Decentralisatie is het antwoord!

Het wordt elke dag duidelijker en duidelijker dat de vrijheid die wij hebben, steeds meer ondermijnd wordt! Onze perceptie van ideeën zal in de toekomst afhankelijk zijn van decentralisatie. Bijna dagelijks zijn er problemen van censuur, de-platforming en centralisatie. Hier zijn er een paar zaken die ons de laatste weken opvielen:

  • Het mediakanaal @ZeroHedge kreeg begin februari een verbod op hun Twitter-account nadat ze een artikel schreven dat suggereerde dat het coronavirus misschien uit een Chinees wetenschapslaboratorium zou kunnen komen. Deze theorie was destijds niet populair, maar in de weken daarna begon iedereen, van politici tot wereldwijde inlichtingendiensten, er publiekelijk over te praten en de theorie te rechtvaardigen.
  • Twitter plaatste een interstitieel bericht over één van de tweets van president Trump waarin hij sprak over de dood van George Floyd en de protesten. Dit stond direct in contrast met de strategie van Facebook om niet de scheidsrechter van de waarheid te spelen.
  • Google heeft onlangs besloten dat de twee websites, ZeroHedge en The Federalist, gedemonetiseerd zouden worden (niet langer in staat om hun websites te monetariseren met Google-advertenties) dit vanwege de racistische inhoud en/of vervelende commentaren die in het commentaargedeelte van de artikelen werden achtergelaten. Zij hebben het besluit over The Federalist vervolgens weer ongedaan gemaakt nadat de publicatie het onderdeel “Opmerkingen” had gedeactiveerd. ZeroHedge is nog steeds niet in staat om geld te verdienen met de advertentieproducten van Google.
  • Apple dreigt er ook mee om de Hey.com uit de App Store te verwijderen indien de ambitieuze nieuwe e-mailservice niet begint met het aanbieden van een in-app-abonnement en het delen van de inkomsten, volgens The Verge. De oprichters van het bedrijf beweren dat Apple zich als gangsters gedragen en proberen geld van hen af te persen door gebruik te maken van de centralisatie en monopolistische elementen van de App Store.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn er nog veel meer. Sommigen van deze situaties worden gedreven door de centralisatie van de platforms. Anderen worden gedreven door de angst om buiten de grenzen van de politieke correctheid te treden. En sommigen worden gedreven door cancelcultuur.

We leven in een maatschappij waar ideeën en spraak steeds vaker als “goed” en “fout” worden bestempeld en dat tegen een alarmerend tempo. Er is bijna een graadmeter van aanvaardbaarheid die door de massa wordt gecreëerd. Dit is een zeer gevaarlijke richting voor ons om in te slaan. Het is niet alleen een obstakel voor innovatie, maar het kan ook kan leiden tot afschuwelijke besluitvorming. Niemand wil iets in twijfel trekken. Niemand wil de status quo verstoren.

Eén van onze favoriete voorbeelden over het belang van zelfstandig denken komt van Ignaz Semmelweis. Hij was een Hongaarse arts in de jaren 1840 die met een wilde theorie kwam – het wassen van je handen in een ziekenhuis zou de verspreiding van ziektekiemen kunnen verminderen en uiteindelijk leiden tot minder mensen die sterven. In die tijd was er een totaal gebrek aan hygiëne en werd de theorie van Semmelweis geconfronteerd met veel weerstand.

Hij heeft uiteindelijk de bovenhand gekregen en zijn verhaal laat zien waarom we alles in twijfel moeten trekken. Er kan geen idee zijn, wetenschappelijk of anderszins, dat onverkend is. Daarom zal decentralisatie in de nabije toekomst zo belangrijk worden.

De technologiereuzen van vandaag hebben hun bedoelingen duidelijk gemaakt

Ze gaan hun “gracht” van het kasteel beschermen. Ze worden er letterlijk financieel toe aangezet. Dit houdt in dat er sprake zal zijn van monopolistisch gedrag. Er zal een ‘cancelcultuur’ ontstaan die de sociale druk zal gebruiken om mensen te de-platformen, bedrijven te demonetiseren en over het algemeen de randgroepen van de samenleving in de vergetelheid te duwen.

In plaats van te proberen dit gebrek aan intellectuele eerlijkheid frontaal te bestrijden, zijn technologen gewapend met het ultieme wapen. Ze kunnen eenvoudigweg systemen en producten bouwen die het onmogelijk maken om te censureren of te deblokkeren. We hebben dit al goed waargenomen met Bitcoin en Ethereum. Het kan nog beter werken met platforms die zijn gebouwd voor communicatie of informatie.

Vele inspanningen zoals Namebase, Handshake en Unstoppable Domains zijn bezig om de basis te leggen voor deze gedecentraliseerde systemen. Wij denken dat er in de toekomst nog veel meer zullen volgen. De overgang van gecentraliseerde systemen zal niet gemakkelijk zijn, en het zal niet zonder nieuwe problemen komen om dit op te lossen, maar wij zijn er meer en meer van overtuigd dat de overgang op dit punt een uitgemaakte zaak is.

Degenen die begrijpen hoe belangrijk de perceptievrijheid is, zullen dit ook opeisen!

What's your reaction?

Leave a comment