Diversificatiestrategieën in de cryptomarkt!

In het verleden hebben we gesproken over hoe cryptocurrencies kunnen dienen als diversificatie tegen de risico’s die momenteel verbonden zijn aan de rest van de economie, maar hoe zit het met diversificatie binnen crypto? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we veel van de “alpha” in deze sector vangen zonder veel van onze opbrengsten te moeten diversifiëren?

Dit zijn vragen waarover we allemaal tot onze eigen conclusies moeten komen, maar er zijn verschillende benaderingen mogelijk, die hieronder nader worden toegelicht.

De Silicon Valley benadering

Er wordt vaak gezegd dat, wanneer je als venture capital investeerder binnen Silicon Valley succes wilt boeken je niet alleen de juiste bedrijven moet kiezen, het wil ook zeggen dat je deze zeker niet mag missen of over het oog mag zien. De winsten die beleggers zouden hebben gemaakt op Facebook of Paypal compenseren meer dan honderden andere investeringen. Als u de bestaande machtswetten begrijpt, kunt u rechtvaardigen dat u geld steekt in bijna elk project dat haalbaar lijkt.

Zoals de Dotcom boom veel falende projecten had (Pets.com), zo heeft de ICO boom ook projecten die zich in deze fase bevinden, met o.a. een team dat geen track record heeft. Deze ondernemingen kun je beter vermijden, maar langs de andere kant kan je ook “minder selectief” zijn in je investeringen en zo veel mogelijk “altcoins” gaan kopen.

Dit geeft u een toenemend percentage om te kunnen profiteren van het krankzinnige rendement dat u op dergelijke investeringen kunt maken. Zelfs tegen de lage prijs van $4500 heeft Bitcoin het grootste deel van zijn winsten al gekend, en het is weinig waarschijnlijk dat het meer dan 100x zal doen in de toekomst. In het begin werd het echter op minder dan een dollar gewaardeerd, en nu kunt u evenzeer profiteren door het vinden van de volgende Bitcoin binnen de altcoins.

Hedging binnen een sector

Een andere aanpak die in Silicon Valley niet altijd mogelijk is, is het hedgen van een hele sector. Als je ziet dat er een heleboel blockchain-oplossingen zijn in de verzekeringssector, vastgoedsector of het internet van Blockchains, heb je twee mogelijke routes. Ten eerste kunt u een “winnaar” kiezen en er alleen uw geld in stoppen. Dit is riskanter, maar zal meer opleveren. Uw andere optie is om alle toonaangevende bedrijven in de sector te kopen. Dit stelt u in staat om uw inzetten te hedgen, maar vermindert uw winst.

Wat deze sectorgerichte strategie aantrekkelijk maakt, is dat het ten goede komt aan degenen die specifieke kennis hebben verworven in een bepaalde sector. In de venture capital wereld is het niet altijd toegestaan om in meerdere bedrijven binnen dezelfde sector te investeren, vanwege de invloed die deze investeerders kunnen hebben op het management.

“Blue Chip” Investeringen

De laatste mogelijkheid die je kunt overwegen is om gewoon door te gaan met de dollar-cost average strategie in de grote jongens (Ethereum, Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple). Zie dit als een indexering in de S&P 500. Het is mogelijk de minst risicovolle van alle strategieën, maar het heeft natuurlijk ook zijn eigen potentiële nadelen. Er is altijd een kans dat nieuwere, meer geavanceerde en beter bestuurde coins alle coins verdringen die momenteel in de frontlinie van de ruimte staan. (vergelijk maar eens de top 100 van 2015)

Velen zien Bitcoin als een hedge tegen andere partijen in uw portfolio, maar negeer het feit dat Bitcoin uiteindelijk de MySpace van de sector kan worden. Zodra u de macro-economische uitdaging van crypto hebt overwogen, is het noodzakelijk om een strategie te ontwikkelen binnen de ruimte zodat u de onverwachte risico’s tot een minimum kunt beperken. Er wordt gezegd dat diversificatie de enige “free lunch”* is in de financiële markten, en dit kan extra van toepassing zijn in de cryptomarkten waarin je zo vroeg kunt instappen.

*Free lunch – De economische theorie, en ook de mening van de burgers, dat welke goederen en diensten er ook worden geleverd, ze door iemand  betaald moeten worden – dat wil zeggen, je krijgt niet zomaar iets. De uitdrukking is ook bekend onder het acroniem: ‘there ain’t no such thing as a free lunch’

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment