Ethereum of Ethereum Classic? Wij helpen je kiezen!

Het verhaal tussen Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC) is altijd al fascinerend geweest en aangezien beide cryptocurrencies een gemeenschappelijke naam hebben, ligt het voor de hand om ze eens met elkaar te vergelijken. De meeste artikels die hierover reeds geschreven zijn leggen meestal de verschillen tussen de twee uit in termen van hoe beide cryptocurrencies zijn geboren, wat hun technische verschillen zijn en hoe goed ze al hebben gepresteerd. Daarom gaan we met dit artikel in op het vergelijken van ETH en ETC vanuit een heel anders perspectief, aan de hand van verschillende tools die hiervoor beschikbaar zijn gesteld.

Voor we er echter aan kunnen beginnen, zijn er eerst een paar zaken die verklaard moeten worden.

Hoe is dit alles ontstaan/begonnen? En, wat heeft de DAO ermee te maken?

DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization. Zoals de naam al aangeeft is DAO een soort durfkapitaalfonds voor crypto-projecten en onafhankelijke investeerders. Deze investeerders kregen stemrecht bij het kiezen welke projecten er gefinancierd zouden worden met ETH door middel van crowdfunding. Dit was tot nu toe het grootste crowdfunding evenement in de geschiedenis van cryptocurrencies (zo’n 150 miljoen dollar in ETH werd opgehaald).

Hoe komt het dat beide projecten dezelfde naam hebben?

Het dateert allemaal van juni 2016, toen anonieme aanvaller(s) een mankement vonden in de smart contract code van de DAO’s dat toeliet om ruwweg 1/3 van de fondsen op het stortingsadres van de DAOss naar een ander adres te sturen met een vergrendelingsperiode van 28 dagen. Gedurende deze tijd heeft het merendeel van de Ethereum community de krachten gebundeld om een consensus te bereiken zodat de transactie ongeldig kon worden gemaakt door het netwerk te hard forken (het wijzigen van een reeks blocks uit een specifiek blocknummer op een onveranderbare manier) om zo alle gestolen fondsen terug te halen en ze terug te geven aan hun oorspronkelijke eigenaars. Deze “nieuwe” blockchain zou zijn naam niet veranderen en het is wat we vandaag kennen als Ethereum.

Het is het vermelden waard dat dit een belangrijke gebeurtenis was aangezien de DAO’s ongeveer 15% van de bestaande Ether hadden, hierdoor zou elke uitkomst zeker een impact hebben op het Ethereum project. Omdat dit een ongekende gebeurtenis was, was een kleiner deel van de Ethereum community het niet eens met deze maatregelen en besloten ze daarom door te gaan met het ondersteunen van de “oude” blockchain, die ze omgedoopt hebben tot Ethereum Classic.

Duidelijk? Dan nu het echte werk

Nu we voorbij de hele ETH-ETC dichotomie zijn, gaan we wat dieper in op de verschillen van beide chains. We gaan kijken naar de netwerkactiviteiten aan de hand van ruwe data.

Als we naar beide projecten kijken, zien we verschillen die voor de gemiddelde crypto-investeerder grotendeels bekend of duidelijk zijn, maar voor de nieuwkomers onder ons is het soms Chinees. Zo heeft ETH bijvoorbeeld een market cap en een prijs die 26 keer hoger is dan bij ETC, maar dat heeft meer te maken met de manier waarop fondsen uit de “oude” chain naar de “nieuwe” zijn verplaatst. Andere belangrijke kenmerken zijn de concentratie van beide valuta’s, het aantal “large transactions” en de correlatie met BTC.

Wat als we dieper gaan graven?

1. De In/Out of the Money (IOM)-indicator laat ons toe om een holistisch beeld te vormen van hoe goed beleggers het doen door een specifieke crypto-asset bij te houden. In een notendop, het gemiddelde van alle on-chain posities, vergeleken met de huidige prijs, en door middel van een Machine Learning (ML) algoritme, ordent het de data in de tien belangrijkste groepen op het gebied van zowel de adressen als het volume van de tokens.  De adressen boven de huidige prijs zijn degene “In the Money”, en degene die een gemiddeld saldo in dollars onder de huidige prijs hebben, zijn de ” Out of the Money ” adressen.

Voor ETH zijn er ongeveer 45.04% van de adressen met een positief saldo “In the Money”, Bij ETC is dit 38.75%.

Ethereum & Ethereum Classic

2. “Large Transactions” hebben een dollarwaarde van meer dan $100.000 en ze laten zien hoeveel zware activiteiten er in het netwerk plaatsvinden. Dit komt op zijn beurt weer tot uiting in de prijsontwikkeling. Het is voor de hand liggend om te denken dat Ethereum zeker substantiële activiteit zal laten zien in exchanges, OTC-desks, hedgefondsen en andere spelers, maar zal dat ook het geval zijn voor Ethereum Classic?

Grote transacties komen minder vaak voor in ETC, zoals op 3 maart, toen er nog geen enkele transactie had plaatsgevonden. Getallen voor ETC variëren tussen 0-150, terwijl bij ETH Large Trxs het aantal transacties tussen 150-1000 op één dag ligt, dus u kunt zelf wel uw conclusies trekken.

3. Een ander belangrijk onderdeel om te begrijpen is of deze netwerken groeien of afnemen. We zijn in staat om deze maatstaf te hanteren door rekening te houden met drie belangrijke getallen: Aantallen nieuwe adressen, actieve adressen en adressen die naar een nulsaldo gaan. Het resultaat is dus een maatstaf voor de Netwerkgroei, die we tevens hebben uitgewerkt tot een momentum-gebaseerd signaal op het Quick View Dashboard of zoals u hieronder kunt zien.

4. Crypto is al lange tijd gekend vanwege zijn hoge mate van volatiliteit gedurende korte periodes en dit kan worden verklaard aan de hand van verschillende stellingen. De concentratie van grote houders is daar één van, omdat ze waarschijnlijk een aanzienlijke invloed hebben op de koersbewegingen wanneer ze actief handelen. Dit is een onmiddellijke indicator van de blootstelling, en daarom hebben we een analyse gemaakt met een grote focus op dit gebied.

Wanneer spreken we over een whale?  we spreken over ” Whales ” wanneer die adressen/houders meer dan 1% van het circulerende aanbod van één bepaald asset in handen hebben. Het enige probleem voor sommige tokens is dat u, net als bij BTC, ongeveer 182.406 Bitcoins ($1,6 miljard) in één enkel adres zou moeten opslaan om binnen deze groep te vallen. Daarom wordt het “ownership” opgesplitst in een andere groep, “Investors” genaamd, die zich concentreren tussen 0,1-0,99 % van het circulerende aanbod, waardoor het beeld drastisch verandert.

ETH

ETC

ETH: Er zijn 5 whales met een totaal belang van 9,33% en 150 Investeerders met 30,81% van de tokens, een totaal van 40,14%. De rest wordt beschouwd als particuliere beleggers zoals u en ik, die samen ongeveer 59,86 procent van het totale bezit in handen heeft.

ETC: 15 Whales met een concentratie van 39,82% en 140 Investeerders met 32,83% van de tokens, in totaal is er dus 72,65% in het bezit van de grote spelers. De particuliere sector daarentegen heeft slechts een belang van ongeveer 27,35%, waardoor de exposure naar deze spelers aanzienlijk hoger is.

5. Het analyseren van de prijsbewegingen via social media netwerkactiviteit is geen eenvoudige taak, vandaar dat we aan de hand van een reeks indicatoren  verschillende benaderingen van dit probleem aanpakken. Het is de bedoeling om de semantiek achter duizenden telegrammen en twitterberichten, die specifiek over een asset gaan, te begrijpen. Voor deze doelstelling is er een indicator die getraind is op neurale netwerken, die begrijpt of het sentiment van een bericht positief, neutraal of negatief is.

Daarnaast geven de Github-metrics een overzicht van het werk en de betrokkenheid bij de development community van een asset, zoals u hieronder kunt zien:

ETH

ETC

Onze conclusie

Persoonlijk hebben wij geen voorkeur voor het ene of het andere project, maar zoals veel onder ons denken, hebben ze kunnen evolueren om de moeilijkste problemen aan te pakken en daarom mogen ze niet onderschat worden. Daarom hebben veel investeerders besloten om Ethereum te kiezen in plaats van Ethereum Classic, en als je naar de gegevens kijkt, dan wordt dit alleen maar bevestigd.

Hoewel de stijging van het koerspercentage in het afgelopen jaar de voorkeur geeft aan ETC (76,96% stijging van $4,34 tot $7,68), ETH (62,87% stijging van $138,52 tot $225,74) op het moment van schrijven, doen de meeste indicatoren zoals IOM, Large Trxs en Concentration, ons neigen naar Ethereum.

Het nemen van een investeringsbeslissing in een zeer volatiele omgeving moet een goed doordachte actie zijn. Hoe waardevoller de data die we in handen hebben, hoe beter onze investeringsbeslissingen zullen zijn.

Dus, heb je een beslissing genomen?… wij  hebben dit alvast gedaan.

Koop meer dan 85 verschillende cryptomunten bij Coinmerce!

Makkelijk, veilig & betrouwbaar!

What's your reaction?

Leave a comment