Een recapitulatie van Bitcoin zijn vier laatste jaar en wat staat ons de komende vier jaar te wachten?

We zijn ongeveer 1 dag verwijderd van de derde Bitcoin-halving. Deze gebeurtenis heeft historisch gezien gediend als een belangrijke prijskatalysator, dus willen wij hier in dit artikel een paar minuten besteden om enkele interessante punten dieper uit te leggen.

Eerst en vooral, wat is nu de Bitcoin halving concreet?

Het Bitcoin-netwerk is ontworpen om slechts 21 miljoen Bitcoin te minen. Dat totale aanbod kan niet worden veranderd. Er wordt ongeveer elke 10 minuten een vooraf bepaalde hoeveelheid Bitcoin “vrijgemaakt” in de circulerende voorraad. Dit mechanisme staat bekend als de “Bitcoin reward” die gegeven wordt aan de miners die hun rekenkracht gebruiken om het netwerk te laten draaien.

De Bitcoin-reward begon met 50 Bitcoin per 10 minuten. Na 4 jaar werd de beloning teruggebracht van 50 naar 25 Bitcoin (bij de eerste halving). Nog eens 4 jaar later werd de reward verlaagd naar 12,5 Bitcoin. De derde hallving vindt morgen plaats. In deze halving zal de Bitcoin-reward terugvallen naar 6,25 Bitcoin.

Voordat we verder kijken naar wat er waarschijnlijk gaat gebeuren, wil ik eerst een terugblik werpen op wat er sinds de laatste halvering van de Bitcoin is gebeurd.

De marktkapitalisatie van Bitcoin was $3,4 miljard op 11 mei 2016 en het is nu meer dan $160 miljard. Dit is een verhoging van meer dan 47x in de laatste 4 jaar.

De marktprijs voor 1 Bitcoin was op 11 mei 2016 zo’n $454. Vandaag de dag wordt Bitcoin rond de $8.793 verhandeld. Dit is een 19x stijging in de laatste 4 jaar.


Er waren op 11 mei 2016 ongeveer 146,4 miljoen unieke wallets. Er zijn nu 645.5 miljoen unieke wallets. Dit is meer dan het vierdubbele.

Het Bitcoin-hash percentage was op 11 mei 2016 slechts 1,45 TH/s. Vandaag de dag is het 109 TH/s, wat neerkomt op een toename van 78x in de hash rate sinds de laatste halving..

Aan de hand van deze cijfers valt het niet te ontkennen dat het Bitcoin netwerk veel sterker is geworden, dat er meer mensen deelnemen aan dit alternatieve financiële systeem. De markt heeft bepaald dat Bitcoin vandaag de dag veel waardevoller is dan het vroeger was. Een deel hiervan wordt gedreven door veranderingen in de macro-economische omgeving. Een deel ervan wordt gedreven door het verstrijken in tijd. Een deel ervan is het gevolg van een grotere bewustwording en het beschikbare onderwijsmateriaal. Wat ook een belangrijke drijfveer/factor is geweest in de laatste vier jaar, is de verbeterde infrastructuur die ervoor zorgt dat het gemakkelijker en veiliger is om fiat om te zetten in decentrale, cryptocurrencies.

Ongeacht de reden, de markt is groter en sterker geworden. De macro-omgeving zet meer mensen ertoe aan om Bitcoin te zien als een alternatieve ‘store of value’.

Dat brengt ons bij wat er de komende 18-24 maanden waarschijnlijk gaat gebeuren

Er is geen reden om te geloven dat we een verandering zullen zien in de trends die we eerder hebben gezien bij de vorige halving. Onze verwachting is dat er in de toekomst een hogere hash rate, hogere omzet van de miners/ marktprijs / marktkapitalisatie, en meer unieke wallets zullen zijn. Het vaste totale aanbod van 21 miljoen Bitcoin zal ook niet veranderen.

Dit is een eenvoudige vraag- en aanbodsituatie. Als het totale aanbod niet verandert en het inkomende dagelijkse aanbod daalt met 50%, terwijl de vraag constant blijft of toeneemt, moet de USD-prijs omhoog. Als dat niet het geval zou zijn, zou de economie van vraag en aanbod ongeldig blijken te zijn.

Daarom zijn wij ook bullish op Bitcoin. Elk datapunt benadrukt een hoge waarschijnlijkheid dat de wereld in de toekomst Bitcoin belangrijker/waardiger zal vinden dan vandaag de dag. Er is altijd een kans dat wij het mis hebben. Niemand heeft 100% van de tijd gelijk. Maar dit is naar onze mening een investering met een relatief laag risico, wat ook aantrekkelijker is als je het feit dat het opwaartse potentieel zo asymmetrisch is, in aanmerking neemt.

We zitten momenteel in een economische crisis en Bitcoin presteert beter dan alle andere asset classes. Het is tot nu toe bijna 30% hoger. Bitcoin heeft gediend als de beste store of value terwijl er chaos is in het financiële systeem. Maar je hoeft ons uiteraard niet te geloven.

Paul Tudor Jones, de legendarische hedgefondsmanager, maakte vorige week bekend dat hij meer en meer exposure krijgt van Bitcoin. Hij zei specifiek “De beste winstmaximaliserende strategie is het bezit van het snelste paard. Als ik gedwongen ben om te voorspellen, dan is mijn gok dat het Bitcoin zal zijn.” Ja, dat heb je goed gelezen. Eén van de meest gerespecteerde investeerders op Wall Street heeft eindelijk het licht gezien. Hij wordt steeds meer blootgesteld aan Bitcoin als een hedge tegen de komende inflatie.

Vier jaar geleden was dat ondoorgrondelijk. We hebben in die tijd grote vooruitgang geboekt als netwerk en community. Nu zitten er nog een paar grote honden rond de tafel terwijl we gaan aftellen naar de derde Bitcoin halving. Wat een tijd om in te leven.

De volgende community call zal er eentje zijn die je niet snel zal vergeten, wij hebben iets speciaals in petto voor jullie!!

Zoals jullie al wel weten hechten wij van trade.be veel belang aan de noden en waarden van onze lezers. Daarom hebben we besloten om voor jullie iets uniek uit te werken, iets waar mensen al langer naar verlangen of naar op zoek zijn.

Transparantie en educatie zijn voor onze gemeenschap van essentieel belang, hier willen wij dan ook op verder bouwen.

Tijdens de volgende community call van 17 mei (18hr00) gaan wij dit concept samen met IT2PROFIT en Fairtrader uit de doeken doen. De link voor de volgende virtuele bijeenkomst kan je vinden op onze facebook pagina trade.be, dit via de events categorie. Zet je alvast op aanwezig!

Don’t miss this one!

Stay strong & Stay healthy

What's your reaction?

Leave a comment