnen een bepaalde markt of app, wat resulteert in de creatie van een transactie-economie tussen kopers en verkopers. Deze bestaat uit functies die gebruikers in staat stelt om waarde te genereren en uit te geven aan interne services van het ecosysteem. Ze kunnen het verdienen door actief aan de slag te gaan (echt werk en acties), of passief werk (bv. het delen van gegevens). Het creëren van een dergelijke interne economie is waarschijnlijk één van de belangrijkste resultaten, die in de loop van de tijd moet worden voortgezet. Kijk naar de voorbeelden van Steemit, Kik, Tezos en Augur.

De tolheffing –Net als het betalen van een tol voor het gebruik van een snelweg, kan de token de pay-per-use rail zijn om op de blockchain infrastructuur te komen of voor het gebruik van het product. Het kan bestaan uit het uitvoeren van smart-contracten om een specifieke functie te verrichten, het betalen van een waarborgsom, of gewone gebruikskosten in de vorm van transactiekosten of andere meettechnische middelen. Kijk naar bijvoorbeeld Gnosis, Augur, Melonport, Tezos, Dfinity, Ethereum en Bitcoin.

De functie – Deze token kan ook worden gebruikt als een hefboom om de gebruikerservaring te verbeteren, met inbegrip van basisacties zoals het lid worden van een netwerk of verbinding maken met gebruikers. Het kan ook worden gebruikt als stimulans, als het gegeven wordt als tegenprestatie voor deelname aan het systeem. Voorbeelden hiervan Dfinity, Steemit, Civic en Brave.

De valuta – Deze soort token is een zeer efficiënte betaalmethode en een transactiemachine bij uitstek. Dit is de sleutel om probleemloze transacties binnen deze gesloten omgevingen mogelijk te maken. Voor het eerst kunnen bedrijven hun eigen betalingssystemen opzetten zonder de omslachtige of dure aspecten van de traditionele financiële afwikkelingsmogelijkheden. Tokens bieden een veel lagere barrière voor het verwerken van end-to-end transacties binnen een bepaalde markt.

 

Veel coins hebben meerdere use-cases, waardoor hun bruikbaarheid en de sterkte van hun tokenomics toenemen. U zult de use-case van de munt het snelst begrijpen, waar Bitcoin opereert. Bitcoin is een betalingssysteem binnen dit platform en gebruikers kopen het om deze specifieke reden.

Value exchange tokens worden gebruikt op exchange platforms om producten of services te kopen en te verkopen. Ethereum heeft een toll use-case, omdat je ETH moet uitgeven om smart contracts uit te voeren om het netwerk te kunnen gebruiken. Tot slot, maken tokens met juiste gebruiksmogelijkheden het mogelijk om te kunnen stemmen, toegang te krijgen tot producten of eigendom. Elk van deze zaken creëert een blijvende vraag naar de token, wat resulteert in een stijgende marktprijs.

Dit is meer een fundamenteel artikel over hoe je minder bekende coins moet beoordelen. Hoe goed een ICO ook is ontworpen, bedrijven moeten nog steeds rendabele bedrijfsmodellen bouwen die op de lange termijn succesvol worden. De gebruiksrol van een token is absoluut essentieel voor uw succes als belegger in het bedrijf en door het leren om tot deze basisprincipes van het bedrijf te “ontmantelen”, zal uw investering (in de veronderstelling dat ze op lange termijn denken) uiteindelijk veel rendabeler zijn.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment