Deze cijfers liegen niet!

Met nog ongeveer drie maanden te gaan voordat de Bitcoin reward wordt gehalveerd, wordt er volop gespeculeerd over wat de prijs in de nabije toekomst zal doen. Terwijl de meeste aandacht in de media naar de technische aspecten en de prijsgrafieken gaat, geven wij u de onderliggende fundamentele feiten over de groei van de Bitcoin blockchain en de intrinsieke waarde ervan.

Als een ‘open-source‘, ‘decentralized ledger‘ is de Bitcoin blockchain een belangrijke bron van data. Blockchain data is uniek voor crypto-assets en kan worden gebruikt als aanvulling op technische analyses en traditionele handelsstrategieën, wat zorgt voor bruikbare inzichten die specifiek zijn voor de aard van deze asset class. Met dat in gedachten zijn er drie interessante patronen die in de Bitcoin blockchain ontstaan zijn naarmate de halving nadert:

Sterke HODLER’s

Voor het eerst zijn er meer dan 18 miljoen adressen die al meer dan 1 jaar lang Bitcoin in hun bezit hebben, dit is de minimale norm om bestempeld te worden als een Hodler. Hodlers hebben momenteel een totaal saldo van bijna 8 miljoen BTC. Dit cijfer is significant gestegen ten opzichte van een jaar geleden, want toen waren er nog 14,5 miljoen adressen in het bezit van 5,5 miljoen BTC.

De 18 miljoen HODLing-adressen vertegenwoordigen 64% van de totale aantal non-zero adressen. Dit percentage is ten op zicht van een jaar geleden met 62% gestegen.

Accumulatie naar grote aantallen

Het lijkt erop dat cryptocurrency houders (of gewoon mensen in het algemeen) geobsedeerd zijn door grote, ronde getallen. In Bitcoin’s geval is het niet alleen de prijs van $10.000 waar de investeerders aan gehecht zijn, maar de houders proberen ook om in veelvouden van 10 BTC te accumuleren. Dit proces is zich sinds anderhalf jaar voor de halving aan het intensiveren en nu een paar maanden voor het halving event lijkt het wat te vertragen.

Het aantal adressen met 100 Bitcoin of meer staat op dit moment op een all time high (voor de maandelijkse sluitingswaarden) van 14.536, wat neerkomt op een stijging van 4,3% ten opzichte van een jaar geleden. Ondertussen is het aantal adressen met meer dan 1.000 Bitcoin op zijn tweede hoogste waarde met 2.041, wat een opmerkelijke jaarlijkse stijging van 31,9% vertegenwoordigt.

Een gelijkaardig scenario speelt zich ook af met de houders die proberen om 10 BTC of 1 BTC bij elkaar te krijgen. Het aantal adressen met minstens 1 BTC overtrof onlangs voor het eerst de 700.000 en ligt momenteel op een all time high van 703.075, wat neerkomt op een stijging van 15,2% op jaarbasis. Het aantal houders met minstens 10 BTC staat momenteel op het tweede hoogste maandelijkse niveau met 144.297 adressen, een subtielere stijging van 3,1% sinds februari 2018.

Dit lijkt echter niet het geval te zijn met het aantal adressen dat meer dan 10 K+ BTC heeft, dat op jaarbasis met 3,6% gedaald is. Het is belangrijk om op te merken dat de onderzochte data betrekking hebben op de maandelijkse sluitingswaarden, waarbij de data van 9 februari 2020 zijn gebruikt voor de meest recente datapunten.

”Blue Whales”

Hoewel het aantal adressen met meer dan 10K BTC daalde, slaagden twee adressen er toch in om elk meer dan 1% van het circulerende aanbod te accumuleren. Adressen worden pas beschouwd als whale adressen beschouwd, wanneer ze tenminste 1% van het circulerende aanbod in handen hebben. Oorspronkelijk, toen deze indicator in juni 2019 werd gelanceerd, waren er geen adressen die voldeden aan deze voorwaarden om als een Bitcoin-whale te worden beschouwd; hoewel er zeker verschillende adressen waren (en nog steeds zijn) met meer dan 1% van het circulerende aanbod voor andere crypto-assets.

Met de halving in aantocht, hebben twee adressen zich het afgelopen jaar echter voortdurend geaccumuleerd, waardoor hun totale ‘stack’ is toegenomen. De grootste whales, oftewel ‘blue whales‘, slaagden erin om 1,4% en 1% van het totale circulerende aanbod te bemachtigen. Deze holdings van 255,5K BTC en 182,5K BTC vertegenwoordigen respectievelijk ongeveer 2,6 miljard dollar en 1,9 miljard dollar. De persoon (personen) of instelling(en) die eigenaar is (zijn) van deze adressen zijn niet gekend.

Globaal genomen geven de eigendomsgegevens die op de blockchain zijn opgeslagen een positief beeld over de basisprincipes van Bitcoin. Met steeds meer adressen die zich opstapelen dan ooit tevoren, lijken de Bitcoin-houders bullish, vanwege het feit dat er nog ongeveer drie maanden over is voor de volgende halving. Tenslotte vormen blockchain-gegevens een aanvulling op de prijs- en technische gegevens en bieden ze waardevolle inzichten die uniek zijn voor de eigenschappen van crypto-assets.

 

What's your reaction?

Leave a comment