Dominium (DOM)

Als u zich afvraagt waar Dominium (DOM) over gaat, hebt u misschien een goed verband opgemerkt tussen de woorden “DOM” en ”DOMEIN”. In dat geval kunt u raden dat Dominium te maken heeft met de vastgoedmarkt. Het woord Dominium zelf is afkomstig van het romeinse rijk en en betekent in het latijns letterlijk domein (of heerschappij).

Na een interessante ontmoeting op de beleggingsFair te Amsterdam, hebben wij het genoegen om een ICO analyse te maken over dit project. Wat hun visie is komen jullie hier te weten. Het is belangrijk om te beseffen dat de bevolking van Nederland veel verder staat dan de Belgen op het gebied van cryptografie, vandaar dat trade veel netwerkt in Nederland. Als er iets is waarin wij ons aangetrokken voelen dan is het wel tot vastgoedprojecten en als er dan ook nog is het woordje ‘blockchain’ bij komt kijken dan is het voor ons helemaal compleet. Vastgoed via blockchain technologie is de toekomst en jawel Dominium is er zo één! Het is goed om te weten dat er in 2018 maar 0.3% vastgoed ICO’s waren, hierdoor zie je dat dit nog een opkomende markt is en dat er veel ruimte is voor adoptie. Als de crypto reguleringsstructuur eenmaal op punt staat, dan zal deze sector een grote groei kennen. Dominium kan daarom beschouwd worden als de first mover van Nederland, wat voor ons alleen maar voordelen oproept. Dit project zal in toekomst een stapje voor zijn ten opzichte van opkomende projecten (van dezelfde sector), wat een zeer positief gegeven is.

|

Dit bedrijf werd ontwikkeld door een groep vastgoedprofessionals die volgens de site van het bedrijf uit 1833 dateert (het lijkt op een typefout voor 1933). Dominium is een bedrijf dat sinds 2016 in Nederland (Brielselaan 85 Rotterdam), is geregistreerd, de groep heeft ervaring met het beheren van cryptografische wallets, fondsen en het beheer van miljoenen dollars en euro’s per jaar. De groep is sinds 2012 geïnteresseerd in blockchain en heeft het platform zelf gefinancierd. Het bedrijf maakt gebruik van de modernste technologie, “de blockchain”, om oplossingen te vinden die het leven van de klanten aanzienlijk vergemakkelijken wanneer zij op zoek zijn naar goede services in de vastgoedsector.

Dit platform is gebouwd op de bovenste laag van de Ardor blockchain. Indien u deze specifieke blockchain niet kent, kunnen wij u zeggen dat het een evolutie is van de vorige Nxt blockchain. Het Dominium platform kan gebruikt worden voor de decentralisatie van de handel in assets en huurovereenkomsten, maar ook voor andere vastgoedtransacties zoals vastgoed management en koopovereenkomsten.

Wat is de Ardor blockchain?

Ardor is een blockchain-as-a-service (BaaS) platform waarmee mensen de blockchain-technologie van Nxt kunnen gebruiken door middel van child-chains.

Blockchain as a service (BaaS) is een steeds populairder gebied en één van deze pioniers is sowieso Ardor. Zij werken eraan om bedrijven te voorzien van de blockchain-infrastructuur die nodig is om de voordelen van de blockchain-technologie te benutten. Dit zonder de extra tijd, veel voorkomende problemen en extra kosten bij het ontwikkelen voor hun eigen op maat gemaakte blockchain.

Ardor realiseert dit door bedrijven een main-chain te geven die beveiliging en decentralisatie voor hun rekening neemt, in combinatie met child-chains die gebruikt kunnen worden voor diverse zakelijke toepassingen.

 • Ardor tokens werden uitgebracht in oktober 2016
 • Ardor is gericht op bedrijven, organisaties of onafhankelijke projecten en gebruikt een technologie van NXT om meer mainstream te gaan en deze gemakkelijker te gebruiken door child-chains
 • Ardor zal een verscheidenheid aan functies bieden om het eenvoudiger te maken om bedrijven hun eigen blockchain gebaseerde projecten te lanceren.

Hoofddoel van Ardor is om mensen in staat te stellen eenvoudig hun eigen blockchain-projecten te creëren via de child-chains

Er zijn verschillende unieke en handige functies om dat toe te staan, de belangrijkste zijn :

 • Eenvoudige installatie.
 • Platform wide trading (activa op Ardor).
 • Monetair systeem via native tokens en andere indien nodig.
 • Cloudopslag via blockchain.
 • Veilige berichten via blockchain.
 • Gedecentraliseerde voting.
 • Aanvullende plug-ins om de functionaliteit aan te passen.
 • Voorwaardelijke en onvoorwaardelijke transacties.
 • Marktplaats voor digitale en fysieke items.

Belangrijk voordat we beginnen aan de eigenlijke analyse

Hoe innovatief de dingen ook worden, blockchain kan de overheden niet sturen. De blockchain kan geen akten en eigendomstitels veranderen, het kan gewoon niet. Dit is niet op te lossen. In alles wat te maken heeft met vastgoed, zul je te maken krijgen met meerdere niveaus van overheidsinmenging. In zekere zin is de overheid echt een primitieve vorm van een blockchain die fungeert als een grootboek voor eigendomsrechten, fiat valuta, sociale normen in de vorm van wetten en nog veel meer. We moeten dit erkennen voor we het over Dominium hebben, want anders kunnen mensen afgeleid raken en dit basisfeit vergeten of denken ze dat het een fatale fout is die we hebben gemist.

We beginnen alvast positief: de verstoring van de vastgoedmarkt zal een lucratieve bezigheid worden, hoe je het ook bekijkt. Het is niet onze bedoeling om door middel van deze verklaring te impliceren dat Dominium dat op zijn minst zal doen. Maar we bedoelen wel te veronderstellen dat vastgoedgerelateerde ICO’s het soort zijn waar we naar op zoek zijn.

Concept

Terwijl de vastgoedmarkt een kapitalisatie van 217 biljoen USD heeft, beschikt het niet over de juiste technologieën om een echt winstgevende en instinctieve markt te zijn voor de gebruikers in een jaar als 2018. Er verschijnen veel belangrijke technologieën die de centralisatie en financiële hindernissen voor deze markt kunnen wegwerken. De oplossing is te zien op het blockchain-platform dat dit bedrijf heeft besloten te creëren.

Het doel van Dominium is een vastgoednoteringsplatform lanceren maar ook een platform voor zowel financiering en een systeem voor vastgoedbeheer. Je moet je afvragen wat zijn de toepassingen van een dergelijk platform voor de normale mens zoals ons? Als je op het internet zoekt, dan zijn er duizenden verschillende platformen beschikbaar, maar wat Dominium anders maakt dan de normale platformen, is dat het een gedecentraliseerd platform is waar geen centrale autoriteiten op het platform aanwezig zijn en dit door het gebruik van jawel, blockchain technologie!!

Als u op zoek bent naar een plaats om uw assets te verhandelen, uw eigendommen te verhuren/verkopen, kunt u profiteren van het Dominium platfrom door gebruik te maken van hun blockchain-technologie. Dit platform vereenvoudigd de handel en verkoop, terwijl het meer beveiligd is dan de traditionele manier. Met behulp van Dominium Platfrom Cross Border Transaction kunnen deals en overeenkomsten worden vergemakkelijkt, waardoor de transacties persoonlijker worden, ook al bevinden de 2 partijen zich in verschillende continenten.

Dit is voor ons al een gamechanger voor deze sector en het speelt zich allemaal af in Nederland.

Gebruik

Dominium biedt een compleet pakket aan van tools en services voor vastgoedprofessionals, investeerders, verkopers, huurders en kopers. Vastgoed wordt verkocht, gekocht, verhuurd, gerestaureerd en gefinancierd en alles kan worden vastgelegd op Dominium, met de nadruk op regelgeving en KYC.

De DOM-token is een utility token, wat betekent dat het geassocieerd is met een service. Activiteiten op het Dominium-platform worden met DOM-tokens betaald.

Deze activiteiten omvatten:

 • Creatie van assets.
 • Handel in assets.
 • Aanmaken van support tickets.
 • Stemmen voor goede doelen.
 • Een woning te koop aanbieden.
 • Een woning te huur aanbieden.
 • Een huurovereenkomst registreren.
 • Registreren van een koopovereenkomst.

Door gebruik te maken van DOM-tokens op het platform, worden activiteiten geregistreerd op de blockchain en het gebruik van het platform maakt de transacties zeer kosteneffectief. Zo zal het Dominium-platform gestandaardiseerde reglementaire documentatie leveren, die per jurisdictie zal verschillen en beschikbaar zal zijn voor degenen die een vastgoedfonds willen lanceren. De oprichters van een fonds zullen een relatief kleine vergoeding van 2.500 euro moeten betalen (uiteraard betaald in DOM) om een gereguleerd asset op te zetten. In vergelijking met de standaard wettelijke kosten voor het opzetten van fondsdocumenten, die tot wel honderdduizenden euro’s kunnen oplopen, zou dit een zeer aantrekkelijk vooruitzicht moeten zijn voor de projectontwikkelaars en zou dit de markt voor vastgoedfondsen volledig kunnen liberaliseren.

Andere aspecten

Eerst heeft Dominium al een groot portfolio van 24 appartementen in Rotterdam ondergebracht in het bedrijf Dominium B.V., en zij zullen tijdens de pre ITO (initial token offering) nog meer assets overdragen naar Dominium. Dit zorgt ervoor dat er al bij de start van de pre-ITO een toekomstige waarde van ongeveer 5 miljoen euro in het bedrijf aanwezig is. Dit bedrag wordt de pre-ITO/private sale hard cap.

Vervolgens zal Dominium vrijwel al het geld dat tijdens de pre-ITO en ITO wordt opgehaald, investeren in vastgoed. Het hele proces wordt ge-audit, zodat iedereen die deelneemt aan de ITO precies weet waar zijn geld naartoe is gegaan. Zodra de huurinkomsten binnenkomen, zal Dominium DOM terugkopen en uit de circulatie nemen (samen met de transactiekosten in DOM-tokens die op het platform zijn verdiend), waardoor een afnemend aanbod van DOM-tokens verzekerd is.

De voordelen van Dominium

Token distributie

 • Initial token offering (ITO) 10%
 • Airdrop 5%
 • Refferal 5%
 • Oprichters / Team / Adviseurs 20% (voor dit onroerend goed zijn de assets overgedragen aan Dominium B.V.)
 • Seed round (uitverkocht) - 10%
 • Private Initial token offering (Pre-ITO) - 10%

Token verkoop fases

Pre-iCO (20% bonus (afgelopen)) - 100.000.000
Initial Token Offering (ITO) fase 1 - 125.000.000 DOM
Initial Token Offering (ITO) fase 2 - 125.000.000 DOM
Initial Token Offering (ITO) fase 3 - 125.000.000 DOM
Initial Token Offering (ITO) fase 4 - 125.000.000

ICO details

Totaal token aanbod – 1.000.000.000 DOM
Minimum aankoop bij de openbare verkoop – 100 DOM
Airdrop / Verwijzingsprogramma / Bounties / Bonussen – 100.000.000 DOM
Soft cap – €2.500.000
Hard cap – €17.500.000
Het opgehaalde (het grootste deel ervan) ITO-geld gaat naar aankoop van vastgoedportfolio’s in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Toegestane valuta’s – EUR, BTC, ETH, BCH, LTC, BNB, NXT, ARDR, IGNIS.

Token buy-back programma

Dit systeem zorgt ervoor dat de waarde van de token stabiel blijft, ongeacht de volatiliteit in de cryptomarkt of de prestaties van het platform. Dit zal op zijn beurt een stabiliserend effect hebben op de waarde van het DOM-token, net als bij DigixDAO (DGD) of stablecoins. De inkomsten die door door het project gegenereerd worden, zullen gebruikt worden om op regelmatige basis tokens terug te kopen. Door deze werkwijze zal er een constante vraag naar het DOM-token zijn.

Token-burn programma – Alle DOM-tokens die op het platform worden ingezameld en via het “buy-back” programma worden verworven, zullen worden samengebracht op een multi-signature account. Deze tokens zullen dan ook uit omloop worden genomen bij het in bewaring nemen op dit account en zullen elk jaar worden verbrand (vernietigd).  De “token-burn” gebeurt gecontroleerd en wordt altijd publiekelijk aangekondigd.

Dit maakt de DOM-token één van de weinige token met een afnemende voorraad!

Roadmap

Team & Community

De directeuren van het bedrijf zijn:

 • Sven Thomas Munte
 • Mark Lloyd
 • Marco Reimann
 • Esther Dekker

Sven Thomas Munte – Is voorzitter bij Dominium en werkt sinds de jaren ’90 in vastgoedbeheer.

Mark Lloyd – Is de directeur en heeft zes succesvolle bedrijven.

Marco Reimann – Is de financieel directeur en is sinds 2014 belastingadviseur, terwijl hij sinds 1996 bij de auditdienst werkt.

Esther Dekker – Is de vastgoeddirecteur met meer dan 10 jaar ervaring in de vastgoedsector.

De belangrijkste partners zijn:

 • Confidon
 • Acarius
 • John Savva
 • Adpublisher

Het bedrijf wordt aangedreven door het Ardor platform en Auxesis Infotech design.

De belangrijkste adviseurs van het bedrijf:

 • Jacco van Herwaarden (compliance adviseur)
 • Maarten Dirks ( blockchain advisor)
 • Paula Ruffel (juridisch adviseur)
 • Gudo Thijssen (marketingadviseur)

Community

Telegram - 45.300 leden
Twitter - 18.700 volgers
YouTube - 9.600 subs
Facebook - 3.560 volgers
LinkedIn - 839 volgers
Medium - 724 volgers
Instagram - 381 volgers
Github - 235 volgers

Pro / Con / Risk

Pro’s
 • Operationeel platform dat al meer dan 20 000 geregistreerde gebruikers uit meer dan 150 landen heeft.
 • Kan de vastgoedmarkt verstoren en het vrij maken. Veel geld gaat momenteel naar makelaarskosten. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat het de eerste grote speler of de enige speler ooit zal zijn.
 • Geweldige optie voor de gebruikers die een meertalig ecosysteem willen zijn dat gebruik zal maken van vele verschillende valuta’s.
 • Het platform zal veel opties bieden voor investeringen in vastgoed die op een volledig gedecentraliseerde manier kunnen worden uitgevoerd.
 • Identificeert een grote kans op mondiaal niveau in de mogelijkheid om vastgoed en andere assets te ruilen over de blockchain. Succesvolle uitvoering zal ongelooflijk winstgevend zijn.
 • Sterk team.
 • First-mover voordeel.
 • Het team is aanwezig op het conferentiecircuit.
 • De whitepaper en roadmap zijn goed doordacht en professioneel.
 • Voldoet aan de regelgeving.
Con’s
 • Ze moeten vertrouwen op overheden en toezichthouders om uiteindelijk Dominium als standaard platform te kiezen.
 • Vrij grote hard cap, maar het is niet noodzakelijk om deze te bereiken vanwege het token buy-back programma.
 • Het kopen van eigendom met een leverage van meer dan tientallen miljoenen zou heel wat tijd kunnen kosten om de voordeligste deals te sluiten.
 • Alleen geschikt voor een grote investering op long-term.
 • Er zijn geen beschrijvingen gevonden van eigendommen die volgens het project worden aangekocht.
Risks
 • Enorme kortingen tijdens de pre-ICO fase zijn riskant. Personen die deze bonustokens bezitten, zullen in staat zijn om deze te verkopen, wat kan leiden tot een daling van de waarde van het token.
 • Het aanmoedigen van mensen om te investeren in projecten met kleine geldbedragen kan leiden tot een beperkt rendement op de winst, omdat lage investeringen ook leiden tot lage herhalingen in de vorm van winst. Een degelijke allocatie van de token is niet getoond, dit is een grote min als het gaat om de token-economie.

Score

Conclusie

Dominium is een administratie- en beheersplatform voor vastgoed. Het stelt gebruikers in staat om te handelen via de blockchain en op een transparante manier te zoeken naar liquiditeit of andere diensten met betrekking tot vastgoed. De vastgoedsector is momenteel veel te inefficiënt door zijn centrale karakter. Door het project naar de blockchain te brengen kan men veel efficiënter en meer kosteneffectief werken. Enkel en alleen door de 3de partij te elimineren uit het systeem kan men in deze sector enorm veel geld en tijd besparen.

De Whitelist en KYC registratieprocedure zijn strikt en streng om de integriteit van het netwerk te beschermen. Het team heeft uitgebreide ervaring in de vastgoedsector en heeft bewezen successen te hebben behaald. Nu is het nog aan hen om ons te tonen dat dit succesverhaal ook verder gezet kan worden op de blockchain. Als first-movers hebben ze natuurlijk al een streepje voor op de concurrentie.

We staan zeer positief t.o.v. dit project en kijken vol verwachting naar wat de toekomst zal brengen voor Dominium.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment