De volgende financiële crisis wordt een vuurdoop voor cryptovaluta’s!

De oprichting van Bitcoin, zo’n 10 jaar geleden, was geen toeval, het was een instrument dat ontstond als gevolg van een financiële crisis tussen 2007 en 2008, waarbij de vastgoedmarkt en de banksector zwaar te lijden hadden onder de crisis.

Bitcoin was echter nauwelijks een embryo toen de wereldeconomie zichzelf probeerde te herstellen, het was meer een idee en een theorie die op een dag kon leiden tot economische vrijheid. Tien jaar later zijn Bitcoin, Blockchain en andere cryptovaluta’s verschanst in een aantal mondiale sectoren.

Er zijn verschillende deskundigen die geloven dat de volgende economische crisis de komende jaren (2019-2021) zal plaatsvinden. Het is een interessante tijd/positie waar de technologie zich in bevindt omdat men gelooft dat er over een paar jaar weer een economische crisis zal uitbreken. Als deze crisis zou plaatsvinden, zal er dan een greep zijn op een gedecentraliseerd financieel systeem dat niet wordt beïnvloed door de banken, regeringen en andere politieke en economische factoren? Welke rol zullen cryptovaluta’s en Bitcoin spelen in deze tijden? Dit is de grote hamvraag van dit moment.

Wat economen ervan denken

In de nabije toekomst kan de wereld te maken krijgen met een nieuwe crisis, vergelijkbaar met de crisis die in 2008 – 2009 heeft plaatsgevonden. Economen als Nouriel Roubini denken dat de financiële crisis tegen 2020 uiteindelijk zal leiden tot een recessie die invloed zal hebben tot over de hele wereld.

Sommige van de kwesties waarmee specialisten rekening houden, hebben te maken met het onhoudbare overheidsbeleid, inflatie, handelsoorlogen en een tragere groei.

Daarnaast zei Gordon Brown, voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, ook dat we op weg zijn naar een toekomstige crisis. Volgens hem zou de wereld eerder betrokken geraken bij een ‘blame-sharing exercise’, dan bij het oplossen van het probleem.

JP Morgan Chase heeft ook zijn mening gegeven over de toekomstige crisis. Ze zeiden dat de aandelen van de VS met meer dan 20 procent zouden dalen en dat ook de opkomende valuta’s met ruim 15 procent zouden dalen.

 “De duur van de recessie is een krachtige rem op het rendement, dat zou moeten aansluiten bij de bezorgdheid van sommige lezers over het feit dat beleidsvormers de nodige monetaire en fiscale ruimte missen om een economie uit de volgende recessie te halen”.

–  JP Morgan –

Zou het?

Bitcoin Verscheen op de markt net na de crisis die in 2008 de wereld teisterde. Inderdaad, het werd twee maanden na de val van de investeringsbank Lehman Brothers voor het eerst genoemd.

Sindsdien heeft Bitcoin zich wereldwijd uitgebreid en nieuwe communities ontwikkeld. Het is uitgegroeid als een asset om zich tegen een mogelijke crisis in te dekken, ook al is er geen negatieve correlatie tussen marktcrashes en de prijs van bitcoin.

In het algemeen werken zilver en goud tijdens crashes als de beste hedge tegen de crisis. Maar deze keer heeft men nieuwe opties, Bitcoin en andere cryptovaluta’s. Deze beroemde digitale valuta is vooral omarmd door millennials en jongere generaties. Oudere generaties zijn nog steeds gebonden aan fysiek goud en andere assets.

In de afgelopen maanden hebben verschillende traditionele financiële bedrijven nieuwe investeringen in cryptocurrency aangekondigd. Enkele van de bedrijven zijn Morgan Stanley, Merrill Lynch, Goldman Sachs en JP Morgan. Dit toont aan dat er een duidelijke interesse is in Bitcoin en andere cryptovaluta’s bij institutionele en kapitaalkrachtige beleggers.

Tegelijkertijd besloot Kim Dotcom om zijn mening over deze kwestie te delen. Hij zei dat de Amerikaanse economie en de Amerikaanse dollar zouden instorten als gevolg van de Amerikaanse staatsschuld. Hij zei dat de crisis zich in de komende twee jaar zou kunnen voordoen.

Zal druk op de ketel zorgen voor meer mainstream adoptie?

Daarnaast zei Anthony Pompliano, oprichter en partner bij Morgan Creek Digital, dat instituten in de komende vijf jaar onder druk komen staan als ze niet worden blootgesteld aan cryptovaluta’s en Bitcoin.

Het is heel belangrijk om te onderzoeken wat het effect zou zijn van de crisis met betrekking tot cryptovaluta’s. In 2018 hadden verschillende opkomende landen te kampen met moeilijke economische problemen. We hebben het dan over Argentinië, Turkije, Venezuela en Zuid-Afrika. Hoewel de vraag naar Bitcoin vanuit deze landen toenam, konden zij de prijzen van de belangrijkste cryptovaluta’s niet beïnvloeden.

Toch hebben we sinds 2009 geen grote crisis meer meegemaakt, om te begrijpen hoe Bitcoin hierop zou reageren.

Er zijn tegenstrijdige theorieën over wat er zal gebeuren met de crypto-markten in het licht van een nieuwe wereldwijde marktcrash. Aan de ene kant zijn er de bulls, de Bitcoin houders en handelaren die denken dat de volgende economische crash de vuurdoop voor cryptovaluta’s zal zijn. Aan de andere kant zijn er de bears, de pessimisten (misschien zijn het zelfs de cryptohouders zelf) die geloven dat de financiële crisis de verwoesting van de cryptowereld zal veroorzaken.

Het is mogelijk dat beide in verschillende mate kunnen gebeuren, afhankelijk van wanneer de crash plaatsvindt en in hoeverre Bitcoin en andere fiatvervangende munten geadopteerd zijn voor mainstream gebruik.

– Bearish contra-crypto –

De bears hebben het erover dat een crash in de wereldeconomie zal leiden tot een crash in de crypto-markt. Iedereen die crypto in zijn bezit heeft, zal automatisch proberen om de markt te verlaten in een poging om zijn bezit te verzilveren in bruikbare contante valuta.

– Bullish pro-crypto –

De bulls geloven dat er na de eerste sell-off en de eerste effecten van de crash een plotselinge golf van mensen zal zijn die ‘de dip kopen’ en dat crypto weer waarde zal winnen. Deze heropleving van de markt zou een nieuwe stabiliteit met zich meebrengen doordat het ‘geld’ dat je in je cold wallet hebt niet door de overheid of bank kan worden gecontroleerd.

Positieve en negatieve correlaties

Er zijn steekhoudende theorieën en analyses om zowel de argumenten van de bulls als die van de bears te ondersteunen. De optimistische bulls zijn van hun kant van mening dat Bitcoin een -0.14 correlatie heeft met andere financiële instrumenten (-1 is een 100% negatieve correlatie en +1 is een 100% positieve correlatie) die in principe neutraal zijn, maar het is enigzins negatief, wat erop wijst dat Bitcoin in ieder geval de rest van de financiële wereld niet zou volgen bij de val.

Aan de andere kant van het argument is het perspectief van de bulls dat in een financiële crisis “alle correlaties naar +1 gaan”, wat aangeeft dat, ongeacht de huidige correlaties, wanneer de markten crashen, we moeten afwachten waar alles naartoe zal vloeien.

Dus wie heeft er gelijk?

Terwijl het grootste deel van het “optimistische sentiment” verkondigt dat er eerst een sell-off zal plaatsvinden voordat de markt zich herstelt, geloven de “bearish sentimenten” niet dat de markt zich zal herstellen. En ze kunnen allebei correct zijn, het hangt er gewoon van af wanneer het gebeurt en hoe ver het staat met de globale ontwikkelingen van crypto.

Het ontstaan van Bitcoin en de blockchain gebeurde midden in de laatste crisis, maar het was overweldigend en alleen van bijzonder belang voor de tech-savvy. Nu is dat veranderd en het grootste deel van de wereld weet van Bitcoin en zijn nakomelingen. Het is echter de vraag of cryptovaluta een bepaalde mate van mainstream adoptie kan behalen.

De publieke perceptie van cryptovaluta zal de cruciale factor zijn

Op dit moment wordt “Boer Janssens” betaald in dollars of euro’s (of een andere fiatvaluta afhankelijk van zijn locatie). Hij kan er zijn rekeningen mee betalen, zijn lokale supermarkt accepteert het en hij kan een beetje sparen voor het geval dat het slecht gaat. Hij gaat die gewoonte ook niet veranderen, tenzij de omstandigheden hem daartoe dwingen.

Tot nu toe hebben we in de crypto-ontwikkelingscyclus een zekere mate van adoptie, zeker in het vierde kwartaal van 2018. Maar de adoptie van crypto is nog steeds niet waar het zou moeten zijn om een financiële crisis te overleven. We zijn nog steeds niet op het punt gekomen dat we zomaar opeens kunnen overschakelen van fiat cash naar crypto. Je kunt er je belastingen niet mee betalen (buiten 1 staat in Amerika) en in de meeste gevallen kun je er ook geen boodschappen mee doen.

In dit geval hebben de bears gelijk

Als de volgende financiële crisis ‘morgen’ zou plaatsvinden, dan denk ik dat de bears het bij het juiste eind hebben. Zonder gebruik is er geen hoop op een globale invoering van cryptovaluta’s als alternatief voor het inflatoire fiat. Als de recessie plaatsvindt zonder die bruikbaarheid, dan zouden de kosten van de invoering van crypto-acceptatie in de retailsector te hoog zijn voor een economie die al in de problemen zit.

In dit geval hebben de bulls gelijk

Als de volgende economische crisis iets verder in de toekomst (bijvoorbeeld 2-3 jaar) zou plaatsvinden, dan denk ik dat de bulls zullen winnen. Cryptovaluta zal de ups en downs hebben overleefd om een stabielere investeringsmogelijkheid te worden, institutionele investeringen zullen de markten minder volatiel maken, meer retailbedrijven zullen cryptovaluta’s accepteren, en Walmart zal u brood en koffie laten kopen met Satoshi, enz.

Alle hype, commerciële en institutionele belangstelling voor de cryptovaluta’s is gebaseerd op de perceptie van de gewone burger, die de acceptatie van de nichemarkt zal veranderen in een universeel gebruik. Het brede maatschappelijk spectrum zal de digitalisering moeten omarmen.

Conclusie

De volgende economische crash zal komen en de prestaties van cryptovaluta’s zullen in die periode sterk afhangen van wanneer de neergang plaatsvindt en in hoeverre de toepassing van de cryptovaluta in de buurt komt van het universele (of in ieder geval wijdverbreide) gebruik.

Hoewel Bitcoin en altcoins weerstand hebben getoond tegen financiële factoren die gewoonlijk van invloed zijn op de financiële markten, zijn ze nog niet geheel immuun voor de gevolgen van een marktcrisis. Of crypto zal evolueren in een directe correlatie met de rest van de financiële wereld of in een directe tegenwerking is nog niet duidelijk. Desalniettemin zou het naïef zijn om te denken dat de munt, die tot nu toe nog niet getest is geweest tijdens een marktcrisis, volledig geïsoleerd zou blijven van alle andere financiële instrumenten en zou kunnen blijven doorgroeien.

Het advies dat volgens mij in bijna alle situaties past is “Hoop voor het beste, plan voor het slechtste” en het werkt ook hiervoor. Wed niet al uw spaargeld op crypto, maar veronderstel ook niet dat fiat geld de enige manier is.

Hoe langer het duurt voor we de eerste economische instabiliteit voelen, hoe langer het duurt voordat we de eerste schokken van economische instabiliteit zullen voelen, hoe langer crypto de tijd heeft om zich in te werken in de financiële structuur van de wereldeconomie en zo aan acceptatie, legitimiteit en bruikbaarheid wint. Dit is wat wij allemaal nodig hebben om van crypto een levensvatbaar alternatief te maken voor fiat.

Een andere financiële crisis zal de maatstaf zijn voor de crypto in zijn geheel. Sommige coins kunnen goed presteren, terwijl andere verdwijnen. Het zal de vuurdoop zijn die bewijst of het op blockchain gebaseerde digitale geld de toekomst van de wereldfinanciën wordt.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment