Een eerlijk systeem voor verkiezingen? Het is mogelijk op de blockchain.

Hoewel blockchain technologie op talloze manieren kan worden gebruikt en in elke mogelijke industriële- en/of overheidssector kan worden toegepast, zijn ze nog niet allemaal onderzocht.

Eén van deze nog niet verkende sector, is het gebruik van de ontwrichtende technologie voor verkiezingen. Gebruikers kunnen hierdoor stemmen op een gedecentraliseerde manier van overal en op elk moment, terwijl het netwerk wordt beveiligd door de blockchain technologie.

West Virginia van de Verenigde Staten zette de eerste stap en startte als eerste wereldwijd een door de regering geleide stemming met een blockchain.

Bij de voorverkiezingen op 8 mei is het stemmen per blockchain uitgevoerd met een beperkt aantal personen, zoals ingezette militairen en Amerikanen die op grond van de UOCAVA (Uniformed and Overseas Citizens Absentee Voting Act) kiesgerechtigd zijn, alsmede op hun echtgenoten en hun nabestaanden.

De deelname aan het proces was verder beperkt tot kiezers die in twee van de 55 districten van de STATE waren geregistreerd: Harrison en Monongalia.

Voatz, het bedrijf achter het stemsysteem, heeft een toepassing gecreëerd die u in principe in staat stelt om te stemmen ongeacht uw locatie. Het bedrijf zorgt ervoor dat de persoon die stemt hiervoor in aanmerking komt.

Als de processen succesvol en betrouwbaar blijken te zijn, overweegt Mac Warner, de minister van Buitenlandse Zaken van West-Virginia, het systeem beschikbaar te stellen aan alle kiezers van UOCAVA die in West-Virginia zijn geregistreerd voor de algemene verkiezingen van november.

Naar verwachting zal hij deze zomer de beslissing nemen zodat het proces tijdens de verkiezingsperiode zo soepel mogelijk verloopt, het is reeds getest en “klaar voor gebruik”.

“Ons team is van mening dat de blockchain een verhoogd beveiligingsniveau biedt voor dit soort mobiele stemapps. We hopen oprecht dat dit soort mobiele app in de toekomst – misschien al bij onze algemene verkiezingen – beschikbaar zal zijn voor de militaire kiezers”.

 

Mike Queen, communicatiedirecteur van Mac Warner, verklaarde op Ethnews.

“tot nu toe is het zeer bemoedigend en wij geloven dat [stemmen per chain] een reële haalbare optie is. Er zijn veel andere staten die vragen stellen over deze mobiele voting-solution en die daar ook geïnteresseerd in zijn.

Ondanks alle beloftevolle commentaar van de Secretary of Office, werd de hele procedure opgevolgd en ondervraagd door derden.

Professor Duncan Buell, een computerwetenschapper aan de Universiteit van South Carolina lijkt het proces niet te vertrouwen, omdat hij van mening is dat de toepassing van Voraz geen betrouwbare vingerafdruk- en gezichtsherkenningstechnologie heeft. Het betekent dat de resultaten kwetsbaar zouden kunnen zijn voor hacking. Zo wordt de stemming en vertrouwen in handen gelegd van een onderneming in plaats van in de overheid.

Terwijl de traditionele manier waarop mensen deelnemen aan het verkiezingsproces voor sommige politieke systemen werkt, is het misschien niet ideaal voor andere.

Bij traditionele verkiezingen moeten de deelnemers naar de stad gaan waar ze geregistreerd zijn om deel te nemen aan het proces en zelfs als ze dat doen zijn ze verplicht te stemmen voor een beslissing die in de meeste scenario’s pas bij de volgende geplande verkiezingen kan worden gewijzigd.

De blockchain technologie kan kiezers in staat stellen om daadwerkelijk directe beslissingen te nemen over hun woonlocatie, in plaats van te beslissen over de persoon die hun beslissingen moet vertegenwoordigen.

 

What's your reaction?

Leave a comment