Een trend die je moet opvolgen!

Er is een interessante trend om te volgen, moest je dat nog niet gedaan hebben. Het gaat namelijk over de huidige dislocatie tussen de dollar-index (DXY) en andere assets zoals Bitcoin, goud en aandelen. Het tijdschema is een beetje kort – slechts drie maanden – maar er is al een hele zomer een materiële divergentie tussen de dollar en deze specifieke assets. De DXY is gedaald met 7,21%, terwijl de Bitcoin 29,55% is gestegen, het goud 20,10%, en de Nasdaq 19,21%.

Weten we in onze vorige artikels dat de dollar een puur vertrouwensspel is? Hoe de status van de dollar als de wereldwijde reservevaluta afhangt van het vermogen van de Fed om de wereld ervan te overtuigen dat ze hun stabiliteit kunnen behouden? Nou, deze grafieken geven aan dat het vertrouwen vrij snel afneemt. Let de komende maanden op deze trend, nu we het jaar 2021 naderen.

Dollar

Bitcoin

Goud

Nasdaq

Dit is niet het enige teken dat het vertrouwen ook afneemt. MicroStrategy, een beursgenoteerd bedrijf dat weliswaar niet erg indrukwekkend is als we kijken naar de aandelenkoers, kondigde vorige week tijdens hun driemaandelijkse vergadering aan dat ze gaan beginnen met het diversifiëren van hun liquiditeitsmiddelen in assets zoals goud en Bitcoin.

Hier enkele opvallende passages van de  MicroStrategy aankondiging.

“Daarom, als we kijken naar assets, dan zien we dat goud, zilver, Bitcoin, en aandelen allemaal zijn toegenomen terwijl de dollar is verzwakt.”

Gaan er nog volgen?

Dit is een vrij grote stap voor een beursgenoteerd bedrijf om te nemen; het diversifiëren van hun liquiditeiten in andere vormen van geld als gevolg van de verzwakking van de dollar. Wij denken dat dit een groeiende trend zal zijn naarmate meer en meer individuen en bedrijven het ‘opschrift op de muur’ beginnen te zien. Het gaat niet goed met de Fed. Met de dollar gaat het niet goed. En je kunt niet zeggen we je niet gewaarschuwd hebben in de eerdere artikels die we schreven. De situatie waarin de VS zich momenteel bevindt, lijkt griezelig veel op de situatie waarin de Weimar Republiek zich bevond voordat ze een hyperinflatoire gebeurtenis meemaakte. Hoewel we ons niet in precies dezelfde positie bevinden, heeft de VS zijn economie stilgelegd en de gelddrukkers en het zogenaamde ‘helicopter money‘ op volle toeren laten draaien, vergelijkbaar met de manier waarop de Weimarrepubliek hun fabrieken sloot en arbeiders begon te betalen met nieuw gedrukt geld toen de Fransen hun territorium begonnen te bezetten.

 

Dit is misschien niet zo’n veelbesproken thema op dit moment, maar het lijkt erop dat veel mensen het gevoel hebben dat er diep van binnen iets mis is. Dit lijkt zeker tot uiting te komen in de asset prijzen omdat meer en meer individuen en bedrijven beginnen met hun exit naar ‘hard money’ zoals Bitcoin en goud, die geduchte alternatieven voor de dollar bieden, alsook de aandelenindexen die hen een kans geven om de inflatie bij te houden terwijl de Fed de vinger op de “Print” knop houdt.

Wij verwachten dat meer bedrijven van betere kwaliteit dan MicroStrategy zullen volgen met het toewijzen van nieuwe liquide middelen zoals Bitcoin. Naarmate het duidelijker wordt dat het vertrouwen in de Fed aan wegnemen is, des te meer bedrijven naar alternatieven gaan zoeken. Zodra de dominostenen beginnen te vallen, zullen ze uiterst moeilijk te stoppen zijn. ‘Hyperbitcoinization’ kan veel sneller gebeuren dan dat we verwachten. Het is helemaal niet moeilijk om je voor te stellen dat MicroStrategy’s Bitcoin strategie de go-to strategie wordt voor bedrijven die gefocust zijn om op de lange termijn te overleven. Het is mogelijk dat bedrijven aandelen terugkopen en leningen aangaan om de dollar aan te vallen zodra het duidelijk wordt dat de Fed het niet meer aankan.

Het zal heel interessant worden wanneer we richting de herfst gaan. Doe je gordels al maar om 😉

 

Wij houden u alvast op de hoogte! Stay focused!

 

What's your reaction?

Leave a comment