Eén van de grootste banken in de VS brengt zijn eigen stablecoin uit!

Wall Street lijkt zich bewust te zijn van de mogelijkheden van digitale valuta. De laatste hiervan is Wells Fargo, de op drie na grootste bank uit de VS, die een op blockchain gebaseerde digitale coin aan het ontwikkelen is, genaamd Wells Fargo Digital Cash.

Deze nieuwe coin is in eerste instantie alleen bedoeld voor intern gebruik. Het wordt ook uitgevoerd op een particuliere blockchain en is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De bedoeling is dat de bank de dure en trage tussenpersonen kan omzeilen, wanneer Wells Fargo geld gaat verplaatsen over de hele wereld.

Deze aankondiging is om een aantal redenen interessant:

  • Wells Fargo is eerder een vrij grote criticus geweest als het gaat om digitale valuta. Ze verboden de aankoop van Bitcoin en cryptocurrencies met creditcards, samen met één van hun grootste aandeelhouders (Warren Buffet bezit ~9%), die luidkeels schreeuwt tegen de grootste digitale valuta´s.
  • Dit lijkt een cryptocurrency te zijn, maar het is niet gedecentraliseerd en het is nog steeds afhankelijk van het Amerikaanse monetaire beleid. Je kunt dit zien als een technologische upgrade van de bestaande munt. Wells Fargo is niet de eerste bank die dit probeert. HSBC heeft al een vrij robuuste pilot uitgevoerd waarbij het gaat om miljoenen transacties gedurende een jaar en dat resulteerde in een aanzienlijke besparing van tijd en geld volgens die organisatie. Ook JP Morgan kondigde eerder al plannen aan om JPM Coin te creëren, dat werd beschreven als een digitale valuta met de dollar als back-up, bedoeld om tijd en geld te besparen tijdens intern gebruik.
  • Wells Fargo heeft niet de beste reputatie als het gaat om het naleven van de regelgeving. In de afgelopen jaren werd ontdekt dat de bank miljoenen frauduleuze betaal- en spaarrekeningen voor klanten heeft gecreëerd zonder hun toestemming.Wanneer Wells Fargo, JP Morgan, HSBC, of andere grote financiële instellingen praten over de noodzaak om over te stappen op een digitale munt om tijd en geld te besparen, klinkt het vreselijk vergelijkbaar met de discussiepunten van Rusland en China, twee van de vele landen die nog steeds de risico’s en kosten associëren met een reservevaluta-systeem in US-dollar.

Hoe kunnen we deze aankondiging het best opvatten?

Er zijn vele mogelijke manieren om naar deze aankondiging te bekijken. Persoonlijk denken wij dat dit vrij bullish is voor de blockchain- en cryptocurrency-industrie. Het is op dit moment onvermijdelijk dat alle aandelen, obligaties, valuta en goederen in de toekomst gedigitaliseerd zullen worden.

De grote vraag voor ons is welke organisaties en welke assets gaan digitaliseren. Zoals wij al eerder hebben gezegd, moeten de gemeenschap heel, heel voorzichtig zijn met het toestaan van digitale valuta’s door financiële instellingen die worden ondersteund door een fiat currency of een fysieke grondstof. Het doemscenario is dat deze organisaties digitale valuta’s lanceren die gekoppeld zijn aan een valuta of grondstof, de adoptie van hun valuta stimuleren, en vervolgens later de valuta loskoppelen van de onderliggende valuta of grondstof.

In dit scenario, zal de financiële instelling uitgroeien tot een de facto centrale bank met volledige controle over het monetaire beleid en de mogelijkheid om zoveel geld te drukken als ze zelf maar willen. Het is vanzelfsprekend dat er bezorgdheid zou zijn als elke financiële instelling haar eigen munt zou hebben en monopoly zou hebben zonder controles van publieke of private organisaties.

Gelukkig staan we nog niet voor deze nachtmerrie. Maar we zien grote financiële instellingen met kop en schouders boven de crypto-industrie uitspringen. In plaats van met terugwerkende kracht te reageren op problemen die zich in de toekomst gaan voordoen, moeten we nadenken over het tegengaan van de absurde activiteiten die het oude financiële systeem hebben geteisterd.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment