Dit is Bitcoin’s echte sterkte!

Bitcoin wordt steeds meer de enige digital currency die de kans heeft om wereldwijde adoptie te realiseren. Het gaat hier niet zozeer om actieve Bitcoin-wallets, groeiende transactievolumes of de aanhoudende hash-rates die nieuwe recordhoogtes bereiken. Het heeft eerder te maken met een gebrek aan tolerantie die onafhankelijke landen hanteren voor de opkomst van een digitale munt die niet door een regering gecontroleerd kan worden.

Neem bijvoorbeeld Facebook’s “Libra”.

Overheden hebben wereldwijd negatief gereageerd op hun eerdere aankondiging. Zij betoogden dat Libra zou moeten voldoen aan de hoogste reguleringsnormen, goedgekeurd zou moeten worden door elke jurisdictie waar ze proberen te opereren en verklaarden duidelijk dat de munteenheid geen bedreiging mag vormen voor de macht en controle van degenen die verantwoordelijk zijn voor de onafhankelijke coin.

Maar daar is het voor Libra niet bij gebleven. Vorige week publiceerden Frankrijk en Duitsland een gezamenlijke verklaring waarin zij zeiden: “Geen enkele particuliere entiteit kan aanspraak maken op monetaire macht, die inherent is aan de onafhankelijkheid van de naties”. Deze uitspraak was bedoeld ter ondersteuning van het plan dat beide landen hadden om Libra binnen hun grenzen te blokkeren, indien de digitale coin er ooit zou komen. DIt bovenop de recente bekendmaking dat de landen van de Eurozone in alle stilte werken aan een publieke cryptocurrency, die ervoor zou zorgen dat de rest van de cryptocurrencies overbodig worden (zoals Libra).

Denk even na over de huidige situatie. Overheden zijn overgegaan van het niet begrijpen of erkennen van digitale valuta’s naar het argument dat alleen regeringen aanspraak kunnen maken op monetaire macht, om dan bekend te maken dat ze werken aan hun eigen publieke digitale valuta. De snelheid van deze gebeurtenissen ontwikkelt zich ongelofelijk snel.

Maar al het verzet tegen Facebook’s Libra valuta is naar onze mening een goede zaak. Het benadrukt het belangrijkste verschil tussen Bitcoin, een gedecentraliseerde digitale munt en alle andere pogingen om een nieuwe valuta te bouwen. Terwijl regeringen bevelen uitvaardigen om projecten met beperkte middelen stop te zetten of Facebook’s leidinggevenden voor het Congres te slepen, blijft Bitcoin adoptie en dominantie winnen. Het gebrek aan kennis rond de maker, gecombineerd met het gebrek aan voortdurend leiderschap van één enkel individu of organisatie, heeft geresulteerd als één van de grootste voordelen.

Saifedische Ammous, de auteur van The Bitcoin Standard, brengt in zijn tweet van 16 september een interessant punt naar voren. Facebook is één van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld. Ze hebben de middelen en connecties om alles te doen wat ze willen, maar ze lopen momenteel met volle snelheid tegen een stenen muur van regelgeving. Toch is een volledig anoniem persoon, mogelijk zonder middelen of connecties, in staat geweest om een nieuwe wereldvaluta te bouwen, te lanceren en te schalen.

Hoe kan dit?

Het antwoord is complex, maar het draait om een kerngedachte – Decentralisatie en gebrek aan leiderschap is de nieuwe kracht.

Dit geldt voor veel zaken in de wereld die we nu aan het betreden zijn. Neem de protesten in Hongkong. Eén van de redenen dat de sociale onrust zo lang heeft geduurd is dat er niet één persoon of groep de beweging leidt. Er is geen enkel punt van falen waarmee het mogelijk is om iemand in de gevangenis te zetten. Er is niemand om te ontvoeren of te doden. De kracht van de beweging komt voort uit de decentralisatie en het gebrek aan leiderschap.

Dus als het gaat om digitale valuta, zijn er enkele aspecten waarvan ik vermoed dat ze zullen gebeuren:

  • Overheden zullen druk blijven uitoefenen op bedrijven die een cryptocurrency willen lanceren, met als doel wereldwijde adoptie. Deze natiestaten zullen ofwel de valuta’s zelf blokkeren of ze zullen het bedrijf op een zodanige manier reguleren dat de cryptocurrency geen enkel materieel niveau van succes kan bereiken.
  • Overheden zullen hun eigen digitale valuta’s creëren, lanceren en schalen. Sommige landen, zoals China, werken hier al aan, terwijl andere landen in de toekomst de beslissing zullen nemen. Deze door de overheid uitgeschreven digitale valuta’s zullen in structuur variëren van private & gecentraliseerd tot publieke & semi-gecentraliseerde valuta’s, maar elk van deze valuta’s zullen dezelfde leidraad van controle uitoefenen zoals bij een bank of overheid.
  • Bitcoin zal de laatste overlevende worden. De gedecentraliseerde digitale valuta is een levend voorbeeld van het spreekwoord “what doesn’t kill you makes you strong”. Nu overheden andere digitale valuta’s blijven verbieden of reguleren, zal het grootste ‘market cap asset’ meer adoptie krijgen, profiteren van het feit dat het computernetwerk veerkrachtiger wordt, en zo zal het uiteindelijk de enige digitale valuta worden die het potentieel heeft om wereldwijde adoptie te worden creëren.

Er zijn genoeg mensen die (1) niet geloven dat deze scenario’s een kans hebben of (2) geloven dat de logica van het sequentieel uitspelen van deze scenario’s is verstoord. Dat is oké en misschien hebben ze zelfs gelijk. Maar met de kleine kans dat wij gelijk hebben in onze analyse, kijken we naar één van de grootste paradigmaverschuivingen in de menselijke geschiedenis.

Het is duidelijk dat veel mensen, van particulieren tot publieke bedrijven, vandaag de dag geloven dat er in de toekomst een scheiding van geld en staat zal zijn. We beginnen de reacties van de overheidsactoren te zien, maar tot nu toe zijn er bijna geen verrassingen. Aangezien we doordringen in de digitale, hyper-verbonden wereld, zijn het de ideeën en ontwikkelingen die gebruik maken van de technologie om middelen wereldwijd te coördineren, terwijl er een gebrek aan leiderschap blijft bestaan, de meeste macht zal krijgen.

Een beweging zonder leiderschap vereist dat de eerste participanten onbaatzuchtig en principieel gedreven zijn. Het goede nieuws voor regeringen is dat er maar heel weinig bewegingen zullen zijn die de discipline hebben om dit draaiboek te volgen. Maar voor de weinige groepen die het model kunnen doorgronden, zullen we ze waarschijnlijk de wereld ingrijpend veranderen.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment