De rijksten der crypto – Tim Draper

Om de Forbes’ Richest in Cryptocurrency lijst te vieren, coveren we bij Trade.be een blogreeks over de rijksten der crypto. Vandaag nemen we de founder van Draper Associates, Tim Draper onder de loep!

Wat wij over Tim Draper kunnen vertellen

  • Founder, Draper Associates
  • 59 jaar oud
  • Geschatte waarde: €280 – €400 miljoen

The Vc Titan die investeerde in Skype, Hotmail, Tesla en Baidu

De formidabele Silicon Valley durfkapitalist werd een Bitcoin-liefhebber voordat het cool was. Hij zegt dat hij 15 jaar geleden begon na te denken over digitale valuta toen hij een kerel in Zuid-Korea ontmoette die een virtueel zwaard had gekocht voor zijn zoon met traditioneel geld. Naarmate de valuta’s in videospelletjes toenamen, ging Draper op zoek naar manieren om de ene spelvaluta in een andere om te rekenen.

Op het moment dat Draper over Bitcoin hoorde, was hij in. Draper investeerde $250.000 wanneer de prijs op $6 was. Hij verloor het allemaal bij de ineenstorting van de Mt. Gox beurs in 2014, maar Draper werd niet afgeschrikt. In hetzelfde jaar zou hij minder dan $20 miljoen hebben betaald voor bijna 32.000 Bitcoin geveild door de Amerikaanse Marshalls Service – munten die waren geconfisqueerd van Ross Ulbricht en zijn online zwarte marktplaats, Silk Road. Sindsdien zegt Draper dat hij 40 meer crypto investeringen heeft gedaan.

“Ik weet niet waarom iemand zou willen teruggaan naar fiat (geld) wanneer crypto gedistribueerd, veilig en wereldwijd wordt verspreid, terwijl fiat onderhevig is aan de grillen van politieke krachten,” zegt Draper. “Ik geloof dat Bitcoin en crypto het grootste deel van de wereldhandel zullen drijven”.

Hoewel velen in de cryptocurrencywereld misschien hun eerste kennismaking met Tim Draper hebben gehad door zijn betrokkenheid bij de ruimte, komt zijn prominente rol al lang voor de tijd van de blockchain. Tim Draper komt namelijk van de tijd van durfkapitalisten, de derde in een familiale lijn van Drapers.

In 1980 studeerde hij af bij een BS in elektrotechniek aan de Stanford University en in 1984 behaalde hij een MBA aan de Harvard Business School.

Draper startte in 1985 zijn eigen durfkapitaalbedrijf, waar voormalige collega John H. N. Fisher werd in 1991 samen met Steve Jurvetson partner. Vanaf 2015 hebben de kernfondsen van Draper Fisher Jurvetson meer dan $5 miljard aangetrokken, dat in meer dan 300 bedrijven is geïnvesteerd. DFJ is ook een van de meest actieve investeerders in de ruimtevaartsector.

Er wordt algemeen aangenomen dat Draper en Jurvetson de uitvinders zijn van “virale marketing”, geboren uit hun idee om automatisch een korte reclameboodschap toe te voegen aan uitgaande Hotmail e-mails in 1996.

Draper staat bekend om zijn eerste investeringen in Skype en andere unicorn en rhino bedrijven. Zijn vader Bill Draper was een eerdere investeerder in het peer-to-peer videoplatform en DFJ investeerde in 2004 in Skype. In 2005 werd Skype verkocht aan eBay voor $4,1 miljard. DFJ bezat 10% van Skype op het moment van de verkoop.

Skype, samen met investeringen in Tesla, SpaceX, Hotmail, Baidu en Coinbase hebben Tim Draper met meerdere generaties in durfkapitaal beroemd gemaakt.

Tim Draper staat vooral bekend om zijn verdediging en ondersteuning van Bitcoin. Op 27 januari 2015 wedde Draper voor rond $400.000 dat Bitcoin uit zijn recente daling zou terugkomen. Nu meer dan drie jaar later, is het duidelijk dat hij zijn geld op het juiste paard zette.

Tim’s Official Twitter:

What's your reaction?

Leave a comment