Facebook’s cryptocurrency project “libra” heeft nu al adoptieproblemen!

Facebook heeft besloten dat ze in India niet zullen opereren op het gebied van hun cryptocurrency “Libra”.

Volgens een woordvoerder van een bedrijf zijn er geen plannen om Calibra in India aan te bieden. Zoals u wellicht weet, zijn er lokale beperkingen binnen India die een lancering van Calibra op dit moment niet mogelijk maken. Dit is toch wel vrij belangrijk omdat India de grootste gebruikersmarkt van Facebook is, met meer dan 240 miljoen actieve gebruikers per maand en oorspronkelijk was er een gerucht dat het één van de eerste jurisdicties ging zijn waar de sociale media-organisatie Calibra wou lanceren.

Als Libra in India niet gebruikt kan worden, dan zal dit op korte termijn de bereikbare markt verkleinen. Vergeet ook niet dat Facebook op dit moment niet is toegestaan in China (geblokkeerd door de grote firewall) en dat Rusland een zeer gevoelige jurisdictie is gezien de tegenwind die het land kreeg voor de presidentsverkiezingen in 2016.

Wiskunde is hierbij belangrijk

India heeft ongeveer 1,339 miljard mensen, China heeft 1,386 miljard mensen en Rusland heeft 144,5 miljoen mensen. Dat is een gezamenlijke bevolking van 2,869 miljard mensen of iets meer dan 37 procent van de totale wereldbevolking. Als je daar nog eens landen bij optelt zoals de Balkan, Wit-Rusland, Birma, Ivoorkust (Ivoorkust), Cuba, de Democratische Republiek Congo, Iran, Irak, Liberia, Noord-Korea, Soedan, Syrië, Venezuela en Zimbabwe, dan krijg je er nog eens zo’n 402 miljoen mensen bij die Facebook niet kunnen gebruiken voor financiële services of digitale valuta. Dit brengt de totale marktomvang van de “off-limits” bevolking op 3,271 miljard mensen of ongeveer 42% van de totale wereldbevolking.

Gelukkig gaat niet alles voor Facebook verloren. Na India zijn hun grootste markten de Verenigde Staten, Brazilië, Indonesië, Mexico, de Filipijnen, Vietnam, Thailand, Turkije en het Verenigd Koninkrijk – allemaal jurisdicties die beschikbaar zouden moeten zijn voor Libra (digitale valuta) of Calibra (digitale wallet).

Maar misschien wordt wat we in India zien de standaardreactie van regeringen over de hele wereld? Als dat gebeurt, zal Facebook zijn strategie moeten aanpassen om adoptie en mogelijk inkomsten te stimuleren, maar zonder zich open te stellen voor onnodige regelgevende druk.

Wat met Calibra?

Dit brengt ons terug bij wat wij al die tijd al hebben gezegd: Calibra, de wallet die eigendom is van en beheerd wordt door Facebook, is veel belangrijker dan Libra, de digitale valuta die door een consortium van bedrijven van over de hele wereld wordt beheerd. Dat komt omdat Calibra niet alleen over de digitale valuta gaat.

Volgens ons zal de Calibra wallet uiteindelijk in staat zijn om gedigitaliseerde valuta, aandelen, obligaties, grondstoffen en data te ondersteunen. Gebruikers zullen hun financiële assets naast hun digitale goederen (Starbucks-punten, in-game digitale assets, verhandelbare badges/strepen/punten, etc.) bewaren, samen met gegevens zoals medische dossiers of fitnessgegevens. Hoewel de technologie in theorie dit soort producten zou kunnen ondersteunen, en het voor Facebook heel zinvol zou zijn om te streven naar een dergelijk niveau van adoptie, zijn er een aantal uitdagingen verbonden aan het migreren naar dit niveau van adoptie.

De grootste hindernis is het vertrouwen tussen Facebook en de gebruiker. Binnen de Verenigde Staten is die relatie op een materiële manier veranderd. De tijd dat gebruikers blindelings vertrouwen hadden in de social media-gigant is voorbij. Tegenwoordig zijn er voortdurend vragen over welke gegevens beschikbaar zijn voor het bedrijf, wat het bedrijf doet met de gegevens, en de algemene aarzeling rond privacy en gegevensbeveiliging.

Het team van Facebook is dit niet vergeten en heeft beloofd “de tijd te nemen om dit goed te doen”. Het team beseft ook dat ze te groot zijn om voorschriften te negeren of om te weigeren samen te werken met overheidsorganisaties, daarom hebben ze onlangs in een brief aan de Senaatscommissie voor het Bankwezen het volgende gezegd:

“De Libra Association zal samenwerken met beleidsmakers en regelgevers om ervoor te zorgen dat dit nieuwe ecosysteem een toegevoegde waarde heeft voor de economieën, dat de consumenten beschermd worden en dat de rol van de overheidstoezicht en de centrale banken op zijn plaats is. De vereniging zet zich volledig in voor het bevorderen van de wereldwijde dialoog over hoe blockchain en crypto assets gereguleerd zouden moeten worden”.

Wat u ook denkt over Facebook, deze situatie zal fascinerend zijn om naar te kijken. Eén van de grootste bedrijven ter wereld probeert meerdere producten te creëren die mogelijk grote aspecten van economieën over de hele wereld zouden kunnen verstoren. Verstoring is een raar geheel – voor de verstoorders is het innovatie en verbetering. Voor de ontwrichters is het een bedreiging die moet worden gestopt. De wereld is niet binair, dus beide zijn meestal correct.

De openbare, gedecentraliseerde cryptomarkt van Bitcoin heeft velen gefascineerd door het verband tussen wiskunde, economie, cryptografie, psychologie, geopolitiek, en andere disciplines. Met Libra en Calibra voegt Facebook meer complexiteit en dimensies toe aan deze toch al boeiende industrie.

Niemand weet hoe dit allemaal zal verlopen, maar één ding is zeker: de wereld kan er de komende jaren heel anders uitzien.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment