Dit is waarom “due diligence” zo belangrijk is, wees kritisch!

Volgens gegevens van DeadCoins en Coinopsy zijn in 2018 ongeveer 1.000 verschillende cryptocurrency-gerelateerde projecten mislukt. Sommigen van hen waren relatief bekende slachtoffers van de markt.

Veel van de dode cryptoprojecten waren regelrechte zwendelpraktijken die werden georganiseerd onder het mom van ICO’s. Op de website van DeadCoins en Coinpsy’s zijn er lange lijsten achtergelaten van frauduleuze digitale geldsystemen, waar BitConnect ook één van is. Bitconnect wordt beschouwd als één van de grootste crypto oplichtingen in de geschiedenis.

Coinopsie

Deadcoins, die één van de meest uitgebreide informatiebronnen heeft samengesteld over inactieve cryptos, onthulde dat er minstens 934 cryptocurrencies zijn die nu dood zijn. In juli 2018 meldde DeadCoins ongeveer 800 verwaarloosde crypto projecten. Inmiddels heeft Coinopsy al 483 projecten gevonden die niet meer actief zijn.

Volgens Coinopsy kan een crypto als dood worden beschouwd als de coin of token is achtergelaten door de oprichters, een oplichterij was en/of de website dood is. Een crypto project kan ook als dood beschouwd worden, als de coin geen trading-volume of transactievaliderende nodes heeft om het te ondersteunen, merkte Coinopsy op. Als er onopgeloste technische problemen zijn met software die de cryptocurrency ondersteunt, zoals problemen met wallets die worden gebruikt om het op te slaan, dan kan de crypto als inactief worden beschouwd.

Coinopsy heeft met name de “dead coins” als volgt gecategoriseerd: ICO Dead Coins, Joke Dead Coins, Abandoned Dead Coins en Scam Dead Coins. Er zijn momenteel 113 ICO Dead Coins geïdentificeerd door Coinopsy, wat betekent dat deze projecten een ICO lanceerden, maar nooit een product of updates hebben geleverd met betrekking tot de ontwikkeling van hun platform. Crypto tokens kunnen ook worden geclassificeerd als dead ICO coins (door Coinopsy) als ze werden gebruikt om pump-and-dump schema’s of andere vormen van marktmanipulatie uit te voeren, zonder dat er een echte adoptie plaatsvond.

Wall Street Journal vindt geplagieerde whitepapers

Een Joke dead coin, is volgens Coinopsy, elke crypto die gelanceerd werd met de bedoeling om slechts een grap te zijn en geen serieuze plannen heeft om een zinvolle aanwinst te worden. Er staan momenteel 17 coins vermeld als joke-cryptos op Coinopsy. Daarnaast vond Coinopsy minstens 40 cryptocurrency projecten die als oplichterij beschouwd werden en ook nog eens 313 verwaarloosde coins.

Coinopsy legt ook uit dat een token als dood kan worden beschouwd als het minder dan $1000 waard is in termen van marktkapitalisatie gedurende 3 opeenvolgende maanden. Een token met een trading volume van minder dan $1.000 gedurende 3 maanden is ook dood, volgens Coinopsy.

Onlangs heeft de Wall Street Journal (WSJ) ook gekeken naar inactieve cryptoprojecten. In de loop van hun onderzoek downloadde de WSJ “white papers” van 3.291 cryptocurrency projecten die hun ICO aankondigden via drie websites – ICOBench.com, Tokendata.io en ICORating.com. WSJ’s laatste onderzoeksresultaten toonden aan dat meer dan 15% van deze cryptoprojecten die in 2017 en 2018 via ICO’s geld hadden opgehaald, plagiaat hadden gepleegd met whitepapers of gewoon ideeën van andere cryptos hadden gekopieerd. Er waren ook een vrij groot aantal ICO-projecten die “onwaarschijnlijke rendementen” hadden beloofd en deze vervolgens niet hebben waargemaakt, zo onthulde de WSJ.

Meer dan 2.000 whitepapers van de 3.291 projecten bevatten zinnen met lokkende termen als “niets te verliezen, gegarandeerde winst, rendement op investering, hoogste rendement, hoog rendement, fondsenwinst, geen risico en weinig risico”.

Ook probeerde de WSJ valse teamleden te identificeren door foto’s van mensen die geassocieerd werden met 343 cryptoprojecten te doorzoeken, die geen belangrijke informatie over de teamleden aangaven. Sommige van deze documenten bevatten helemaal geen lijst van teamleden, dus zocht het tijdschrift in een lijst van meer dan een miljoen namen die door het U.S. Census Bureau worden beheerd.

In augustus beweerde de WSJ in een studie dat de manipulatie van cryptocurrency prijsmanipulatie grotendeels werd gedaan door georganiseerde “trading groups” met behulp van diensten zoals Telegram. De WSJ suggereert dat er dit jaar gecoördineerde “pomp en dump”-programma’s zijn geweest waarin traders de prijzen van verschillende cryptocurrency’s hebben zien opblazen en crashen.

Zoals je ziet is de crypto-markt een jungle vol met gevaren, hierdoor is het belangrijk dat je kennis van zaken hebt over een bepaald project alvorens te investeren. Educatie boven speculatie, zorg dat je een fundamentele analyse maakt om veel geld te besparen in de toekomst. Lees ook de vierdelige reeks “slecht 37% van de top 100 cryptocurrencies hebben maar een werkend product

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment