Exclusief interview met trader Cotton Candy (c0tt0nc4ndyTA)

C0tt0nc4ndyTA is een Canadese trader die mensen gratis traint in day-trading op institutioneel niveau. Hij gebruikt zijn jaren van kennis en ervaring om een gratis cursus te creëren die de nieuwe generatie traders een kans op succes geeft. Door de fundamentele technieken van het traden te leren, die volgens hem sterk georiënteerd zijn op psychologie, discipline en technische analyse, leer je de wetenschap achter het traden. Hij biedt al dit materiaal 100% gratis aan.

Hoe het voor hem begon

Wat waren je bezigheden voordat je begon met traden?

Cotton heeft een achtergrond in computerwetenschappen en architectuur. Hij heeft 11 jaar aan de universiteit doorgebracht om zo zijn designvaardigheden te ontwikkelen. Uiteindelijk is hij afgestudeerd aan de Academy of Art University in San Francisco met een B.F.A. (A Bachelor of Fine Arts) in Web & New Media design. Hierna heeft hij nog genoten van een masteropleiding architectuur.

Voorafgaand aan het traden speelde Cotton online poker, en zoals vele anderen was hij gedwongen om te stoppen door Black Friday** in 2011. Verder ben is deze trader ook een gamer in hart en nieren, maar is er door zijn succes geen tijd meer om te spelen. Hij beschrijft zijn nieuwe game eerder als  “make money with trading”.

Black Friday** – In de online pokerwereld staat 15 april bekend als Black Friday. Dat is de dag dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie de eigendommen van de drie grootste bedrijven ten dienste van de Amerikaanse markt – PokerStars, Full Tilt Poker en Absolute Poker (die ook Ultimate Bet exploiteerden) – heeft gesloten en in beslag genomen – en hen heeft aangeklaagd voor bankfraude, witwaspraktijken en illegaal gokken. Onmiddellijk na de aanklacht stopten PokerStars en Full Tilt Poker, die het grootste deel van het online pokerverkeer genereerden, met het aanbieden van de mogelijkheid om voor echt geld te spelen, waardoor de pokerboom die in in het begin van de jaren 2000 begon ophield met bestaan. Hierdoor kwam het levensonderhoud van duizenden Amerikaanse pokerspelers in gevaar.

Ons interview met Cotton

Wat is jouw visie over trading? Kijk je veel naar de indicatoren of gebruik je andere methoden?

Mensen die beginnen met traden, doen dat vaak om een heel eenvoudige reden namelijk geld. Ze willen zo snel mogelijk geld verdienen en ik ben van mening dat zo goed als iedereen met deze gedachte in het achterhoofd begint met traden. Ik denk dat indicatoren zeer aantrekkelijk zijn voor mensen die nieuw zijn in de sector. Maar er is een zeer diepe wetenschap achter de technische analyse en onze markten. De slimste personen die in deze wereld aanwezig zijn, zijn de personen die met miljoenen dollars traden, die willen dat mensen indicatoren gebruiken, omdat ze exploiteerbaar zijn. Trading is het meest geavanceerde schaakspel dat iemand ooit zal spelen. Dus om die reden kan technische analyse nooit de weg zijn om de beste indicatoren te vinden, het kan nooit de weg zijn om de beste hulpmiddelen voor automatisering te vinden, want het is zeer exploiteerbaar. Dus voor nieuwe traders is het een must om te begrijpen wat de markten betekenen. Indicatoren zijn binnenwegen die gebruikt worden door vooral beginnende traders. Maar er komt een punt waarop je voorbij dat stadium van het gebruik van indicatoren komt en je de psychologie erachter begrijpt en de werkelijke wetenschap van de manier waarop de dingen werken.

Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met crypto?

Ik ben een beetje libertarisch. Ik ben een Rebel Zonder Oorzaak, een creatieve geest. Ik hou niet van opgelegde systemen. Ik hou er niet van dat ze me vertellen wat ik moet doen. Als men zei dat ik bepaalde zaken op een bepaalde manier moest doen, dacht ik altijd: “Nou, waarom kan ik het niet op die manier doen?

Net als ik, gaan steeds meer en meer mensen de fouten inzien van ons huidige financiële systeem. Ik heb het dan over de controle die door bepaalde mensen is gecreëerd om de massa in bedwang te houden, de overheden die ons altijd al verteld hebben wat we kunnen en niet kunnen doen.

We hebben allemaal het recht op bestuursvrijheid. We kunnen het als persoon beter doen zonder dat we ons door allerlei systemen laten vertellen hoe iets moet gebeuren. De rebel in mijn ziel leidde me naar de wereld van crypto!

Wat was je beste trade of je grootste fout die je gemaakt hebt in crypto?

Dat is een goede vraag. Mijn grootste fout is dat ik net als veel mensen dacht dat Bitcoin 40.000 of 50.000 dollar waard zou worden. Ik werd net als vele andere opgeslorpt in het liefdesverhaal van crypto, maar gelukkig heb ik toen niet geïnvesteerd op het hoogtepunt van de markt en heb ik in de plaats een deel van mijn portfolio verkocht.

Achteraf kijk je terug op deze dingen en het was niets meer dan een eenvoudige vraag die beantwoord werd door een technische analyse. Het was zo voorspelbaar dat de markt ging crashen en eigenlijk is niet zelfs niet eens een crash. Een crash zou betekenen dat de waarde van BTC zou dalen tot 200 dollar. De crash is slechts een twee jaar durende terugtrekkingsperiode.

Dus ik denk dat mijn grootste fout in crypto was “het verliefd worden op het Bitcoin verhaal die de wereld aan het veranderen was”, maar eigenlijk was het gewoon manipulatie. De weg naar 20.000 dollar werd gemanipuleerd om mensen op het hoogste punt te verleiden om te investeren om uiteindelijk Bitcoin een slechte naam te laten krijgen en af te schilderen als de slechtste investering ooit.

Ik geloof dat crypto en gedecentraliseerde grootboeken onze wereld op een dag zullen redden. De mensen zien de oorlog niet die achter de schermen plaatsvindt, de oorlog die door overheden word gemanipuleerd. Dus mijn grootste fout in crypto is het verliefd worden op het verhaal?

Mijn beste trade daarentegen was het verkopen van Bitcoin op het hoogste punt namelijk 20.000 dollar. Jammer genoeg heb ik toen niet alles verkocht, maar dit leerde me belangrijke lessen voor de toekomst.

Wat heb je verdient met crypto? Heb je ondertussen al een LAMBO?

Crypto heeft mijn leven zeker ten goede veranderd. Ik ben 11 jaar naar school geweest en daarna 11 jaar naar de universiteit om architect te worden. Halverwege mijn schoolloopbaan, begon ik poker te spelen. Toen ik 18 was, begon ik serieus te pokeren. Het werd echt serieus toen ik op de universiteit zat en het hielp me met het betalen van mijn universitaire rekeningen. En dan opeens gebeurde de Black Friday in 2011. Dus ik ben eigenlijk geëvolueerd van een succesvolle pokerspeler, semi-professioneel, die de kost verdiende met het spelen van poker naar het verliezen van mijn bron van inkomen in 1 dag tijd.

Dus werd het pokeren stopgezet en had ik een nieuwe vorm van inkomen nodig, omdat ik niet werkte. Ik begon met de handel in aandelen omdat het de volgende logische stap was.

In 2016 kwam ik in contact met crypto en heb sedert toen nog geen enkele dag moeten werken om kost te verdienen. Het biedt me de mogelijkheid om te stoppen met al het andere dat ik in het leven wilde doen, zoals mijn carrière in de architectuur, mijn interesse in design en het runnen van mijn eigen bedrijf en dat soort dingen. Dus het zijn de aandelen en crypto die me de kans hebben gegeven om daar even vanaf te stappen terwijl ik nog steeds al mijn rekeningen kan betalen. Ik heb geen Lambo heb maar ik heb een gloednieuwe Audi volledig betaald met crypto. Ik ben geen miljonair, maar ik leid wel een comfortabel leven.

Waar denk je dat crypto de snelste adoptie zal hebben? En Waarom?

De adoptie zal het snelst toeslaan in landen die het het meest nodig hebben. Er zijn zoveel projecten die verschillende delen van de wereld kunnen veranderen. Vanuit mijn perspectief is het belangrijkste deel van heel dit verhaal dat er wereldwijde systemen ontstaan die mensen kwaliteit bieden. Er zijn genoeg landen van over de hele wereld die worstelen met het uitbouwen van een duurzame economie. We kunnen bijvoorbeeld eens naar Canada kijken. In Canada hebben we een geweldige economie. En er komen veel mensen uit de hele wereld naar Canada, zoals bijvoorbeeld inwoners van Rusland. In Rusland kan je met 20 Canadese dollars een geweldige dag doorbrengen. Met hetzelfde aantal Canadese dollars kan je in Canada slechts een hamburger en een drankje kopen. Er is een veel te groot verschil in ons wereldwijd financiële systeem. Dus ik denk dat het hebben van die gelijkheid over de hele wereld belangrijk is. Een blockchain kan de levenskwaliteit wereldwijd gelijk trekken als de mensen samen aan één kant gaan staan en zo een sterk blok vormen dat het huidige financiële systeem moet veranderen. Landen die behoefte hebben aan de kwaliteit, onderwijs en financiële gelijkheid, dat zijn de landen die sneller crypto gaan omarmen. Het ergste scenario is dat crypto wordt misbruikt door overheden, en dat er grote bedrijven op het toneel verschijnen die het oorspronkelijke doel van crypto, namelijk het geven van financiële kwaliteit en gelijkheid aan onze wereld, teniet doen. Dat doel mogen we nooit uit het oog mogen verliezen, dat is cruciaal!

Is het misschien mogelijk om ons te informeren over de 3D wereld die je nu aan het vormgeven bent?

De bedoeling van dit educatief platform is om alle content die we over de jaren heen hebben gemaakt o.a. van Youtube, Discord, … te bundelen op één platform.

Het einddoel is om deze informatie beschikbaar te maken voor iedereen in de wereld. Open Source, peer to peer, waar je ook bent, zolang je maar toegang hebt tot een browser, kan je jezelf gaan opleiden. Waar je ook bent in de wereld bent, je moet in mijn ogen over een bron kunnen beschikken die je kan gebruiken om jezelf te trainen tot het hoogst mogelijke niveau. Het materiaal, dat ik op het platform heb neergezet, is moeilijk, maar haalbaar. Ik maak geen dingen voor mensen zodat ze een te makkelijk en onrealistisch beeld krijgen van de wereld. Ik ben een realist.

Gebruikers van het platform kunnen zichzelf volledig opleiden, niet alleen in de echte wereld, maar ook in één van onze toekomstige markten, zoals de aandelenmarkten en crypto-markten. Deze beurzen zullen nooit uitsterven want het maakt deel uit van onze wereldhandelseconomie. Via het platform kan bijvoorbeeld iemand in IJsland in deze 3D wereld naast iemand in Mexico zitten en ze kunnen allebei leren om hun doel te bereiken. Ze kunnen dan een netwerk creëren met mensen over de hele wereld, die allemaal het platform gebruiken om hun leven te verbeteren. Het kan gaan van zelfeducatie in bijvoorbeeld wiskunde tot het uitbouwen van een carrière en het leggen van wereldwijde connecties om zo hun leven te veranderen. Een dergelijk gratis systeem is momenteel nog niet voorhanden in onze huidige wereld.

Cotton, ik weet dat je bezig bent met een goed doel. Kun je ons daar meer over vertellen? Wat is het concept van dit project? Wat is het doel?

in Canada hebben we te maken met een aantal moeilijkheden en problemen. We hebben in Canada behoefte aan medische rehabilitatie. Deze rehabilitatie komt in de vorm van healing centers. Ze zijn er om te helpen bij de wederopbouw van de cultuur in Canada. Toen Europa naar de VS migreerde en naar delen van Canada, ging er veel van de inheemse cultuur verloren. Er zijn dus gemeenschappen in Canada die op afgelegen plaatsen leven, die geen schoon water hebben, die geen elektriciteit hebben, die niet de middelen hebben om te overleven. En we hebben deze rehabilitatiecentra in Canada hard nodig om een deel van onze verloren cultuur te helpen herstellen. Het opzetten van rehabilitatiecentra in Canada, is altijd al één van mijn levensdoelen geweest.

Hoe zie jij de toekomst van Bitcoin?

Ik denk dat het nog te vroeg is om te zien wat precies de uitkomst gaat zijn. Momenteel kunnen we enkel zeggen dat Bitcoin een store of value is. Het bezitten van Bitcoins zal naar de toekomst toe steeds waardevoller worden. Door de ontwikkeling van side chains en andere protocollen zal men het ook als betalingsmiddel kunnen gebruiken. Bitcoin zal inderdaad elke dag worden gebruikt voor transacties, maar niet op de manier dat je Bitcoin fysiek gaat versturen. Men gaat deze protocollen op de side chains nodig hebben om het daadwerkelijk bruikbaar te maken.

De technologie van Bitcoin zal op een dag echt een definitieve oplossing bieden voor het betalingsverkeer, maar het is momenteel nog zeer traag. Er zal naar mijn mening een side chain ontwikkeld worden die de afhandeling van het betalingsverkeer voor zijn rekening neemt.

Wat verwacht je van de cryptomarkt dit jaar?

Persoonlijk denk ik niet dat Bitcoin van 20.000 naar 50.000 en vervolgens 100.000 dollar gaat stijgen. Zeker dit jaar niet. Bitcoin heeft tijd nodig om te herstellen. Vanuit een technisch oogpunt zal er voor elke stap die in dalende richting is genomen, terug gestreden moeten worden om deze stappen terug te overwinnen. Dus het is niet zo dat we ineens van 4.000 tot 20.000 dollar gaan stijgen. Toen dat gebeurde tijdens de bullmarkt, was dat omdat we geen plafond hadden. Er waren geen gegevens voorhanden om op terug te vallen op dat niveau.

Dit jaar zou het al geweldig zijn dat de koers zou stabiliseren rond de 5000 dollar en met wat geluk kan misschien de 10.000 dollar aangetikt worden. Een markt waar de koers te snel stijgt, is zo goed als altijd een ongezonde situatie. Voor het belang van Bitcoin zou het beter zijn dat de koers langzaam doorheen de tijd stijgt.

Welk advies zou je beginners in crypto geven?

Eerst en vooral stel ik voor om mijn lessenpakket eens door te nemen, want het is een geen BS benadering. Als je de aandelenmarkt instapt en gaat handelen, merk je al zeer snel op dat het een complex spel is. En, net als met elke uitdaging in het leven, moet je jezelf voortdurend bijscholen. Kennis is macht! Wat je ook doet, bijscholen is de sleutel tot succes en stop nooit met jezelf bij te scholen.

Onderwijs jezelf, doe je due diligence en begin pas met handelen tot je voelt dat je beter opgeleid bent dan je buurman. De dag dat je slimmer bent dan je buurman is de dag dat je de aandelenmarkt kan betreden.

Links

  |  |

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment