Ethereum Killers

Telkens er weer een nieuwe cryptocurrency tevoorschijn komt in de vorm van een gedecentraliseerde ontwikkelingsplatform, en daarbij ook smart contracts en applicaties implementeerd, worden ze onvermijdelijk benoemd als een Ethereum killer. Kijk bijvoorbeeld naar GoChain.

Sinds de lancering tijdens 2014 is Ethereum opvallend snel naar de 2de plaats geklommen in termen van marktkapitalisaties en hij blijft daar dan ook stevig zijn positie houden. Ondanks zijn sterke plaats, zijn er anderen die een poging wagen om Ethereum te overtreffen.

Misschien is de meest gehypete Ethereum killer van allemaal wel EOS – of Ethereum op Steroïden volgens sommigen.

EOS

Eos is op dit moment misschien wel de meest geduchte tegenstander van Ethereum. De token kende zijn hoogste punt op 29 april, de waarde bedroeg toen $22.89. In mei daarentegen kwam er een flinke correctie waarbij de waarde terugviel op $10. Op het moment van schrijven heeft de token een sterke daling van 15% meegemaakt en zakt hij alweer terug naar een prijswaarde van $11, goed voor een 5de plaats op de ranglijst.

Dat Eos blijft groeien is niet verrassend, er wordt namelijk de klok rond gewerkt om het eos mainnet te optimaliserenn, het nieuws over hun mainnet zorgde begin juni voor een flinke boost. Maar hoever staat Eos nu om Ethereum van zijn troon te stoten?

Wel, het project word bijgestaan door niemand minder dan Dan Larimer, een voormalige ontwikkelaar bij Steemit en Bitshares. Larimer is een groot begrip geworden in de cryptowereld door zijn betrokkenheid bij eerder succesvolle projecten, zijn overvloed aan ervaring zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn voor het Eos-platform.

Ondertussen gebruikt Eos het Delegated Proof of Stake (DPoS) mechanisme als consensus, in tegenstelling tot de Proof of Work (PoW) van Ethereum. Het PoW-systeem verslind meer energie en is heeft een kleiner schaalbaarheid dan Proof of Stake. De schaalbaarheid van Eos gaat echter ten koste van een meer gecentraliseerd systeem, met bepaalde toegewijde blok producenten die in de plaats komen van honderden, of duizenden miners.

Eos mag rekenen op een grote steun van consumenten, maar of ze de populariteit van Ethereum gaan evenaren of overtreffen is nog een vraagteken. Indien de ontwikkelaars van Ethereum beslissen om hun schaalbaarheid te verhogen, dan wordt één van de belangrijkste voordelen van Eos onmiddelijk van de lijst geveegd.

Score

NEO

Neo staat ook wel bekend als de ‘Chinese Ethereum’, de token wordt sinds zijn rebranding in 2017 alom aangeprezen als een mogelijke concurrent. Het project stond vroeger bekend als Antshares, maar kende geen groot succes, tot een sterke marketing en rebranding naar Neo het bedrijf deed opstijgen. Sinsdien blijven ze zweven rond de top 10 op lijst van coinmarketcap. Neo biedt veel van dezelfde functies als Ethereum, inclusief een platform voor gedecentraliseerde toepassingen, evenals smart contracts.

In tegenstelling tot Ethereum is Neo ook geschikt voor de oprichting van digitale activa, waar gebruikers hun geld kunnen omzetten naar activa in digitale vorm. Hiermee kunnen ze transacties uitvoeren op basis van hun werkelijke waarde. Een ander uniek kenmerk van Neo is de integratie met regelgevende instanties, met name degene die gevestigd zijn in China.

Neo heeft een sterke basis om op te bouwen en zijn dagelijkse handelsvolume overschrijd vaak de $100 miljoen. Desondanks hebben ze veel meer adoptie nodig om Ethereum van zijn troon te stoten.

Score

Cardano

Cardano is weer een zelfverklaarde opvolger van Ethereum, en hoewel deze op de 8ste plaats vertoeft op de ranglijst, is het team nog ver verwijderd van enige vorm van functioneel product. Het project wordt geleid door Charles Hoskinson, een zeer actieve ontwikkelaar in de cryptowereld en ook bekend vanwege zijn werk bij Ethereum samen met Vitalik Buterin.

Een groot deel van de $62 miljoen aan ICO-fondsen van Cardano was afkomstig van Japanse investeerders, deze benoemde Cardano als snel tot de ‘Japanse Ethereum’. Hoskinson beweert dat Cardano een 3de generatie cryptocurrency is in vergelijking met de 2de generatie Ethereum en 1ste generatie Bitcoin.

Dergelijke claims zijn echter kenmerkend voor hoopvolle Ethereum killers, en alleen de tijd zal vertellen hoe Cardano zich weerhoudt. Het team heeft nog een lange weg voor zich en dat zonder rekening te houden met de tijd die het zal nodig hebben voor adoptie van hun project aan te trekken.
Als Ethereum killer is Cardano een underdog op zijn best.

Score

Nog enkele kanshebbers: Stratis, Lisk, Waves

 

Deze noteerde een stratosferische groei van 200.000% tussen januari 2016 en 2018. De tokens sprongen van $0.01 naar $21 tijdens de januari bull run, alvorens terug te keren naar het huidige niveau van $4, nog steeds een stijging van 40.000% sinds de lancering. Stratis gebruikt een C# (C sharp) als programmeertaal, die een veel toegankelijker pad biedt voor ontwikkelaars ten opzichte van Ethereum.

 

 Lisk

Lisk onderscheidt zich van haar concurrenten door gebruik te maken van sides-chains om transacties en smart contracts uit te voeren, zonder de belangrijkste blockchain te overbelasten met elke transactie op het netwerk. Daarnaast gebruiken ze JavaScript in hun constructies, waardoor het mogelijk wordt om smart contracts en decentrale applicaties te creëren met behulp van een bekende programmeertaal die veel bruikbaarder zou kunnen zijn dan Ethereum’s.


Waves

Dit is een platform dat Ethereums valutacreatiefunctie wil overnemen. In tegenstelling tot Ethereum, vereist Waves niet dat er meerdere smart contracts nodig zijn voor een nieuwe valuta, maar in plaats daarvan neemt hij deze op in de wallet.

Conclusie

Het sterkste punt van Ethereum blijft zijn gevestigde gebruikersbasis. Het zal jaren duren voordat deze ambitieuze bedrijven de adoptie van Ethereum gaan evenaren. En zelfs dat zou pas goed komen nadat hun uitgebreide roadmap voltooid is. Ethereum zou morgen gemakkelijk kunnen overschakelen naar een meer schaalbaar systeem als ze dat zouden willen, maar dat zou ten koste gaan van de decentralisatie en de veiligheid.

Voorlopig blijft Ethereum nog heer en meester in zijn sector.

 

What's your reaction?

Leave a comment