Dit is wat de prijs van Ripple deed stijgen. Is XRP overhyped of niet?

De stijging van Ripple (XRP) zette op dinsdag 18 september het marktherstel in gang. De oorzaak hiervan waren voornamelijk nieuwsberichten over de Nationale Handelsbank van Saoedi-Arabië (NCB), waarin meegedeeld werd dat ze gaan starten met het gebruik RippleNet blockchain producten.

De daarop volgende dagen is XRP naar boven gevlogen, na diverse nieuwsberichten en positieve aankondigingen. Voor het eerst in lange tijd lijkt XRP een opwaartse trend te hebben ingezet. Natuurlijk werd de stijging beperkt door de overkoepelende negatieve trend van de markt, maar dit hield XRP niet tegen om zich van een dieptepunt van $0.255, tot een hoogtepunt van $0.39 te bewegen.

De berichtgeving van dinsdag zorgde voor een soort van startschot van de bullrun. Het nieuws luidde dat één van de grootste financiële instellingen van Japan de blockchain-technologie van Ripple zou overnemen voor het gebruik in hun MoneyTap app. Deze app maakt directe betalingen mogelijk met slechts het gebruik van een QR-code.

De nieuwsberichten hebben in het algemeen een gunstig effect gehad op XRP, mede dankzij het feit dat het eerder deze week een dieptepunt had bereikt (bekeken over de laatste negen maanden). Het gevolg hiervan was dat aarzelende investeerders meer geneigd waren om een gokje te wagen op deze hype.

Prijsbeweging

Ripple is vandaag weer aan een rally bezig, met een nieuw record boven de belangrijkste resistance zone van $0.36 (rode lijn). De volgende grote resistance zone ligt in de buurt van het $0.42 prijsniveau. De coin is nog altijd op long-term een sell signaal, ondanks de huidige beweging, en traders zouden hier geen volledige posities moeten innemen.

RippleNet wint aan financiële use-cases

De afgelopen jaren hebben banken hun investeringen in ‘gedistribueerde grootboeken’ (een verzamelnaam die de zogenaamde blockchains omvat), opgevoerd in de hoop dat het hen kan helpen bij het stroomlijnen van enkele van de meest omslachtige processen. Ondanks de tamtam zijn er tot nu toe weinig blockchain systemen in gebruik genomen.

PNC Financial Service Group

Op 19 september kondigde het bedrijf  Ripple aan dat het zal samenwerken met de PNC Financial Services Group, één van de grootste banken in de VS. PNC bank, die naar verluidt meer dan 8 miljoen klanten en een marktkapitalisatie van $380,7 miljard heeft, zal de financiële producten van Ripple gebruiken waardoor de commerciële klanten van PNC in real-time betalingsmogelijkheden krijgen bij buitenlandse banken. PNC zal xCurrent gebruiken, een systeem dat door Ripple is ontwikkeld, om de manier te versnellen waarop de Amerikaanse zakelijke klanten betaalde facturen krijgen van buitenlandse kopers.

XCurrent gebruikt een onveranderlijk “interledger” protocol dat de bestaande betalingsnetwerken verbetert omdat het een onmiddellijke afhandeling biedt. Het aanzetten van banken om xCurrent te gebruiken is een eerste stap naar de goedkeuring van het product.

“PNC Bank zal geen gebruik maken van XRP of xRapid om betalingen uit te voeren, toch niet op dit moment althans”, vertelde Asheesh Birla, Ripple’s senior vice president voor product management, in een interview.

” Banken gaan niet de eerste adoptanten van xRapid zijn”. Hij voegde eraan toe dat xRapid meer gericht is op opkomende markten dan de Verenigde Staten.

De bank sluit zich aan bij enkele van ’s werelds grootste financiële instellingen op het netwerk, waaronder Banco Santander, American Express, de SBI leden de Japan bank consortium, om er maar een paar te noemen. RippleNet heeft onlangs ook zijn bereik uitgebreid naar meer dan 40 landen en zes continenten.

Het Ripple team benadrukt de nieuwste wereldwijde corridors met een gecombineerd marktpotentieel van ruim 2 miljard dollar aan remittance-instroom in het afgelopen jaar. Met InstaRem en RationalFX opent RippleNet de weg voor geldovermakingen tussen het Verenigd Koninkrijk, Maleisië, Vietnam, Indonesië, Sri Lanka en Bangladesh. Er is ook Remitr en FlutterWave, die het netwerk zullen gebruiken om de corridor vanuit Canada en Nigeria aan te spreken. Afrika is vrijwel een onbenutte markt waarin Ripple tot bloei kan komen als nergens anders. Een andere corridor is die van Brazilië, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Portugal die mede mogelijk word gemaakt door BeeTech en InstaRem.

National Commercial Bank (NCB)

Op 18 september werd dan weer aangekondigd dat NCB via het RippleNet met andere financiële instellingen van over de hele wereld verbonden zal worden. Ripple’s blockchain technologie biedt hun klanten ook snellere en transparantere internationale betalingsdiensten. De bank zal in eerste instantie aansluiten op financiële instellingen in Noord-Amerika en Azië, te beginnen in Singapore.RippleNet heeft nu meer dan 100 financiële ondernemingen op zijn netwerk en XRP lijkt op weg om de Banking-specifieke cryptocurrency en blockchain te worden die het altijd al voor ogen had.

Althans, zo lijkt de markt te reageren. Er is een harde kern van de crypto community die altijd zal volhouden dat Ripple een gecentraliseerde hoogvlieger is. Ook aan de mainstream kant blijven er vragen over de juridische classificatie van XRP, met verschillende rechtszaken die beweren dat het onder het label van een security zou moeten vallen.

In het recente crypto-gerelateerde patent van Western Union werd met name geen melding gemaakt van Ripple of iets dat verband houdt met de opstartproducten. Dit na de producten van Ripple te hebben getest op hun effectiviteit in het versnellen van grensoverschrijdende transacties.

Eerder dit jaar is MoneyGram ook naar het XRP-gebaseerde betalingsverkeer overgestapt. MoneyGram haalde de krantenkoppen voor zijn evoluerende partnerschap met Walmart en de oprichting van Walmart2World in april.

Is de prijs van Ripple op dit moment overeenkomstig met de laatste aankondigingen?

RippleNet uitbreiding, xRapid – Volgens Ripple zijn er nieuwe “op RippleNet-gebaseerde” betalingsmodules geopend in Noord-Amerika, Azië, Afrika, Europa, Zuid-Amerika. Tim Enneking, managing director bij Crypto Asset Management, een bedrijf dat een eigen due diligence-proces gebruikt om blockchain projecten te beoordelen, zei dat de reactie van de markt op deze ontwikkelingen (of aankondigingen) ‘overdreven’ is.

Tegenstaande Sagar Sarbhai, de Ripple APAC en het reguleringshoofd van het Midden-Oosten, die op 17 september verklaarde dat xRapid tot doel heeft om de liquiditeitskosten voor grensoverschrijdende transacties tot een minimum te beperken, “snel” zal worden gelanceerd. Deze positieve aankondiging werd zwaar bekritiseerd door professionals uit de crypto-industrie.

Eric Ervin, de CEO van Blockforce Capital, een in de VS gevestigd fintechbedrijf dat gespecialiseerd is in blockchain-gerelateerde investeringen, zei:

Wij zijn van mening dat de prijzen van XRP momenteel alleen maar stijgen door geruchten en verwachtingen. Wij verwachten dat de markt op korte termijn zal corrigeren, waarschijnlijk met ruimte voor groei als xRapid volgende maand met succes van start gaat.

 

Hoe dan ook, het blijft de op twee na grootste Crypto onderneming ter wereld met een marktkapitalisatie van iets meer dan 12 miljard dollar. De twee nieuwsberichten van de laatste twee dagen, in combinatie met de daaropvolgende stijging van de waardering, suggereren dat reguliere instellingen zich minder zorgen maken over centralisatievragen dan crypto-liefhebbers willen toegeven.

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment