DeFi, een nieuwe manier van leven?

DeFi, ook wel Open Finance genoemd, is een op een blockchain gebaseerd financieel systeem dat gebouwd is op ‘trustless protocols’ (open-source code), in tegenstelling tot gecentraliseerde instellingen zoals overheden en banken. Het eerste doel van deze financiële revolutie is om dezelfde producten aan te bieden als in de moderne economieën van vandaag (valuta’s, betalingen, leningen/kredieten, beleggingen/handel, derivaten, verzekeringen, governance, …), zonder dat er tussenpersonen moeten worden ingeschakeld.

Belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele financiën:

  1. Biedt wereldwijd toegang tot financiële diensten voor iedereen die beschikt over een internetverbinding;
  2. Vermindert de kosten voor de gebruikers door het elimineren van op winst gerichte financiële instellingen;
  3. Biedt passieve inkomsten voor deposanten door het delen van de rente van de lening;
  4. Stroomlijnt transacties met smart contracts om arbitrage te voorkomen;
  5. Katalyseert innovatie met open source code om de ontwikkeling te decentraliseren;
  6. Stelt gebruikers in staat om te participeren in het beheer van hun monetair beleid.

Om de omvang van deze beweging te benadrukken, zet ik deze waardeproposities in contrast met de gecentraliseerde systemen die het huidige financiële landschap domineren.

Laten we beginnen met het herzien van de gecentraliseerde controle van onze geldhoeveelheid. Terwijl de COVID-19 pandemie de wereld overspoelt met menselijke en economische problemen, proberen de centrale banken de schade te beperken met een nieuw monetair beleid. Aan het roer van de geldhoeveelheid in de VS heeft de Federal Reserve maatregelen genomen zoals een bijna-nul-rentevoet, directe leningen en oneindige quantitative easing, d.w.z. het onbeperkt aankopen van treasury-schulden en hypotheekobligaties. Deze maatregelen hebben samen de Amerikaanse economie overspoeld met uit het niets gecreëerd geld ($4 biljoen) .

Om dit in perspectief te plaatsen, hebben de Amerikaanse, Chinese en Europese centrale banken elk de volledige cryptomarktkapitalisatie in één dag bijgemaakt. Terwijl de president van de Federal Reserve Bank van Mineapolis, Neel Kashkari beweert dat de Fed een “oneindige hoeveelheid cash” heeft. De VS heeft zijn M2-geldvoorraad al verdubbeld sinds 2008. M2 staat voor secundaire markt.

Het trackrecord van grote gecentraliseerde instellingen die de wereldwijde rijkdom en gegevens beschermen is verre van vlekkeloos. Van de $700B bailout van de Amerikaanse financiële instellingen die verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis van 2008 tot de beruchte Equifax-hack van creditcard- en sociale zekerheidsaantallen die bijna de helft van alle Amerikanen treft. Terwijl de financiële crisis in de VS resulteert in het verlies van banen, spaartegoeden en huizen voor Amerikanen, is de omvang van de ramp in ontwikkelingslanden veel erger.

Neem Venezuela, een mislukt monetair beleid, verergerd door corruptie en dalende olieprijzen, heeft geleid tot een economische en humanitaire crisis. Aangezien de hyperinflatie 10.000.000% volgens IMF-data bereikt, kunnen producten die ooit 10 dollar kostten nu 1 miljoen dollar kosten. Ongeveer 50%  van de Venezolanen kan met hun maandelijks salaris nog niet eens een liter melk veroorloven. Vandaag de dag zijn er meer dan 3 miljoen mensen het land ontvlucht en nog eens tien miljoen mensen zijn gestrand in armoede.

Hoewel recessies worden erkend als een terugkerende fase van de natuurlijke economische cyclus, is het geven van carte blanche aan onverkozen bankiers over ons monetair beleid niet langer nodig. Eén van de krachtigste voordelen van DeFi is de mogelijkheid om iedereen ter wereld die toegang heeft tot het internet te controleren en te laten deelnemen aan het beheer van zijn of haar geld.

Gebruikers van DeFi kunnen hun vermogen overbrengen naar waardevolle assets als Bitcoin met hard-coded limited supply, of andere cryptocurrencies met een inflatoir, deflatoir of dynamisch monetair beleid dat door hun houders is goedgekeurd. P2P leenprotocollen stellen depositohouders, in plaats van banken, in staat om de rente te verdienen die door de leners wordt betaald. Door het gebruik van modulaire open source code (geldwetenschappen) kunnen ontwikkelaars samen ‘bouwstenen’ delen om nieuwe financiële producten te creëren, waarbij de steile regulerings- en concurrentiebarrières die door de gevestigde instellingen worden opgeworpen, worden omzeild.

Omdat ~1,7 miljard mensen wereldwijd nog steeds geen toegang hebben tot een bankrekening, heeft DeFi het potentieel om een grotere verscheidenheid aan financiële diensten aan te bieden voor een groter publiek en dit wereldwijde. Voor het eerst in de geschiedenis is de enige vereiste om toegang te krijgen een internetverbinding.

Dit was onze intro over het DeFi-ecosysteem, in het volgende artikel gaan we kijken naar de belangrijkste producten en spelers van dit ecosysteem.

 

Bedankt voor het lezen en BLIJF GEZOND!

What's your reaction?

Leave a comment