Dit zal niet dagen of weken duren, maar eerder maanden!!!

Laten we het duidelijk maken aan de hand van een recent voorbeeld of beter gezegd een gebeurtenis.

General Motors kondigde op maandagochtend aan dat ze hun driemaandelijkse dividend zullen opschorten en dat ze in de nabije toekomst geen aandelen meer zullen terugkopen. De hoop is dat deze beslissingen de balans van GM kunnen helpen versterken.

General Motors’ Chief Financial Officer Dhivya Suryadevara verklaarde:We blijven onze liquiditeit verbeteren om de onzekerheden in de wereldwijde markt die door deze pandemie zijn ontstaan, te helpen navigeren. Het versterken van onze kaspositie en onze balans zal het bedrijf in staat stellen om waarde te creëren voor al onze stakeholders in deze cyclus”.

Cash is king

Dit geldt voor de particulier, de kleine onderneming en zelfs voor Fortune 500-bedrijven zoals General Motors. Het bedrijf moest, samen met zijn concurrenten, midden maart hun fabrieken sluiten als gevolg van de COVID-19-crisis. Dit leidde tot een aanzienlijke daling van de inkomsten, wat leidt tot een ongelooflijke financiële druk en een toenemende bezorgdheid over de toegang tot liquiditeit.

Deze financiële druk kon ook niet op een slechter moment komen. De meeste autobedrijven zagen de verkoop al jaar na jaar dalen. Voeg daarbij de COVID-19 sluiting van hun fabrieken aan het einde van het kwartaal en GM was -7,1% lager op jaarbasis en Ford was -12,5% lager op jaarbasis. Niet precies de cijfers die een aanmoediging zijn voor de toekomstperspectieven van een bedrijf.

Dus wanneer de verkoop op korte termijn grotendeels verdwijnt en bedrijven gedwongen worden hun productie te sluiten, hebben ze weinig andere mogelijkheden dan de productie te verminderen, werknemersloon te verlagen, verlof voor anderen en ontslag van de rest. Dit is wat er de afgelopen weken is gebeurd, maar het is niet genoeg geweest. De fabriekssluitingen zijn langzamer verlopen dan de bedrijven oorspronkelijk hadden verwacht en ze worden gedwongen om extra maatregelen te nemen om het geld in stand te houden.

Dit brengt ons bij de opschorting van het dividend- en aandeleninkoopprogramma. Het goede nieuws is dat het bedrijf door deze beslissing toegang krijgt tot meer kapitaal, maar het slechte nieuws is dat de aandelenprijs waarschijnlijk aanzienlijk zal lijden. Beleggers die het dividend verwachtten zullen waarschijnlijk niet blij zijn en er zal een aanzienlijke koopdruk zijn die verdwijnt als het bedrijf het aandeleninkoopprogramma niet uitvoert. Vergeet niet dat bedrijven zelf tot de grootste aandelenkopers in de markt behoren.

Het bedrijf wordt in alle opzichten gesloten. De Q1 nummers zien er slecht uit, maar de Q2 nummers zullen nog slechter worden als ze niet snel de productie opstarten. Dit betekent dat de enige manier waarop General Motors en andere autobedrijven op de middellange tot lange termijn kunnen overleven, is door hun fabrieken opnieuw te starten en weer aan het werk te gaan.

Klinkt makkelijk, toch?

Verkeerd. Er zijn een paar staten die het hebben over een plan om hun economie te heropenen en een paar autobedrijven hebben zelfs data vastgesteld om hun fabrieken te heropenen, maar dat hangt allemaal af van de bereidheid van de werknemers om weer aan het werk te gaan. De fabrieken zitten vol met vakbondsarbeiders en deze situatie is bedoeld voor een krachtmeting tussen de vakbonden en de bedrijven.

Gelukkig hebben de United Auto Workers (UAW) en verschillende autofabrikanten al gesproken over een overeenkomst die de veiligheidszorgen van de vakbond tegemoet zou komen, terwijl ze de autobedrijven ook toestaan hun fabrieken te openen zodat ze weer auto’s kunnen gaan produceren. De overeenkomst is nog niet afgerond, maar eerdere rapporten lijken een aantal belangrijke kwesties te omringen:

  • Werknemers moeten thuis kunnen blijven als ze zich ziek voelen zonder loonverlies.
  • Werknemers moeten zich op hun gemak voelen bij het melden van symptomen zonder vergelding.
  • Werknemers moeten elke dag toegang hebben tot een nieuw, schoon masker.

Sommige van de problemen liggen rond de procedurele onderdelen van de bescherming voor mensen die ziek kunnen worden, terwijl andere zo eenvoudig zijn als ervoor zorgen dat de autofabrikanten voldoende maskers op voorraad hebben om aan hun werknemers te voorzien. Dit is de realiteit van het heropstarten van slechts één productiebedrijf. Het benadrukt ook de complexiteit van het opnieuw opstarten van een economie.

Er zijn veel mensen die geloven dat de economie weer tot leven zal komen als de blijf-in-uw-kot-orders eenmaal worden opgeheven. Wij denken niet dat dat haalbaar is. Bedrijven zullen werknemers opnieuw in dienst moeten nemen. Ze zullen gedwongen worden om ervoor te zorgen dat de werkplek veilig is. De consument zal zich langzaam beginnen te wagen en weer geld uitgeven, maar waarschijnlijk niet aan hetzelfde tempo als voorheen. Dit alles kost tijd. En het gaat niet over een paar dagen of weken. Het zal maanden duren.

Treasury Secretary Steven Mnuchin verklaarde vorige weekals we beginnen met het heropenen van de economie in mei en juni, ga je de economie echt terug zien knallen in juli, augustus, september. We zetten een ongekende hoeveelheid fiscale verlichting op in de economie. U ziet biljoenen dollars die in de economie terechtkomen en ik denk dat dit een aanzienlijke impact zal hebben”. Dit kan waar zijn of niet. Het valt niet te ontkennen dat de regering biljoenen dollars in de economie heeft gepompt.

Het is alleen maar te hopen dat deze fondsen de mensen en de kleine bedrijven die de financiële steun hard nodig hebben, ook daadwerkelijk zullen bereiken. Als General Motors en andere Fortune 500-bedrijven op de klippen lopen, stel je dan eens voor wat er met de kleine bedrijven in de straat zal gebeuren. De aandelenmarkt mag dan wel weer opleven door quantitative easing, maar laat dat u niet afleiden van de economische realiteit in de praktijk.

Iedereen wil nu geld. Dit zal een les zijn voor een hele generatie over hoe belangrijk sterke balansen zijn. Het is maar te hopen dat elk bedrijf uit deze crisis komt om deze les tot een goed einde te brengen.

 

 

Blijf veilig en blijf gezond. Wees aardig voor u medemens, de tijden zijn al somber genoeg.

What's your reaction?

Leave a comment