Dit is waarom kennis en educatie zo belangrijk is binnen de crypto-ruimte!

Hoewel Bitcoin de eerste cryptocurrency was, zijn er honderden anderen bijgekomen. Als je investeert in het altcoin universum, wil je waarschijnlijk onderzoeken hoe actief elke cryptocurrency op exchanges is. Helaas kan deze techniek valse resultaten opleveren.

Twee tegenstrijdige rapporten, die beide vervloekt zijn.

Alameda Research heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 68% van de activiteiten met betrekking tot crypto-exchanges nep is. Het enige positieve nieuws in die aankondiging is dat de eerdere uitkomsten van Bitwise Asset Management het percentage van de valse activiteit tussen de 80 en 90% hadden vastgesteld.

Ook al is het laatste onderzoek accurater, het blijft nog steeds zorgwekkend.

Nieuws dat de valse crypto problematiek opheldert.

Sommige recente krantenkoppen benadrukken waarom deze problemen met valse crypto zo alarmerend zijn. Bijvoorbeeld, een tweedejaarsstudent creëerde een bedrijf genaamd Gotbit dat bots gebruikt om kunstmatig crypto trading activiteiten op te blazen op de exchanges. Uiteindelijk is het de bedoeling om een cryptocurrency op coinmarketcap te krijgen.

Als een cryptocurrency dat punt bereikt, zorgen de tussenpersonen van Gotbit voor de laatste stappen om het op CoinMarketCap te zetten. De cryptocurrency moet wel eerst op de kleinere exchanges worden vermeld. Gotbit vraagt per maand gemiddeld 6.000 dollar en meer voor zijn zogenaamde market-making services en doet dit naar verluidt voor een 30-tal projecten.

Scammers zijn nu ook al bezig om mensen te misleiden om Facebook’s cryptocurrency “Libra” te kopen, ook al zal deze pas vanaf volgend jaar gelanceerd worden. Sommigen van hen hebben een valse voorverkoop opgezet. Bij een ander incident dat zich eind juni 2019 voordeed, arresteerden de Europese autoriteiten zes mensen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk met de beschuldiging dat er sprake was van een diefstal met betrekking tot crypto-criminaliteit ter waarde van vele miljoenen dollars.

Deze criminelen zouden een tactiek hebben gebruikt die “typosquatting” wordt genoemd. Het vereist kleine aanpassingen aan een URL en het creëren van een nepsite die de indruk geeft dat het de echte versie is. De cybercriminelen die achter de valse voorverkoop van Facebook zaten, deden net hetzelfde, dit door een accent achter het adres te plaatsen.

Geen enkele oplossing.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele voorbeelden van de bedrieglijke crypto’s die op het web circuleren. Mensen die een manier hopen te vinden om alles of het grootste deel ervan aan te pakken zullen ongetwijfeld teleurgesteld zijn. De oprichter van Gotbit erkent het onethische karakter van zijn bedrijf en hij denkt dat de crypto-exchanges op de hoogte zijn over de tactiek ervan. Hij gelooft evenwel dat ze er niets aan zullen doen – en dergelijke valse trading is moeilijk te ontdekken, maar niet onmogelijk.

Sommige mensen reageren op deze oplichting door juridische stappen te ondernemen. Een Nederlandse miljardair die zich liet misleiden door misleidende cryptocurrency advertenties op Facebook heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Social Media-bedrijf, waarbij hij beschuldigingen heeft geuit over imagoschade. Hoewel Facebook heeft voorkomen dat er veel soorten crypto-advertenties op het platform verschijnen, zijn er toch enkele die door het net zijn geglipt.

Strengere regelgeving kan ook helpen om valse crypto-kwesties te voorkomen, vooral op overheidsniveau. Dat komt omdat verschillende Amerikaanse staten nadenken over het mogelijk reguleren van crypto-exchanges. Het is vermeldenswaardig dat veel crypto-oplichters hun websites registreren in landen waar weinig of geen regelgeving van toepassing is.

Als mensen zich meer bewust worden van hun persoonlijke bewustzijn, dan kan het ook helpen. Ze kunnen alvast beginnen met het oude maar bekende gezegde “als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook”. Neem bijvoorbeeld een malware geladen app die toezegt dat het mensen gratis cryptocurrency geeft als ze unieke URL’s delen met vrienden. Gelukkig gaan veel mensen in de crypto-gemeenschap naar sites zoals Reddit en waarschuwen ze anderen voor deze frauduleuze praktijken.

Tot nu toe zijn er geen apps of tools die consumenten helpen bij het opsporen van cryptofraude of vreemde trading activiteiten. Maar Artificial Intelligence (AI) zal spoedig kunnen helpen. In sectoren zoals de detailhandel en het bankwezen wordt het al gebruikt om potentiële fraude op te sporen en het kan waarschijnlijk ook dingen vinden die in de cryptosector niet kloppen. Maar op dit moment is er op AI-gebied niets bijzonders op de markt als het gaat over het identificeren van cryptofraude. (Zuid-Korea meldde zonet dat hun burgers in de afgelopen twee jaar 2,3 miljard dollar verloren zijn aan cryptofraude.)

Educatie is onmisbaar.

Eén van de realiteiten die het voor criminelen ongetwijfeld gemakkelijker maakt om crypto-gebruikers te bedriegen, is dat het nog relatief nieuw is en dat veel mensen niet zo goed opgeleid zijn als ze zouden moeten zijn. Dit probleem zou nog erger kunnen worden als Facebook volgend jaar zijn Libra-product uitbrengt. De marketing benadrukt dat iedereen snel geld kan overschrijven met behulp van de valuta en populaire apps zoals Messenger of WhatsApp.

Scammers profiteren vaak van de “nood aan”. Ze hopen dat mensen niet het nodige onderzoek doen en dat ze uiteindelijk tot de conclusie komen dat er sprake is van oplichting.

Twee van de meest effectieve dingen die mensen kunnen doen om beschermd te worden tegen oplichting is door zichzelf te onderwijzen met een verscheidenheid aan gerenommeerde bronnen en zorgvuldig na te denken voordat ze actie ondernemen. Deze twee voorzorgsmaatregelen zijn eenvoudig maar effectief om mensen ervan te overtuigen dat ze geen slachtoffer worden.

Als u hulp nodig hebt bij dit soort educatie dan kan u zich altijd vrijblijvend bevragen bij ons of de mensen van cryptotrain, wij geven beide in samenwerking met cryptotrain zowel beginnerslessen als lessen voor gevorderden. Educatie boven speculatie zoals Gerry Janssens dat zo goed kan zeggen!

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment