De rijksten der crypto – Changpeng “CZ” Zhao

Om de Forbes’ Richest in Cryptocurrency lijst te vieren, coveren we bij Trade.be een blogreeks over de rijksten der crypto. Vandaag nemen we de founder van Binance, Changpeng Zhao, onder de loep!

Wat wij over Changpeng “CZ” Zhao kunnen vertellen

  • CEO, Binance
  • 41 jaar oud
  • Geschatte Net Worth: €900 – €1600 miljoen

Zeven maanden geleden bestond Binance nog niet. Sindsdien hebben de 1,4 miljoen transacties per seconde 6 miljoen gebruikers aangetrokken, waardoor het de grootste crypto uitwisseling ter wereld is. “Geen enkele gedecentraliseerde uitwisseling vandaag de dag kan ons volume verwerken en geen enkele is zo veilig als wij,” zegt zijn oprichter, Changpeng Zhao, bekend als CZ. De markt lijkt het te kopen: Sinds zijn eerste ICO in juli, steeg de Binance token BNB van ongeveer 10 cent tot $13, waardoor het een marktkapitalisatie van $1,3 miljard heeft gekregen. Zhao bezit dan ook het grootste aandeel in de munten.

De man die zich alleen maar overgeeft is mobiele telefoons (hij bezit er drie), verkocht zijn huis in Shanghai in 2014 om op Bitcoin te gaan. Hij bezit dan ook geen auto’ s, jachten of luxe horloges. Onder de crypto-rijken valt Zhao vierkant in het bouwkamp.

CZ werd geboren in Jiangsu, China. Zijn beide ouders waren opvoeders; zijn vader, professor, kreeg het predikaat “pro-bourgeois intellect” en werd kort na de geboorte van CZ tijdelijk verbannen. De familie emigreerde uiteindelijk eind jaren tachtig naar Vancouver, Canada. Als tiener heeft CZ de huishoudelijke uitgaven opgevangen door de burgers naar McDonald’s te gooien en overnachtingen te verrichten in een tankstation.

Zhao studeerde computerwetenschap aan de McGill University in Montreal, en bracht tijd door in zowel Tokio als New York. Zhao bouwde eerst een systeem voor het matchen van handelsorders op de beurs van Tokio en bouwde vervolgens aan het Tradebook van Bloomberg, waar hij software ontwikkelde voor de handel in futures. Maar zelfs nadat de 27 jaar oude techy in minder dan twee jaar tijd drie keer werd gepromoot om teams in New Jersey, Londen en Tokio te leiden, werd Zhao ongeduldig. In 2005 stopte hij dus en verhuisde naar Shanghai om zijn Fusion Systems op te starten, een bedrijf dat bekend staat om de bouw van enkele van de snelste hoogfrequente handelssystemen voor makelaars.
Vervolgens leerde Zhao in 2013 over Bitcoin van een durfkapitalist met wie hij poker speelde. Hij begon te stuiteren rond prominente crypto-projecten. Hij vervoegde Blockchain.info als derde lid van de cryptocurrency portemonnee team. Als hoofd van ontwikkeling gedurende acht maanden werkte hij nauw samen met bekende Bitcoin evangelisten als Roger Ver en Ben Reeves. Ook werkte hij minder dan een jaar bij OKCoin als chief technology officer, een platform voor spot trading tussen fiat en digitale activa.

Zhao dacht er al die tijd aan om zijn eigen pure play digitale asset exchange te beginnen die fiat valuta’s niet zou raken. Zonder de verbinding met financiële instellingen zouden de risico’s en complicaties op het gebied van regelgeving waarover zijn voormalige collega Ver hem waarschuwde, geringer zijn. Maar pas vorig jaar, toen de ICO-boom stoom en volume begon op te drijven, besloot hij zijn zet te doen. De 15 miljoen dollar die hij in Binance’s 200 miljoen token menigte-verkoop van Binance van afgelopen juli heeft opgehaald, gevangen de adembenemende beklimming van Bitcoin perfect.

De recente verhuizing van Zhao naar het land van de opkomende zon, en vervolgens naar Formosa, heeft enkele veranderingen met zich meegebracht. Het handelsvolume van Binance wordt niet langer gedomineerd door China. Vandaag de dag bevindt 38% van de gebruikers van Binance zich in de Verenigde Staten. De op één na grootste markt is Japan. Omdat Binance geen record van schaalvergroting had in Japan, was het vermogen van het bedrijf om een lease te tekenen op een groot kantoor beperkt. “We groeiden zo snel…. ze zeggen dat de belastingen die je vorig jaar hebt betaald niet in staat zullen zijn om één maand huur te dekken.”

Binance werd dus gedwongen een ruimte binnen te dringen met alleen ruimte voor kleine werkplekken naast elkaar. “Wij hebben bureaus net buiten het toilet”, verklaart Zhao. Rond deze periode zendt hij zijn 33.000 volgers op Twitter uit dat Binance ontwikkelaars en klantenondersteunend personeel in Taiwan aanwerft. CZ zegt dat hij van plan is de omvang van zijn bestaande team te verdubbelen tot 300 in de komende drie tot zes maanden.

Binance ondersteunt nu ongeveer 120 munten, werken met 100 plus portefeuilles en 240 handelsparen. “We hebben meer dan 5000 aanvragen ontvangen voor muntlijsten”, verklaart Zhao dat zijn team alleen projecten verwelkomt die een sterke geloofwaardigheid, gebruikersbasis en liquiditeit hebben. Met 3% is de kans om binnen te komen kleiner dan bij Harvard.

In een knipoog naar idealisten – wie gelooft dat de blokketting een Internet zal terugwinnen dat gecoöpteerd wordt door machtshongerige reuzen als Google, Amazon en Facebook, en dat digitale innovatie en welvaart, die toegankelijk is voor all-Binance, omarmt het stemmen in de gemeenschap voor het noteren van lopers.

Maar maak jezelf niks wijs. Zhao is in de crypto-gouden rush om te winnen. Zijn transacties zijn het snelst en het meest betrouwbaar, en in tegenstelling tot de meeste andere exchanges geeft hij reëele rewards door een 50% korting op trades. En aangezien de grootste eigenaar van Binance zijn plan om elk kwartaal 20% van zijn winst te gebruiken om Binance’s symbolische kapitalisatie met 50% te verminderen, zal het hem alleen maar hoger op de rijksten der crypto brengen!

CZ’s Official Twitter: <

What's your reaction?

Leave a comment