DeFi een nieuwe manier van geld beheren?

In de wereld van Ethereum vertegenwoordigt elke regel van code een geldlegoblokje. Elk product is een combinatie van legoblokjes en elke ontwikkelaar is vrij om zijn eigen ontwerp te maken, met elkaar te spelen of combinaties te verbinden om nieuwe en meer robuuste functionaliteiten te creëren.

Decentralized Finance is een ecosysteem dat is gebouwd op deze geldlegoblokjes en dat miljoenen ontwikkelaars wenkt om infrastructuur te delen omwille van de veiligheid, om bruggen te bouwen voor interoperabiliteit en om onderdelen toe te voegen voor nieuwe functionaliteit.

Naarmate het aantal stukken in de legodoos toeneemt, neemt het aantal mogelijke combinaties (decentrale financiële producten) exponentieel toe.

Voordat we een duik nemen in het universum van de mogelijkheden van DeFi, laten we eerst eens kijken naar de kernstukken die het ecosysteem vormen:

  1. Vermogensbeheer: Crypto wallets die gebruikt worden om fondsen op te slaan / over te dragen en toegang te krijgen tot gedecentraliseerde toepassingen (dApps)
  2. Gedecentraliseerde exchanges: DEX’s geaggregeerde liquiditeitspools om P2P-handel in cryptocurrencies en derivaten mogelijk te maken zonder gecentraliseerde tussenpersonen
  3. Derivaten: Protocollen die leverage en derivaten aanbieden voor verschillende onderliggende beleggingen (forex, crypto, aandelen, grondstoffen, indexen, enz.).
  4. Kredietverlening / Lenen: Platforms die iedereen met een Ethereumadres in staat stellen om P2P uit te lenen en te lenen.
  5. Marktplaatsen: P2P-marktplaatsen voor digital assets zoals de ERC721 collectibles
  6. Stablecoins: Cryptocurrencies die ontworpen zijn om de volatiliteit te minimaliseren door de prijs te koppelen aan externe assets zoals USD of goud.
  7. Verzekeringsplatforms: Protocollen die bedoeld zijn om het risico van smart contract code en prijsvolatiliteit te hedgen.
  8. Voorspellingsmarkten: Platforms voor het voorspellen van en wedden op de resultaten van toekomstige gebeurtenissen.
  9. KYC & Identiteit: Blockchainoplossingen voor het beheer van identiteitsgegevens en -uitwisseling.
  10. infrastructuur: Crypto-primitieven en blockchainbouwstenen voor Web3-ontwikkelaars.

Nu we de onderdelen kennen, laten we ze combineren om een gedecentraliseerde uitwerking van één van de meest voorkomende financiële diensten ter wereld te doorlopen nl. lenen en uitlenen.

Uitlenen en lenen in DeFi met behulp van Aave

Het Aave-protocol combineert meerdere DeFi geldlegoblokjes zoals gebruikerwallets, ERC20-tokens en op maat gemaakte smart contracts om een markt te bieden waar kredietverstrekkers en kredietnemers vertrouwensloos kunnen handelen.

Net als bij andere leenprotocollen zoals Compound, kunnen Aave-gebruikers eenvoudigweg hun

Ethereum-wallet aansluiten en op storten of lenen klikken om een lijst met ondersteunde assets en actuele rentetarieven te bekijken. In de geest van DeFi heeft Aave een paar nieuwe legoblokjes toegevoegd om extra functies en producten te bieden voor zowel gebruikers als ontwikkelaars met flash loans en tariefwisselingen.

Aave geeft gebruikers toegang tot vrijwel gratis kapitaal door smart contracts in staat te stellen om assets te lenen, transacties uit te voeren en leningen af te lossen binnen dezelfde Ethereumtransactie. Deze unieke functie opent de poorten voor een verscheidenheid aan nieuwe en uiterst lucratieve handelsstrategieën die nu rendabel zijn door middel van lage kapitaalkosten.

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

What's your reaction?

Leave a comment