Defi een nieuwe opkomende markt op het Ethereum Netwerk?

Er speelt zich een interessante dynamiek af op het gebied van gedecentraliseerde digitale valuta.

Bitcoin wordt historisch gezien erkend als geld, met inbegrip van de mogelijkheid om te dienen als een store of value en een medium of exchange. Maar de laatste tijd zijn er heel wat mensen die een verhaal beginnen te vertellen dat Ether, het token geassocieerd met Ethereum, ook geld is.

Dit verhaal heeft aan populariteit gewonnen doordat meer developers het smart contract platform beginnen gebruiken om gedecentraliseerde financiële infrastructuur (bekend als DeFi) te creëren.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Maker – een project gericht op het vergroten van de toegang tot financiële services van over de hele wereld. Het omvat een gedecentraliseerde stablecoin (Maker DAI), aanvullende leningen en community governance. Het project is gebouwd op Ethereum, maar maakt geen gebruik van Ether als geld (het gebruikt DAI).
  • Dydx – een project dat zichzelf beschrijft als “een gedecentraliseerde exchange voor margin trading en eventueel derivaten”. Met dYdX kunnen gebruikers traden, uitlenen en lenen van alle ondersteunde assets. dYdX wordt aangedreven door smart contracts op de Ethereum Blockchain, wat de noodzaak elimineert om te vertrouwen op een centrale beurs tijdens het traden”.

Het is moeilijk te beargumenteren dat het vergroten van de toegang tot financiële diensten voor honderden miljoenen mensen over de hele wereld een slechte zaak is. Het is precies het tegenovergestelde. Nu heeft iedereen met een internetverbinding toegang tot dezelfde financiële services als jij of ik.

Maar hoewel deze op Ethereum gebaseerde infrastructuur-applicaties (DeFi) meer tractie beginnen te krijgen, hebben we nog steeds niet veel gedecentraliseerde financiële infrastructuur gezien die ontwikkeld is voor Bitcoin. In feite is het grootste deel van de infrastructuur die rond Bitcoin gebouwd is, gecentraliseerd. Een voorbeeld hiervan is Blockfi – een portfoliobedrijf dat de gebruiker in staat stelt om Bitcoin te storten en een lening in USD te krijgen als onderpand voor het geld, of om rente te verdienen op de storting. Ze ondersteunen ook Ether en GUSD.

Er zijn tal van “Bitcoin-bedrijven” en dat is slechts een mooie manier om te zeggen dat ze uitsluitend bestaan om zich op Bitcoin te concentreren. Bedrijven zoals Samourai Wallet, Amber en Zap komen dan allemaal in deze categorie terecht als we beginnen na te denken. Elk van deze bedrijven zijn gecentraliseerd.

Dit is een belangrijk aspect om te begrijpen binnen de industrie. Als Bitcoin gedecentraliseerd is, maar de infrastructuur eromheen is gecentraliseerd, zijn er veel complexiteiten die worden geïntroduceerd (censuur, inbeslagname, enz.). In het geval van Ethereum, als je een gedecentraliseerde infrastructuur hebt, maar de rekeneenheid (Ether) niet alle kenmerken van verantwoord geld belichaamt, dan zijn er veel van dezelfde complexiteiten in het spel.

Hier is een manier om naar de huidige omgeving te kijken:

Wat zijn de mogelijkheden om de ideale staat van decentralisatie te bereiken, zowel in de rekeneenheid als in de infrastructuur?

Er zijn twee opties:

  1. Een manier creëren om Bitcoin bruikbaar te maken binnen het Ethereum-ecosysteem.
  2. Een gedecentraliseerde financiële service-infrastructuur rond Bitcoin creëren. De eerste optie is technisch gezien waarschijnlijk eenvoudiger, maar is naar onze mening minder ideaal.

Het idee om Bitcoin naar het Ethereum-ecosysteem te brengen lijkt meer een pleisteroplossing dan een duurzame, schaalbare eindstaat. Gelukkig is het idee om een gedecentraliseerde financiële infrastructuur rond Bitcoin te creëren echter geen complete idiote aangelegenheid.

Het zal zeker niet gemakkelijk zijn. Het is moeilijker om smart contracts te schrijven op Bitcoin. Het is moeilijker om applicaties bovenop het netwerk te creëren en er zijn maar weinig getalenteerde teams die momenteel het tempo van de innovatie opvoeren. Dat betekent niet dat de toekomstige wereld van Bitcoin en de decentrale infrastructuur die het ondersteunt, dit onmogelijk maakt. Integendeel zelfs.

Niets is onmogelijk en de moeilijke dingen zijn bijna altijd de moeite waard. Denk eens na over datgene wat de Ethereum-gemeenschap in de DeFi-ruimte heeft gerealiseerd en stel je dezelfde soorten services voor, maar dan specifiek gebouwd voor Bitcoin.

Als u iemand kent die hieraan werkt, laat het ons dan weten. Als u de technische mogelijkheid hebt om dit soort producten te ontwikkelen, neem dan contact op met ons en als u het volledig oneens bent met onze visie op hoe de toekomst zich zou kunnen ontvouwen, reageer dan op dit artikel met uw afkeurenswaardige opmerkingen.

De toekomst is gedecentraliseerd. De vraag is wie er een handje zal helpen bij het bouwen van het nieuwe financiële systeem en zijn de huidige ontwikkelaars misschien gericht op het bouwen van de verkeerde ontwikkelingen?

Alleen de tijd zal het uitwijzen.

What's your reaction?

Leave a comment