Facebook werkt in stilte aan zijn crypto-project, zal het succes des te groter zijn?

Facebook’s plan om een wereldwijde cryptocurrency te lanceren is groter dan in eerste instantie werd gedacht. Volgens de Financial Times heeft de social mediagigant gesprekken gehad met ten minste twee crypto exchanges, dit om informatie in te winnen over custody-oplossingen en opties voor het converteren van cryptovaluta.

 Facebook’s ambitieus plan

Zoals wij al in onze wekelijkse update uitgebreid hebben vermeld, maakt Facebook naar verluidt mooie vooruitgang om een nieuw cryptocurrency betaalsysteem te ontwikkelen, dat eind 2019 klaar zal zijn voor testen. De zogenaamde ‘GlobalCoin cryptocurrency’ zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 gelanceerd worden en dit in een twaalftal landen.

Nieuwe informatie uit de Financial Times suggereert dat de omvang van het project veel groter is dan oorspronkelijk werd verondersteld.

Om te beginnen heeft Facebook al gesprekken gevoerd met Coinbase en Gemini, twee van Amerika’s meest prominente crypto-exchanges. Deze gesprekken hadden betrekking tot de veiligheidsaspecten van de coin en de conversiemogelijkheden.

Coinbase, een in San Francisco gevestigde exchange met tientallen miljoenen gebruikers, heeft de afgelopen jaren haar services uitgebreid om zich te concentreren op institutionele beleggers. Dit omvat de ontwikkeling van een custody service die opereert als een zelfstandige, onafhankelijk gekapitaliseerde vertrouwens-service die gereguleerd wordt door de staat New York.

Gemini is opgericht door de internetondernemers Cameron en Tyler Winklevoss – dezelfde tweeling die in 2004 Facebook-oprichter Mark Zuckerberg vervolgde voor het stelen van hun sociale media-idee. Ze ontvingen een akkoord van 65 miljoen dollar en hebben daar een groot deel van in Bitcoin gestoken.

Zoals FT rapporteert, maakt het Winklevoss achtergrondverhaal van Gemini een onmogelijke partner voor Facebook. Toch zal de sociale media-reus alle hulp nodig hebben om de complexe uitdagingen op het gebied van regelgeving te doorgronden, die gepaard gaan met het lanceren van een eigen coin.

De twee exchanges zijn niet de eerste bedrijven die Facebook benaderd heeft in het kader van zijn crypto-inspanningen. Mark Zuckerberg’s bedrijf zou 1 miljard dollar willen inzamelen voor het nieuwe project en heeft al gesproken met Visa en MasterCard over een mogelijk partnerschap.

Wat zal Facebook's bijdrage zijn?

Crypto-puristen hebben Facebook’s intrede in de digitale valuta arena al snel afgekeurd. Een gecentraliseerd betalingssysteem van een bedrijf dat uw persoonlijke informatie aan adverteerders verkoopt, past immers nauwelijks in het verhaal van de decentralisatie. Bovendien spuwt het in het gezicht van veel privacy-gerichte projecten die de afgelopen tien jaar de blockchain revolutie hebben geleid.

Maar niet iedereen heeft zure druiven over Facebook’s plannen om de markt te betreden. Velen zien het zelfs als een positief netto-effect voor het ecosysteem in zijn geheel.

Zooko Wilcox, een ontwikkelaar van de privacy-gerichte Zcash, gelooft dat de cryptocurrency plannen van Facebook “geweldig” zijn.

 

Van alle grote privacy-gerichte coins is Zcash misschien wel de meest veilige. Dat is te danken aan de zk-SNARK technologie.

Anderen, zoals Andre Z. Puschel, geloven dat de bijdrage van Facebook in de crypto-sfeer een “netto positieve” bijdrage zal zijn. Als je gelooft dat cryptocurrencies massa adoptie of op zijn minst een breed publiek bewustzijn nodig heeft om te slagen, dan kunnen social media platforms zoals Facebook een grote rol gaan spelen.

Veel vragen onbeantwoord

Facebook is vrij stil geweest over zijn crypto-inspanningen en ook de exchanges die met Facebook hebben overlegd zijn achtergebleven om commentaar te geven. Dit betekent dat we niet echt weten hoe ‘GlobalCoin’ of ‘Facebook Coin’ eruit zal zien.

Vermoedelijk zal het de vorm aannemen van een stablecoin, deze coin zal gebruikers van facebook in staat stellen om snel en gemakkelijk geld over te maken. Dit systeem zal dan ook waarschijnlijk conversiemogelijkheden hebben van en naar fiat en andere cryptocurrencies. Eerdere geruchten suggereren dat WhatsApp het belangrijkste middel zou kunnen zijn voor deze transfer-service.

In december werkten er bij Facebook ongeveer 40 mensen aan verschillende blockchain applicaties. Nog geen twee maanden later heeft het social media netwerk Chainspace overgenomen, een blockchain start-up die opgericht is door onderzoekers van University College London.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment