Dit is hoe, volgens ons, de heropstart van de economie zal verlopen!

Er zijn verschillende locaties die hun economie beginnen open te stellen. Sommigen kiezen voor een gefaseerde aanpak waarbij verschillende deelsectoren van de economie één voor één worden aangepakt. Anderen kiezen ervoor om eenvoudigweg van “shelter in place” naar “economy fully open” te gaan.

Wij laten de nuances van de heropening van de economie over aan de professionele zorgverleners. Onze focus ligt op hoe snel en krachtig het economisch herstel kan plaatsvinden. We weten dat de economische activiteit met grote procenten zal toenemen, omdat de meeste consumenten al wekenlang weinig geld in huis hebben. De vraag is niet of de economische gegevens zullen verbeteren, maar of we terug kunnen keren naar het niveau van de economische activiteit dat we vóór de pandemie zagen.

Eén detail lijkt over het hoofd te zijn gezien bij vele van de analyses die wij al hebben gezien, namelijk de voortdurende verstoring van het bedrijfsleven. Nu de bedrijven weer opengaan, is de verwachting dat ze weer volledig operationeel zullen worden. Als je vroeger open was van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, dan doe je hetzelfde als de economie weer open gaat. Vrij intuïtief.

Veel van deze bedrijven voeren bepaalde veiligheidsmaatregelen uit om ervoor te zorgen dat werknemers en klanten met een gerust hart in een veilige omgeving kunnen werken met mensen die niet geïnfecteerd zijn met COVID-19. Deze maatregelen kunnen bestaan uit dagelijkse tests, temperatuurcontroles, gedwongen social distancing, verplichte periodieke handwas, of gelaatsmaskers, handschoenen en mogelijk ook gelaatsschermen.

Ook dit alles is vrij intuïtief. Maar wat gebeurt er als iemand, of het nu een klant of een werknemer is, de werkplek betreedt en geïnfecteerd raakt? Dan is de kans groot dat er een ontwrichting van het bedrijf optreedt. Neem Ford – ze zijn op dit moment bezig met de implementatie van alle voorzorgsmaatregelen die ik hierboven heb geschetst. Vorige week hadden ze drie werknemers in twee autofabrieken die positief testten op COVID-19. Dit leidde tot een volledige stillegging van het bedrijf, zodat een onderhoudsteam een diepe reiniging van de werkplek kon uitvoeren.

Of neem nu de school in Beringen die vorige week ook is moeten sluiten na een COVID-19 besmetting van een personeelslid?

Stel je eens voor?

Stel je een restaurant voor, dat gekend staat dat veel mensen in een kleine ruimtes werken. Voeg daar een draaideur van klanten aan toe en je hebt een recept voor een virus om van persoon tot persoon te springen. Stopt het restaurant met de werkzaamheden voor een dieptereiniging telkens als iemand positief test op COVID-19? Worden klanten die de laatste dagen in het restaurant kwamen, gewaarschuwd dat de medewerker aan het werk was? Dit hele scenario is uiteraard zeer storend voor de bedrijfsactiviteiten.

Er zit ook een psychologisch aspect aan deze verstoringen. Voordat de pandemie zich voordeed, kwamen klanten naar restaurants, bars, winkels en andere plaatsen waar ze zaken deden, omdat ze verwachtten dat ze open zouden zijn. Als je moet raden of een plaats vandaag open is of niet, dan is de kans kleiner dat je naar de locatie gaat. Bovendien, als je hoort dat een restaurant of ander bedrijf een werknemer had die onlangs positief testte voor COVID-19, ben je waarschijnlijk minder geneigd om de locatie te gaan bezoeken.

Er zal een dunne lijn zijn tussen het opstarten van bedrijven en het weer op gang brengen ervan, terwijl we ons best doen om te voorkomen dat de gezondheidszorg volkomen machteloos toekijkt. Wij denken niet dat er een magische kogel is voor één van deze uitdagingen. Het zal afhangen van waar je woont, wat voor soort bedrijf het is, en hoe de verspreiding van het virus de gemeenschap lokaal beïnvloedt. De meeste grote bedrijven hebben de balans opgemaakt om het nieuwe gewone werk te doen, maar bijna elk klein bedrijf is op dit moment aan het wankelen, dus ze moeten er gewoon voor zorgen dat ze deze gruwelijke reeks van gebeurtenissen gaan overleven.

We hebben al gezien dat sommige accountantskantoren proberen om EBITDA(C) te creëren, wat de financiële gegevens van het “pre-coronavirus” zou verklaren. Wees niet verbaasd als iemand probeert een “zonder virusverstoring” metriek uit te vinden zodra bedrijven zich beginnen te openen. Ze zullen beweren dat “we X zouden hebben gedaan als we niet voor 2 dagen moesten sluiten omdat een werknemer positief testte”. Natuurlijk is dit een belachelijke claim, maar iemand zal het zeker proberen.

Bedrijven bouwen is moeilijk. Ondernemers zijn de reden dat we zo’n geweldige levensstijl hebben. Het virus heeft de dingen moeilijker gemaakt, terwijl het ons er ook aan herinnert wat echt belangrijk is in het leven. We willen allemaal een sterke economie vol met veilige, gezonde mensen. Onze angst vooral bij de heropstart van de economie, wat een overgang zal worden die doorzeefd is met starts en stops op zowel het macro- als het microniveau.

 

Stay strong & Stay healthy!!

What's your reaction?

Leave a comment