Een nieuw wetsvoorstel voor Bitcoin inzake belastingen!

De belasting op Bitcoin en andere crypto-assets wordt door een gebrek aan duidelijkheid op grote schaal verkeerd begrepen. De belastingdienst van Amerika heeft publiekelijk verklaard dat zij werken aan verduidelijkingen, maar dat het een tijdje kan duren voordat er nieuwe richtlijnen beschikbaar komen.

Met dat gezegd zijnde, zijn er een aantal aspecten van crypto-belastingen die goed begrepen worden, maar die de gebruikers in een aanzienlijk nadeel stellen. Wanneer bijvoorbeeld Bitcoin en andere crypto-assets worden gebruikt in een transactie, worden ze momenteel behandeld als vastgoed volgens de Internal Revenue Code van 1986.

Dus elke keer dat iemand Bitcoin gebruikt om een product of service te kopen, wordt hij/zij verplicht om twee dingen te doen – de transactie te herkennen als een verkoop van vastgoed en ook de “verkoop” bij te houden. Helaas geeft deze fiscale behandeling niet weer wat er werkelijk in de transactie gebeurt. De gebruiker verkoopt geen vastgoed (Bitcoin), maar gebruikt het als een valuta om een goed of dienst te kopen.

Door het gebruik van Bitcoin te beschouwen als een verkoop van vastgoed, is de overheid in feite een persoon aan het dubbel belasten (eenmaal wanneer ze het actief als inkomen ontvangen en opnieuw wanneer ze het actief gebruiken). Dit is natuurlijk complex, verwarrend en een grote belemmering als we verwachten dat de mensen elke dag digitale valuta gebruiken. Om het nog erger te maken, zou een individu in de steady state use-case van elke transactie een administratie moeten bijhouden alsof hij meerdere keren per dag vastgoed verkoopt. Het zou een understatement zijn om dit te omschrijven als een regelrechte nachtmerrie voor accountants.

Gelukkig hebben meerdere beleidsmakers deze problemen ingezien en proberen ze deze aan te pakken. Het meest recente wetsvoorstel om dit aan te pakken is het Virtual Value Tax Fix Act, dat eind juli door North Carolina Representative Ted Budd werd ingediend. Het wetsvoorstel is nu verhuisd naar het Amerikaanse House of Representatives Ways & Means Committee. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan zou het gebruik van Bitcoin en andere crypto-activa meer in de buurt komen van de belastingheffing bij fiat-valuta’s, in plaats van van de huidige dubbele belastingheffing en verslagleggingsplicht.

Het is geen belofte dat deze regels zullen veranderen, maar het wetsvoorstel zou een grote sprong voorwaarts betekenen. Vertegenwoordiger Budd heeft de huidige adoptieproblemen ingezien, dus het is bemoedigend dat mensen in machtsposities proberen om stap voor stap verandering te realiseren.

Geleidelijk, maar zeker, wordt de toekomst voor onze ogen opgebouwd. De kleine stappen bij de uitvoering kunnen soms saai zijn, maar ze zijn allemaal belangrijk. Hopelijk zullen er nog veel meer wetgevers zijn die bereid zijn om de saaie dingen te doen, zodat de innovatie in Amerika kan bloeien.

Nu is de vraag –  kan Bitcoin’s mainstream adoptie afhangen van de fiscale behandeling…

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment