De verkorte versie rondom de controversen van Bitfinex & Tether!

De New York State Attorney General (NYSAG) klaagt Bitfinex (de cryptocurrency exchange) en de bijhorende firma Tether (het bedrijf achter de stablecoin) met dezelfde naam, aan.

Het document van 23 pagina’s, daterend van 24 April, verklaart dat het bureau van NYAG reden heeft om te geloven dat verscheidene traders van New York op het platform van de onderneming handel drijven, hoewel Bitfinex zegt dat het zich niet meer op cliënten zou richten. Op dit moment loopt er een onderzoek om de AG in staat te stellen om “…. fraude die door Bitfinex en Tether wordt uitgevoerd” te ontmaskeren, en ondertussen heeft AG ook een verzoek ingediend bij Bitfinex om documenten te overhandigen die betrekking hebben op de Bitfinex-gebruikers uit de staat New York.

Het proces eist ook dat Bitfinex samenwerkt met de in Panama-gevestigde betalingsprocessor Crypto Capital. Met de bedoeling om te helpen met de geldopnames van Bitfinex’s klanten, door de problemen om een erkende bank te vinden die met hen wil samenwerken. Ondanks de hoeveelheid geld dat op het spel staat, heeft Bitfinex geen contract of formele overeenkomst getekend bij Crypto Capital.

Volgens de rechtszaak heeft Bitfinex ook fondsen van klanten via Crypto Capital met elkaar vermengd, wat betekent dat het bedrijf gemengde fondsen aanhoudt voor klanten met eigen kapitaal. “Volgens documenten die door de ondervraagde partijen aan de AG werden verstrekt, heeft Bitfinex in 2018 meer dan een miljard dollar aan samengevoegde klanten- en bedrijfsfondsen bij Crypto Capital ingebracht”, aldus de aanklacht.

Deze hele situatie is vrij complex, en we hebben nog niet alle informatie, maar hier is een verkorte versie van wat je moet weten:

  • iFinex Inc is het moederbedrijf dat zowel Bitfinex als Tether exploiteert. De twee dochtermaatschappijen delen functionarissen en directeuren. Bitfinex is een cryptocurrency exchange en Tether is een stablecoin die wordt ondersteund door US dollars.
  • Er zijn al jaren aanhoudende zorgen rond Tether, die specifiek gericht zijn op de vraag of iFinex genoeg US dollars op de bankrekening heeft om de claim te staven dat elke Tether 1:1 gekoppeld is aan een US dollar. Gedurende deze controverse zijn er lekken van informatie, publieke verklaringen die Tether verdedigen, accountants die ermee stoppen, bankrelaties die zijn ontbonden en vele andere activiteiten die de bezorgdheid onder de bevolking blijven verspreiden.
  • In de tweede helft van 2018 begon de NY Attorney General met gesprekken tussen Bitfinex en Tether met betrekking tot een aantal van de voorgaande onderwerpen. NYAG is van mening dat Bitfinex nog steeds NY inwoners toestaat om deel te nemen aan hun cryptocurrency exchange, al zijn de wisselkoerseisen dat niet. In het kader van de eerste onderzoeken, is het duidelijk dat Bitfinex en Tether betrokken waren bij activiteiten die de NYAG aanging.
  • Het grote probleem is dat Bitfinex volgens de berichten een groot verlies onder ogen zag in hun boekhouding, en niet over het kapitaal beschikte om het verlies te dekken en hierdoor een complexe/kunstmatige transactie tussen henzelf en Tether construeerde. De transactie stond Bitfinex toe om geld van Tether te lenen, met elementen van het iFinex aandeel als onderpand en een overeengekomen rentetarief van 6.5%.
  • De belangen met deze transactie zijn (1) er zijn meerdere belangenconflicten, (2) dit is waarschijnlijk geen zakelijke transactie, (3) de exacte documentatie van de transactie is niet sterk en (4) de investeerders zijn gedurende het hele proces op de achtergrond gebleven.
  • Het meest verrassend is dat er meerdere gerespecteerde advocatenkantoren bij betrokken zijn als vertegenwoordigers van Bitfinex en Tether. Zij blijken actief betrokken te zijn geweest bij de NYAG en konden mogelijk zelfs geholpen hebben om enkele van de transactiestructuren op te zetten.

De rechtbank in kwestie werd vergezeld van de pers, dat bij velen crypto enthousiastelingen de aandacht trok. Dit nieuws, zal heel wat aandacht op Twitter en Reddit krijgen, maar de meerderheid van de mensen zal geen belang hechten aan dit nieuws omdat het op lange termijn geen impact zal hebben op de prijs van Bitcoin. De meeste mensen begrijpen de impact er niet van, dus ze gaan op basis van dit nieuws ook niets veranderen aan hun portfolio.

Slechte mensen gaan slechte dingen doen, ongeacht de industrie. Of Bitfinex & Tether iets verkeerd doen, daar gaan wij niet over oordelen, maar de cryptomarkt is op dit moment te groot en te sterk om door de problematiek met Tether te worden beïnvloed. De regelgevers en wetshandhavers worden betaald om boosdoeners binnen de crypto-markt te arresteren, dus we moeten ze hun werk laten doen.

Laat u niet afleiden door het rumoer. De fundamenten van Bitcoin verbeteren elke dag, de infrastructuur van de industrie blijft verbeteren, de sector wordt in een razend tempo opgebouwd, en de meer verfijnde investeerders komen dagelijks de markt binnen. Op dit moment is Bitcoin en de rest van crypto-industrie zich aan het ontwikkelen naar een volwassen “asset-class”.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment