Exclusief Interview met SMILO

Sinds de release van Ethereum in 2015 zijn er verschillende projecten geweest die smart contracts en decentrale applicaties kunnen hosten, maar geen enkel platform kan zowel publieke als private smart contracts hosten. Wat nodig is, is een open-source, hybride, op blockchain gebaseerd computerplatform. Een platform met hybride transacties, hybride smart contracts en hybride decentrale applicaties. Dit is wat het Smilo-platform wil bereiken. Trade had het genoegen om deze mannen uit het Nederlandse Almelo te mogen interviewen.

Wie waren de aanwezigen?

Elkan Roelen is de originele founder van het Smilo platform & Director of Technology. Hij heeft een achtergrond in computerinterface techniek, zowel hard- als software. Al 16 jaar is hij zelfstandig ondernemer, met de afgelopen 10 jaar vooral in security. Hij ontdekte Bitcoin toen het nog slechts een whitepaper was. Hij kocht zelfs Bitcoins in den beginne via een enveloppe geld, op te sturen naar Amerika.

Patrick Joore is de director of marketing en heeft heel wat jaren expertise in zijn vakgebied. Hij geeft zelf aan waarschijnlijk het minste af te weten van crypto van de hele groep, maar maakt dit goed door zijn enthousiasme. Hij kijkt er vooral naar uit om zich toe te spitsen op de Afrikaanse markt.

Andy Kalbvleesch is director of operations en ook de oudste (50) van de groep. Hij draagt een hele bagage kennis over ondernemen en business development met zich mee. Daarnaast heeft hij ook reeds een vijf-tal jaar ervaring in de blockchain sector.

Dion Jakobs is de jongste uit de groep en is full stack developer. Hij is enorm leergierig en bekijkt dingen vaak van een andere kant. Op de leeftijd van 15 richtte hij een webshop op en op zijn 18e startte hij een webdevelopment bedrijf. Uiteindelijk is hij actief geworden in crypto gepaard met veel uitgebreid onderzoek en diepgang in de technologische kant ervan.

Zoals reeds aangehaald is Smilo een hybride platform, die de kleine foutjes van alternatieven wil opschonen en een totaaloplossing wil bieden voor bedrijven om hun blockchain product er op uit te werken. Ze willen dus sneller, decentraler en gewoon beter zijn dan hun concurrenten. Organisatorisch zit er een sterk team achter, die opgedeeld is drie groepen, namelijk technology, marketing en operations. Verder hebben ze twee kantoren, eentje in Rotterdam en een in Almelo (wat hun structuur zelfs decentralised maakt!). Belangrijk op te merken is dat ze zich echt willen toespitsen op hun technologie en product, zodat ze tastbare use cases kunnen helpen uitbouwen op een volwaardig product. Hun blokken worden reeds aangemaakt, dus ze kunnen wel al het een en ander! Kortom, Smilo lost een bestaand probleem voor organisaties op binnen één platform. Het feit dat het een hybride systeem is, dus de combinatie van private en public transacties in één systeem, zorgt ervoor dat het aantal toepassingen eigenlijk eindeloos is.

Interview

Hoe kwamen jullie op het idee om met Smilo te beginnen?

Andy: In het begin zaten we allemaal samen in een crypto groep waar mensen ideeën uitwisselden. Vele mensen hadden het over moon, maar enkelen (waaronder wij) gingen meer inhoudelijk in op de technologie en waarom moon bijvoorbeeld niet onmiddelijk een optie was. Daar de meesten dit niet zo leuk vonden, ontstond er een afscheiding in een eerste kleinere groep. Later volgde nog een tweede, waar we met zeven mensen overbleven.

Elkan: Ondertussen zat ik al even met het probleem dat ik een applicatie wilde bouwen op de blockchain. Hiervoor had ik zowel de mogelijkheid voor smart contracts nodig, als private transacties. Dit bestond toen nog niet, dus dacht ik, ik kan het dus ik maak het! Op een bepaald moment had ik mijn oplossing gevonden bij NEO, maar daar moest ik eerst Chinees voor leren, wat me net een drempel te ver is. Het idee was er dus zeker, maar zo’n groot project kan je nu eenmaal niet alleen. Ik ken mezelf, ik zou me er volledig aan geven, maar dan nog sta je na een paar maand pas met een werkend prototype en zonder marketing. Mensen om je heen vinden die je blind kan vertrouwen in deze wereld is ook niet echt eenvoudig. In onze kleine groep haalde Dion plots aan dat we iets moesten bouwen, waarop ik zei dat ik wel een plan had. Het is dus een kwestie van met je passie naar buiten te komen en te bewijzen dat dit wel kan.

Vanwaar komt de naam Smilo?

Dion: De naam Smilo komt eigenlijk van de Smilodon. Dit is een uitgestorven sabeltandtijger, wat een heel krachtig dier is.

Andy: Toen we op het punt stonden om de naam van het project te kiezen, hebben we eigenlijk allemaal onze ideeën op post-its geschreven en die aan de muur gehangen. Vervolgens plaatsten we vinkjes bij diegene waar we tevreden mee waren. Van de 15-tal suggesties die we hadden, bleef Smilo als suggestie over. Het klonk nog beter toen we hoorden van Dion dat er daadwerkelijk een verhaal achter de naam zat.

Waarom denken jullie dat Smilo the next big thing kan worden?

Patrick: Smilo combineert publieke en private transacties, wat iets is dat bedrijven echt nood aan hebben. Niet alles kan nu eenmaal openbaar zijn. De platforms die er nu zijn, laten altijd wel ergens een steekje vallen. Ze zijn niet decentraal genoeg, ondersteunen geen private transacties, schalen niet goed, vallen soms uit (NEO), … Al die kleine foutjes willen wij er uit halen en één totaal oplossing bieden voor de hele blockchain. Of het nu overheden zijn, NGO’s of commerciële organisaties, wij lossen iets voor die organisaties op. Meestal gaat het over het individu, maar wij gaan echt voor het faciliteren van het veiliger en transparanter maken.

Elkan: Ik ben enorm fan van het idee dat ik mensen kan begeleiden en wil er dan ook voor zorgen dat SMILO zo toegankelijk mogelijk is voor de community, al moet ik zelf naast hen gaan zitten, wat ik trouwens hartstikke leuk zou vinden. Documentatie schrijven rond het platform, met als doel een grote leuke community te vormen die het Smilo platform zal dragen lijkt me een droom. Een geëngageerde community is echt heel duurzaam!

Wat zijn voor jullie belangrijke aspecten van een succesvolle ICO?

Elkan: Goeie en correcte informatie, doen wat je beloofd, stuk transparantie en eerlijkheid en geen extreme doelstellingen plaatsen. We zitten nu richting de ICO fase en ik ben al redelijk vaak benaderd door mensen die onze hele ICO zouden uitverkopen. Er zijn zelfs reclamebureaus die zeggen van: “Okee, wij kunnen ervoor zorgen dat jullie ICO tegen het eind van de maand uitverkocht wordt. Het kost jullie zoveel.” Toch wel een gek idee, maar het is ook een manier hé. Je hebt ook marketingbureau’s voor je ICO of voor je platform en wij zullen ons eerder focussen op de communicatie rondom het platform, wat een ander proces is.

Wat is de advantage van Smilo ten opzichte van de concurrenten?

Patrick: Welke concurrenten? (lacht) Nee, er bestaan natuurlijk een hele reeks aan alternatieven voor blockchain platformen, bvb Ethereum en NEO. Maar het is enkel publiek, de transactiekosten zijn meestal te hoog en het is vooral traag. We willen ook gaan voor die transparantie, dat iedereen een mening heeft en dat iedereen zijn eigen stukje kan bijdragen tot het platform. Door onze hybrid adaptie zien wij de mogelijkheden ook eindeloos in. Naast Europa, zullen we ons ook focussen op Amerika (privacy) en Afrika (corruptie).

Zijn jullie van plan om een basis te bouwen voor bepaalde use cases?

Elkan: Smilo is in de eerste plaats een platform, maar in het begin zullen we graag samen zitten met enthousiastelingen om applicaties te gaan ontwikkelen. Je wil zeker die tractie gaan krijgen, dus aan de hand van die eerste hulp kan je dat wel wat in gang steken. We werken ook samen met 42 (software bedrijf uit Zoetemeer), die met ons aan de core zullen ontwikkelen. Op die manier zullen hun ontwikkelaars opgeleid worden om eigenlijk consultancy te gaan bieden voor blockchain op basis van ons bedrijf, waardoor je meer bereik zal krijgen.

Hoe denken jullie een hoog aantal transactions per second (TPS) te halen?

Elkan: Het systeem zit zo in elkaar: Een node krijgt een transactie binnen, die controleert die en zet die om in een pending transactie. Hij weet door die controle dus reeds dat het correcte transacties zijn. Zo kan hij makkelijk een 8000 TPS controleren, wat reeds getest is. Hierna moeten deze enkel nog samen gevoegd worden in een blok, wat vrij eenvoudig is, om die dan te distribueren naar andere nodes. Die andere nodes moeten deze transactie nu ook nog verifiëren. Als het goed zit, hebben we in de transactiepool veel dezelfde transacties staan die reeds gecontroleerd zijn, waardoor je als node bij het verifiëren die transacties gewoon kan wegstrepen. Zo gaat dit deel een stuk sneller, aangezien je niet alles een x aantal maal moet controleren. Een eenvoudige diff volstaat.

Wat maakt jullie algoritme quantum bestendig?

Elkan: De quantum computers die een immense parallellisatie met zich teweeg brengen, die komen er, je kan dit niet ontkennen. De eerste generatie blockchain platforms hield hier geen rekening mee, maar er zijn reeds veel andere die dit wel doen. Het is belangrijk om vooruit te denken. We weten bijvoorbeeld hoe zo’n quantum computer in theorie zal werken, waardoor we bepaalde berekeningen kunnen anticiperen die niet sneller uitgevoerd zullen worden dan op een gewone computer. Door daarop in te spelen, zorgen we ervoor dat de eerste generatie quantum-computers niet in staat zullen zijn ons algoritme te breken. Wat er daarna komt, weten we natuurlijk niet.

Waarom moeten mensen investeren in jullie ICO?

Patrick: We bieden een uniek concept aan, met een totaaloplossing voor business. We zetten in op use cases en bouwen een werkend prototype. We gaan niet voor de hype, maar voor de community die ons wil steunen omwille van de technologie die achter het project zit. Het is decentraal, private en public op één chain, lage transactiekosten en het is geen proof of work (PoW) of proof of stake (PoS).

Elkan: We zijn absoluut tegen PoW. Bitcoin is hier een heel mooi voorbeeld van, daar er zelfs speciale ASIC miners gecreëerd worden om het te minen. Gaan we minen met de mindset om het netwerk te beveiligen of om zoveel mogelijk winst te genereren door er zoveel mogelijk energie in te stoppen. De visie was om de wereld beter te maken en het voor iedereen toegankelijk te maken. Maar door de nog steeds te hoge transactiekosten is dit ideaalbeeld verdwenen. De miners moeten er aan verdienen. Wij werken dus met Byzantine Fault Tolerance (wat al kan vanaf 4 nodes). En het is een Nederlands project, dat ook!

What's your reaction?

Leave a comment