DeFi een nieuwe opkomende sector?

Gedecentraliseerde financiering (DeFi), ook bekend als Open Finance, vertegenwoordigt een brede categorie van financiële toepassingen die worden ontwikkeld op open, gedecentraliseerde netwerken. Het doel is om een veelzijdig financieel systeem op te bouwen, oorspronkelijk een crypto, dat het oude financiële systeem opnieuw creëert en verbetert.

Enkele van de potentiële voordelen van een dergelijk systeem zijn onder andere:

  1. Permissievrije financiële services waar iedereen met een internetverbinding gebruik van kan maken, wat de financiële integratie bevordert.
  2. Censuurbestendigheid betekent dat geen enkele derde partij een transactie kan tegenhouden.
  3. Onveranderlijk grootboek waarin geen enkele derde een transactie kan terugdraaien.
  4. Verminderd het risico van de tegenpartij omdat er geen behoefte is om een gecentraliseerde derde partij te vertrouwen om fondsen te bewaren of transacties te valideren.
  5. Programmeerbare smart contracts maken het mogelijk om specifieke taken te automatiseren of zelf uit te voeren, wat leidt tot efficiëntere processen.
  6. Samenstelling maakt het mogelijk om nieuwe financiële producten en services te creëren door verschillende protocollen te combineren.

Wie bouwt er aan dit nieuwe gedecentraliseerde financiële systeem?

Er blijkt een overvloed aan projecten te bestaan die een pioniersrol spelen in deze opkomende industrie, variërend van gedecentraliseerde exchanges tot krediet- en leenplatformen, derivaten- en voorspellingsmarkten. Deze opsomming van projecten wordt steeds langer.

Eén van de interessantere trends die we zien opkomen is de compositeerbaarheid: de integratie van meerdere DeFi-projecten en protocollen. Een opmerkelijk voorbeeld is Veil, een peer-to-peer voorspellingsmarkt gebouwd op Augur en 0x ( één van de meest prominente gedecentraliseerde uitwisselingsprotocollen). Het gebruikt de 0x voor snellere handel door het verplaatsen van ordercreatie en annulering buiten de chain.

We hebben een aantal van deze voorbeelden uit het volledige rapport opgesplitst door een aantal van de toonaangevende projecten te categoriseren, wat helpt om een perspectief te geven op hoe innovatief deze industrie wordt.

Gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s)

Gedecentraliseerde uitwisselingen zijn één van de bekendere sectoren van het DeFi ecosysteem. In hun essentie maken DEX’s de peer-to-peer ruil van assets mogelijk zonder de bewaring van deze assets aan een derde partij over te dragen. Dit is heel anders dan de gecentraliseerde exchanges waar de mensen het meest vertrouwd zijn met waar gebruikers geld of crypto assets in een exchange wallet deponeren alvorens transacties uit te voeren. Veel DEX’s zijn echter uniek op hun eigen manier, daarom hebben we vier belangrijke kenmerken opgedeeld om een aantal van de belangrijkste verschillen te vereenvoudigen.

We hebben ook een aantal van de huidige prominente DEX’s in elk van deze categorieën ingedeeld om hun unieke kenmerken te illustreren.

Gedecentraliseerde uitwisselingen zijn slechts één voorbeeld van de infrastructuur die wordt gebouwd ter ondersteuning van gedecentraliseerde financieringstoepassingen. Projecten zoals MakerDAO en Compound bouwen gedecentraliseerde krediet- en leenplatforms, waarbij meer dan 2% van het aanbod van ETH in de CDP’s van Maker is vergrendeld. De gedecentraliseerde voorspellingsmarkten van Augur hebben de afgelopen maanden de aandacht gevestigd op het feit dat gebruikers comfortabel kunnen inzetten op alles, van de uitslag van de verkiezingen op middellange termijn tot de eindejaarskoers van BTC. Opnieuw, de lijst gaat maar door.

Ondanks het eindeloze potentieel van deze groeiende sector is het belangrijk om de risico’s en zorgen achter de DeFi-beweging te herkennen. Koppelingen met fysieke/traditionele activa zijn er op dit moment niet, waardoor de product/market fit van sommige van deze projecten wordt beperkt. DEX’s worstelen met een lage liquiditeit. Veel oplossingen op chain scaling zijn nog steeds in ontwikkeling, waardoor de transactiedoorvoer wordt beperkt. Dit komt bovenop het regelgevingsrisico waarmee deze opkomende sector wordt geconfronteerd, wat in dit stadium wellicht het belangrijkst is. De maturiteit van deze markt zal waarschijnlijk een aantal van deze zorgen wegnemen, maar deze punten moeten we in gedachten houden naarmate deze sector zich ontwikkelt.

Het open-source karakter van crypto zou veel van deze trends moeten versnellen, aangezien er nieuwe projecten opduiken om bovenop de huidige DeFi-infrastructuur te bouwen. Ons team is alvast verheugd om een oogje in het zeil te houden op projecten die meerdere DeFi-protocollen integreren.

Het volledige verslag kunt u hier lezen

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment