Eén van de trends die we in 2020 zullen tegenkomen!

Wat zijn de verwachtingen in 2020? Hoe gaat Blockchain & crypto verder evolueren?  Wij krijgen via Facebook verschillende vragen over de trends voor 2020.

Eén van deze trends die belangrijk is om op te noemen, is dat de banken waarschijnlijk zullen beginnen met het financieel stimuleren van klanten, en ze zo aan te zetten om stablecoin,digitale dollars of e-euro te gebruiken.

Stel jezelf eens een wereld voor waarin grote banken zeggen tegen de klant:

  1. Bewaar uw geld in onze stablecoin, digitale dollar of e-euro en wij betalen u een hogere rente op uw stortingen.
  2. Gebruik onze stablecoin, digitale dollar of e-euro bij transacties naar het buitenland, en we zullen de kosten van de transactie drastisch verlagen.
  3. Vervang uw bankoverschrijvingen door onze stablecoin, digitale dollar of e-euro en wij geven u “gratis” binnenlandse overschrijvingen.
  4. Ga ermee akkoord dat uw werkgever u betaalt in onze stablecoin, digitale dollar of e-euro en wij geven u betere tarieven op hypotheken of andere financiële producten.
  5. Gebruik onze creditcard die u beloont met onze stablecoin, digitale dollar of e-euro en wij geven u hogere cashbacks of betere bonussen.

Dit zijn allemaal potentiële stimulansen, maar ze hebben één rode draad – de bank wint aan efficiëntie en kostenbesparingen door het gebruik van bv digitale dollars, in plaats van het elektronische systeem dat ze nu heeft. Deze kostenbesparingen kunnen in sommige gevallen worden doorgerekend aan de consument of zullen volledig ten goede komen bij de banken.

In feite gebeurt dit nu ook al tot op zekere hoogte. Er zijn bepaalde kredietverstrekkers die de kapitaalkosten voor kredietnemers met 0,25% verlagen als zij ermee instemmen om hun leningen op een blockchain te laten zetten. Hoewel dit op het eerste gezicht niet erg lijkt, wordt het toch vrij belangrijk als je weet dat er honderden miljoenen of miljarden dollars worden geleend.

Er is geen verschil tussen de financiële prikkels van de kredietverstrekker en die van een commerciële bank. Ze zien allebei de voordelen in van gedigitaliseerde assets, dus ze zijn bereid om hun gedrag te veranderen. Dit zal waarschijnlijk een grote trend zijn in de komende 12-24 maanden naarmate meer banken vertrouwd raken met stablecoins, digitale dollars en de ‘e-euro’, samen met een duidelijker regelgevingskader. Het kan zeker geen kwaad dat er momenteel door een aantal centrale banken wordt gedebatteerd over de mogelijkheden om hun nationale valuta’s te digitaliseren.

Bekijk deze video van Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank:

https://twitter.com/ecb/status/1205225680453210112

What's your reaction?

Leave a comment