Ethereum update – Constantinople hard fork

In de eerste maand van het nieuwe jaar zal Ethereum te maken krijgen met een aantal hard forks, dit zijn de 3 belangrijkste:

  • Classic Vision Hard Fork – 11 januari 2019: Alle Ethereum houders ontvangen 3 ETCV voor elke ETH in hun wallet.
  • Ethereum Nowa Fork – 12 januari 2019: Alle Ethereum houders ontvangen 1 ETN voor elke ETH in hun wallet.
  • Constantinople Fork – 16 januari 2019 (of eerder) Constantinople Mainnet hard-fork is gepland op block #708000000: De Constantinople Mainnet hard-vork is misschien wel de belangrijkste fork, omdat het een groot onderdeel is van Ethereum’s overgang van een proof of work protocol naar een proof of stake-protocol.

Hou er rekening mee

Constantinople is een systeembrede upgrade die eind augustus 2018 in gang is gezet. De upgrade omvat vijf verschillende Ethereum verbeteringsvoorstellen (EIP’s). Nadat de voorstellen op Ethereum zijn vrijgegeven, zal de blockchain permanent worden gewijzigd met nieuwe upgrades die niet meer compatibel zijn met de vorige versie.

Dit betekent in wezen dat het netwerk van computers waarop de Ethereum-software draait, ofwel moet worden geüpdatet, ofwel zelfstandig moet blijven draaien.

Ethereum heeft op dit moment meer concurrentie dan ooit tevoren van blockchains zoals EOS, Cardano, Zilliqa en meer. Hoewel al deze blockchains het afgelopen jaar meer dan 90% van hun waarde hebben verloren, verandert dit niets aan het feit dat hard forks geneigd zijn om het draagvlak dat een blockchain netwerk aantrekt te verzwakken, vooral omdat ontwikkelaars de nieuwere chains beginnen te kiezen en overstappen naar de meer recente chains. Er bestaat geen twijfel over dat er in het verleden veel ruzies zijn ontstaan door hard-forks. De meest opvallende daarvan was de Bitcoin Cash (BCH) hard fork. Roger Ver, bekend als “Bitcoin Jesus” en de meest prominente voorstander van Bitcoin ABC, nam een standpunt in ten voordele van de nieuwe software-upgrade. Aan de andere kant stond Craig Wright, die beweert Satoshi Nakamoto te zijn, voorstander om de maximale blockomvang uit te breiden van 32MB naar 128MB. ABC lijkt deze oorlog te hebben gewonnen. Er waren misschien een paar mensen in de crypto ruimte die geloofden dat BCH kon concurreren met Bitcoin en dat het op een dag Bitcoin zou kunnen overtreffen, maar na deze laatste fork is die kans aanzienlijk kleiner geworden.

Als de concurrenten van Ethereum blijven groeien, terwijl Ethereum in meerdere forks gefragmenteerd wordt, dan kunnen ze te zwak worden om ooit op dezelfde schaal te opereren als een Zilliqa of Cardano.

Wat is Ethereum (ETH)

Ethereum is een publiekelijk, open source blockchain platform met smart contracts en zijn native cryptocurrency Ether. Ethereum werd gelanceerd op 30 juli 2015 en is nu de op één na grootste cryptocurrency by market cap na Bitcoin en één van de belangrijkste oorzaken hiervan was de bull-run van 2017.

Een hard-fork is wanneer één enkele cryptocurrency in 2 wordt gesplitst. Dit ontstaat als de bestaande code van een cryptocurrency wordt gewijzigd, wat resulteert in zowel een oude als een nieuwe versie.

De reden waarom Ethereum wordt ge-forked is omdat de upgrade bedoeld is om de Ethereum blockchain fundamenteel te veranderen, met de synchronisatie van de nodes die het hele systeem updaten.

Is de hard fork nodig?

In één woord, ja. Er zijn een aantal redenen die hier van belang zijn. De eerste is de “difficulty bomb”. De difficulty bomb is de term die gebruikt wordt om de toenemende moeilijkheidsgraad aan te duiden om een nieuw block op de Ethereum-blockchain te minen. De blocktijden zullen deze maand naar verwachting toenemen en kunnen in mei oplopen tot 30 seconden block-tijden.

Sommige traders vragen zich misschien af waarom deze “bomb” werd ingevoerd. Het is een beetje complex, maar in feite is het ontworpen als een afschrikmiddel voor de miners, die ervoor kunnen kiezen om door te gaan met Proof of Work (miners concurreren rechtstreeks tegen elkaar), zelfs als de blockchain overschakelt naar Proof of Stake (waar de beloningen gebaseerd zijn op de hoeveelheid coins je hebt). Als de bomb is ingebouwd, moet Ethereum regelmatig netwerkupgrades ondergaan.

De fork uitgelegd

De aankomende Constantinopel harde fork bestaat uit vijf aparte Ethereum verbeteringen (EIP’s): EIP 145, EIP 1014, EIP 1052, EIP 1283, EIP 1234.

Het belangrijkste doel van de verbeteringen is om de overgang van proof-of-work (PoW) naar een energiezuiniger proof-of-stake (PoS) consensusalgoritme te versoepelen, dat dit jaar over enkele maanden zou moeten plaatsvinden door middel van een testnet.

Een ander belangrijk aspect van deze hard fork is het feit dat het de ETH-uitgifte met 33% verlaagt van 3 ETH per blok naar 2 ETH per blok, wat betekent dat er ook een kleiner ETH-aanbod is, wat een positieve invloed kan hebben op de prijs.

Bovendien zijn de meeste updates de voorbereidingen voor de toekomst en een aantal kleine dingen die Ethereum zouden moeten verbeteren.

Wat moet je doen/weten

De Constantinopelvork zal rond 16 januari 2019 live gaan, maar aangezien de datum van de forkdatum op het blocknummer (7.080.000) is vastgesteld, kan het gebeuren voor of na die datum.

Aangezien dit een enorme en zeer belangrijke fork is, zouden alle grote exchanges en wallets het moeten ondersteunen, zodat je waarschijnlijk niets hoeft te doen, maar je kunt je exchange/wallet dubbel controleren om veilig te zijn.

In theorie krijg je nieuwe ETH en zou je de oude kunnen houden, afhankelijk van waar je het opslaat (je hebt een private sleutel nodig), maar in de praktijk zal de oude ETH niets meer waard zijn, omdat niemand het netwerk meer zal ondersteunen en u niet in staat zal zijn om het overal te verkopen, en dat betekent geen ‘gratis’ geld.

Besluit

Vanuit het perspectief van de doorsnee gebruiker zal de fork op dit moment geen noemenswaardige veranderingen teweegbrengen en vereist het geen verdere maatregelen.

Het is moeilijk te voorspellen op welke wijze de prijs zal worden beïnvloed, omdat de markt onvoorspelbaar is, maar het verminderde aanbod zou de vraag en de prijs moeten verhogen.

De fork zorgt ook voor de voorbereiding van het PoS-netwerk, wat een belangrijke verbetering zou moeten zijn voor Ethereum. Het bewijst ook dat de ontwikkeling voor Ethereum nog steeds actief en veelbelovend is.

Persoonlijk zijn wij van mening dat Ethereum “oversold” is en één van de beste opties is, zeker als we naar de toekomst kijken. De prijs is al een beetje hersteld, maar wij denken dat dit nog maar het begin is.

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment