De vergelijking tussen de stimulans en de realiteit!

De balans van de Federal Reserve is de afgelopen 30 dagen met meer dan 2 biljoen dollar gegroeid. Dit betekent een stijging van meer dan 50% in de balans gedurende deze periode.

Terwijl de grootte van de quantitative easing duizelingwekkend is, is het meest interessante punt dat de balans van de Fed bijna 30% van het BBP van de Verenigde Staten bedraagt. Deze ontwikkeling van de Verenigde Staten wordt wereldwijd gerepliceerd, wat leidt tot een ongelooflijke kapitaalinjectie in het wereldwijde financiële systeem.

Hier zijn een paar recente grafieken van Yardeni Research:

 

Naarmate er meer kapitaal in de wereld wordt geïnjecteerd, wordt er tegelijkertijd alles aan gedaan om van een deflatoire omgeving naar een inflatoire omgeving te gaan. De centrale banken proberen de markten te stabiliseren en de assetprijzen te herstellen. We zien dit momenteel gedeeltelijk in de Verenigde Staten gebeuren, door het herstel van de aandelenmarkten. Dat wil echter niet zeggen dat het herstel zal aanhouden.

In plaats daarvan denken wij dat er een zeer enge situatie op de financiële markten zal ontstaan. De centrale banken van over de hele wereld laten de asset-prijzen stijgen door een monetaire stimulans, maar tegelijkertijd verslechtert de economische realiteit aan een snel tempo. Deze ontwrichting van de asset prijzen en de realiteit kan ertoe leiden dat we een zeer vervelende kortetermijncorrectie op de markt zullen krijgen.

Je moet geen genie zijn om de vraag te stellen “waarom gaan de aandelenkoersen omhoog terwijl honderdduizenden bedrijven worden gesloten en tientallen miljoenen mensen hun baan verliezen? Nou, het antwoord is heel simpel. De beurs is geen representatie van de economie, maar eerder een representatie van de activiteit van de centrale bankiers. De aandelenkoersen worden waarschijnlijk opgeblazen door de monetaire stimulans. Ze stijgen niet omdat de waarde van de onderliggende bedrijven stijgt.

Dit zal leiden tot een mogelijk scenario waarin de komende winstrapporten voor het kwartaal april – juni, de beleggers op Wall Street met hun voetjes op de grond gaat zetten en de realiteit duidelijk wordt. Zij zullen zien dat bedrijven 80%+ van hun omzet verloren hebben. Het zal duidelijk worden dat hele bedrijfstakken in wezen zijn verdwenen – gemeten naar de economische activiteit. Bovendien zullen ze de economische tol gaan inzien omdat meer dan 16% van de totale beroepsbevolking werkloos is geworden.

Als dit scenario zou uitkomen, dan kan er een second leg down zijn in de aandelenkoersen. Het zal zijn als een speld die een luchtbel doorprikt, maar de luchtbel zal direct worden gestimuleerd door de kortetermijn monetaire stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve en andere centrale banken van over de hele wereld.

Er is geen garantie dat we deze bovengenoemde ‘leg down’ in de koersen zullen zien, maar het ziet er naar uit dat de economische realiteit elke dag slechter wordt en de aandelenmarkt stijgt. Hoe groter het verschil tussen die twee datapunten, hoe groter de kans dat de prijzen naar beneden zullen vallen om aan de realiteit te voldoen, in plaats van dat de realiteit verbetert om de prijzen te evenaren.

Deze hele situatie is vreemd en complex. Iedereen die beweert het volledig te begrijpen is in de war, liegt, of probeert je iets te verkopen. De meeste van deze mensen zijn ze waarschijnlijk alle drie. Er is geen manier die je 100% zekerheid biedt, om te begrijpen wat er in de toekomst zal gebeuren, maar we moeten de potentiële scenario’s doornemen en aan elk scenario een waarschijnlijkheid toewijzen. Wat betreft het potentieel van een second leg in de aandelenkoersen, zouden wij zeggen dat we op dit moment op een 50-60% waarschijnlijkheid zitten. De kans dat het gebeurt is groter dan dat het niet gebeurt, maar toch is er een reële kans dat het niet gebeurt.

Dit antwoord helpt je uiteraard niet veel verder en is klote voor mensen die proberen om de markten te timen. Het is wel het juiste antwoord, gezien de feiten die we nu kennen. Wij zullen dit blijven opvolgen en u laten weten als onze mening verandert, maar de economische realiteit komt gewoon niet overeen met wat er gebeurt in de publieke markten en centrale banken kunnen de prijzen alleen maar opblazen gedurende die tijd.

Inidien je het rapport graag volledig had ingekeken van Yardeni Research

Blijf veilig. Blijf alert. En blijf alsjeblieft aardig voor elkaar 

What's your reaction?

Leave a comment