Facebook start eigen onderzoek in blockchain. Is er sprake van een ICO voor deze giant in de social media?

De social media giant Facebook is bezig met het onderzoeken van de blockchainvoordelen om zo zelf een eigen cryptomunt te lanceren, financieel nieuwspunt Cheddar meldde dit.

Op 11 mei 2018 kondigde een senior reporter in de technische nieuwsuitzending Cheddar aan, dat de social media gigant Facebook plannen heeft om de voordelen te onderzoeken voor het lanceren van een eigen cryptocurrency. Volgens de informatie die via anonieme bronnen werd ontvangen, vermeldde Alex Heath, de hogere verslaggever van Cheddar dat het bedrijf besprekingen op het hoogste bestuursniveau voert om zijn eigen cryptocurrency voor Facebook te lanceren.

Heath verklaarde het volgende:

Volgens bronnen is Facebook specifiek geïnteresseerd in het creëren van een eigen token, waarmee de meer dan twee miljard gebruikers transacties kunnen uitvoeren zonder overheidsgeld. Facebook kijkt ook naar andere manieren waarop het gebruik zou kunnen maken van deze blockchaintechnologie die aan de basis ligt van populaire cryptocurrencies zoals bitcoin en Ethereum.

Facebook marktkapitalisatie groter dan die van cryptocurrencies

De onderneming heeft een marktkapitalisatie van 533 miljard USD, wat 140 miljard USD meer is dan het huidige maximum voor de digitale valutamarkt. Eerder vorige week, openbaarde het bedrijf dat ze een nieuw team hebben samengesteld om specifiek onderzoek te doen naar blockchainplatformen en de onderliggende technologie ervan. David Marcus (Facebook topman en een lid van de Raad van Bestuur van Coinbase) leidt het team. Dit zal hetzelfde team zijn dat zich ook zal bezighouden met het onderzoek naar de cryptocurrency.

Marcus heeft een persoonlijk interesse in cryptocurrencies. In december trad hij toe tot de raad van bestuur van Coinbase.

Marcus verlaat (volgens meerdere bronnen die vertrouwd zijn met de materie) Messenger om een nieuw intern team uit te bouwen dat zich wijdt aan de verkenning van de blockchaintechnologie. Het team zal klein zijn bij de lancering (minder dan een twaalftal mensen) maar zal een paar belangrijke Instagram managers omvatten die naar Marcus verhuizen. Het gaat over Instagram’s VP of Engineering, James Everingham, en Instagram’s VP of Product, Kevin Weil.

Marcus is voormalig president bij PayPal en een uitgesproken voorstander van digitale valuta. Zijn expertise bij PayPal, een bedrijf dat werkt met digitale transacties, is een geschikte keuze om het potentieel van Facebook in de cryptoruimte te overzien.

Weil, die begin 2016 vanuit Twitter bij Instagram kwam werken, is één van de nieuwe toevoegingen aan het blockchainteam.

2018 en de komende jaren zullen zeker spannend zijn met bedrijven zoals Amazon, Microsoft, Facebook. Deze bedrijven gaan hun technische capaciteiten inzetten om de volgende generatie van technologie uit te bouwen die kan worden gebruikt door de massa. De bedrijven kunnen ook zorgen voor een bepaalde orde in deze huidige chaotische ruimte.

Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om blockchaintechnologie te gebruiken voor het verifiëren van identiteiten en het beveiligen van de backend infrastructuur. Dit zou zelfs de manier kunnen zijn waarop Facebook zijn uitgebreide klantgegevens gaat beheren.

Het bedrijf zou in de toekomst betrokken kunnen worden bij “strategische overnames” in de crypto-industrie in de aanloop naar de bouw van een blockchain-infrastructuur. Het zal waarschijnlijk nog jaren in beslag nemen als het bedrijf besluit om een eigen cryptocurrency te lanceren.

Telegram is een ander social media platform dat meer dan 1,7 miljard USD heeft ingezameld via een eerste initial coin offering (ICO). Ze zijn gericht op de lancering van Telegram Open Network, een “derde generatie blockchain”. Ook de Kik chat app creëerde Kin, een blockchaintoken.

Volgens Heath is Facebook op dit moment niet van plan om een ICO te lanceren. Dit is te wijten aan de miljarden dollars die het bedrijf al ter beschikking heeft en de verkoop van tokens zou ook een negatief imago van het bedrijf opleveren. We kunnen dus andere oplossingen verwachten om digitale munten naar de gebruikers te transporteren. Eventueel kan er een beloningssysteem gebruikt worden, maar momenteel is dit allemaal nog zeer speculatief.

What's your reaction?

Leave a comment