De vooruitgang voor het schalingsprobleem van Ethereum

In de blockchain technologie zijn schalingsdebatten zo goed als het middelpunt van alles. Het creëren van een oplossing die op micro-level werkt is één ding, maar niemand weet hoe het eruit zal zien als het wordt uitgebreid naar het wereldwijde niveau.

Veel mensen praten over de schaalvergroting van Bitcoin, maar de inspanningen om Ethereum te schalen zijn veel interessanter. Tussen sharding en de overstap naar ‘proof-of-stake’ zijn er talloze oplossingen geleverd en Vitalik Buterin lijkt te denken dat zijn harde werk gaat lonen.

Het grote doel van Ethereum

Iedereen weet dit, maar het is belangrijk om het te herformuleren: Ethereum wil een soort wereldcomputer worden. Het einddoel is het opbouwen van een gigantisch, decentraal netwerk van computers die zowel transacties kunnen registreren (met behulp van blockchain technologie) als smart contracts kunnen genereren (met behulp van artificial intelligence technologie).

De combinatie van deze functies maakt de ontwikkeling mogelijk van decentrale toepassingen (DApps), die de onderliggende technologie loskoppelen en een markt creëren voor Ethereum’s token, ether.

De ERC-20 standaard

De tokens die zijn geclassificeerd als ERC20 worden ontworpen en gebruikt op het Ethereum-platform en voldoen aan een lijst normen die een vereenvoudigde methode mogelijk maakt voor het verdelen, uitwisselen en overdragen van tokens tussen gebruikers.

DApps gebruikt de ERC20 token standaard om shares van bedrijven, eigendomsbewijzen of coins van een valuta weer te geven. Deze tokens zijn in wezen de bouwsteen geworden van DApps die ontwikkelaars op Ethereum willen ontwikkelen. Het is belangrijk om ERC20-token niet te verwarren met ether, omdat ether wordt gebruikt om een gebruiker te vergoeden voor zijn computing power (rekenkracht), terwijl de ERC-20-tokens inherent zijn aan de DApps zelf.

Deze hoge mate van eenvoud brengt echter kosten met zich mee. Er zijn kwetsbaarheden gevonden waardoor ‘aanvallers’ toegang kunnen krijgen tot een grote hoeveelheid tokens. Bovendien kunnen tokens per ongeluk worden vernietigd met behulp van een aantal smart contracts. Om dit probleem op te lossen wordt nu een nieuwe standaard ontwikkeld, de ERC223.

Wat is het grote verschil met de ERC20 token

Naarmate Solidity en Ethereum worden uitgebreid met virtuele machine-updates, zijn er meer functies beschikbaar en is er een nieuwe standaard set ontwikkeld, namelijk de ERC223. De ERC223 is backwards compatibel met de ERC20, wat betekent dat elke software die de ERC20 ondersteunt, ook de ERC223 ondersteunt. Bovendien voegt de ERC223 de token overdrachtsfunctie tussen wallets en contracten samen in één enkele functie ‘overdracht’. De grootste verandering is dat de ERC223 niet langer toestaat dat een token wordt overgebracht naar een contract waarin een token niet mag worden ingetrokken. Wanneer een ERC223 zijn token verstuurt naar een contract waarin niemand het mag gebruiken, wordt het token gewoon vergrendeld en kan het dat contract nooit verlaten. Het samenvoegen van functies kan ook transactiekosten besparen in termen van gas.

De oplossing is nodig voor verdere adoptie

Bedrijven als Golem, waar de vrijgave van de tokens 3 jaar vertraging opliep, hebben moeite met de integratie met Ethereum. De meeste van deze problemen zijn het gevolg van de huidige schalingsproblemen, zoals bleek toen Cryptokitties (een populair spel dat bovenop Ethereum is gebouwd) enorme congestie binnen het systeem veroorzaakte.

De technologische barrières worden belangrijker wanneer je het geld van anderen verwerkt. Er is geen ruimte voor fouten en dit is waar veel van de vertragingen vandaan kwamen. Bijvoorbeeld, de verificatie van basis cryptocurrency transacties is vrij eenvoudig, maar zodra u de resultaten van een smart contract verifieert, begint het systeem te falen.

Dat gezegd zijnde, gelooft Golem’s CEO, Julian Zawistowski, nog steeds dat Ethereum “veruit het meest veelbelovende blockchain platform” is. Er zijn niet veel concurrenten in crypto en het lijkt erop dat alle huidige problemen snel opgelost zullen zijn, of op weg zijn naar een oplossing.

Waarom schaling belangrijk is

Het kritische verschil tussen Ethereum en Bitcoin is dat Ethereum zich gedraagt als een bedrijf, terwijl Bitcoin een beperkt goed is dat over het algemeen onbeheerd is en geen nieuw aanbod heeft. Hierdoor komt de stichting Ethereum onder druk te staan om de capaciteit van hun platform continu te verbeteren zodat het de benodigde hoeveelheid transacties en tokens aankan.

Niet elk bedrijf wil een geheel nieuw kader bouwen voor de werking van zijn eigen protocol. Zoals WordPress het onnodig heeft gemaakt dat ieder bedrijf zijn eigen website op een diep niveau leert te coderen, zo hoopt Ethereum dit te doen voor alle blockchain bedrijven. De mogelijkheid om DApps te maken maakt het een unieke speler in de ruimte en het feit dat problemen met schaalvergroting worden opgelost (zoals blijkt uit het feit dat ERC-20 problemen worden opgelost en projecten zoals Golem uiteindelijk worden vrijgegeven) is een groot teken voor de toekomst.

 

What's your reaction?

Leave a comment