Facebook’s Libra is “veelbelovend”, maar dat lost nog steeds niet de veiligheidsproblemen op!

Sinds 2017, heeft de crypto-wereld zowel gekke hoogtepunten als nog ergere dieptepunten beleefd, met fortuinen die de ene dag worden gemaakt en de andere verloren. Die volatiliteit is één van de belangrijkste redenen waarom de crypto-adoptie relatief traag gaat. Een andere bezorgdheid van een groot deel van het publiek en de regelgevers over crypto is de veiligheid en het recht op privacy. Hoewel crypto nog steeds aan het begin van haar technologische levenscyclus staat, zal er iets groots moeten gebeuren om de adoptie te bevorderen. Er zou iets groots kunnen ontstaan in de vorm van de onlangs aangekondigde Libra currency van Facebook.

Heeft Libra potentieel?

Facebook maakte eindelijk de details bekend omtrent de binnenkort te verwachten cryptocurrency, genaamd Libra. De valuta zal consumenten in staat stellen producten te kopen of geld over te maken tegen extreem lage kosten. Consumenten zullen naar verluidt in staat zijn om de Libra te kopen of te verkopen voor producten op het web of bij fysieke locaties, zoals supermarkten. Transacties worden verwerkt met behulp van wallet-apps van derden, zoals de Calibra wallet van Facebook. Naar verwachting zal de valuta in de eerste helft van 2020 live gaan.

Eén van de spannendste aspecten van deze nieuwe coin is het wereldwijde bereik van Facebook en de verschillende apps zoals WhatsApp. Op basis van Facebook’s statistieken voor mei heeft het social media platform maandelijks 2,38 miljard actieve gebruikers. WhatsApp biedt ook een indrukwekkend aantal gebruikers.

In de beginjaren van crypto was er bij velen de droom dat Bitcoin, of een andere optie, kon dienen als een universele valuta optie die voor velen over de hele wereld kon worden gebruikt. De wereldwijde banksector verdient veel geld met overboekingskosten en wisselkoersen. Op dit moment verplaatst slechts 1 op de 43 providers geld naar het buitenland via de blockchain. Stel je voor dat alle grote providers dit zouden doen zodat de kosten voor consumenten wereldwijd zouden afnemen. Dat zou leiden tot enorme besparingen die vervolgens kunnen worden besteed aan andere services/producten om de groei te stimuleren.

Facebook Libra heeft het potentieel om de bal aan het rollen te krijgen. Maar de vraag is tegen welke prijs?

Beveiligings- en privacyzorgen blijven bestaan

Er is geen twijfel mogelijk dat crypto een grote impact zal hebben op de financiële toekomst. Maar in de tussentijd zullen early adopters te maken krijgen met de vele risico’s die momenteel aanwezig zijn in de crypto-wereld. Wat Facebook betreft, gaat het vooral om hacking en datalekken.

In de afgelopen jaren is databescherming een cruciale rol gaan spelen voor zowel de publieke als de regelgevende instanties. Dit is vooral het geval in de VS, waar nogal wat hacks en datalekken zijn gesignaleerd, met als gevolg dat de overheid zich hiermee heeft gemoeid. Een aantal van die incidenten zijn onder andere:

  • September 2017 Equifax datalekken die 148 miljoen gebruikers troffen. In het rapport van het Amerikaanse House Oversight Committee werd aangekondigd dat de inbreuk volledig te voorkomen was.
  • November 2018 Starwood datadiefstal met inbegrip van de namen, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata en paspoortgegevens bij meer dan 500 miljoen gasten van het bedrijf.

Facebook heeft ook een deel van de misstappen begaan. Het bekendste incident betrof Russische agenten die gebruik maakten van gerichte advertenties op het populaire sociale mediaplatform om de Amerikaanse verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Dan was er het incident met Cambridge Analytica. Door de grote investeringen van de GOP’s kon het bedrijf privé-informatie van meer dan 87 miljoen Facebook-gebruikers verzamelen. Dankzij deze informatie konden hun medewerkers technieken ontwikkelen om aan de presidentiële campagne van president Trump in 2016 te werken.

Je zou denken dat deze incidenten genoeg zijn om Facebook wakker te maken en de problemen op te lossen. Maar dit is niet het geval geweest. In september 2018 kondigde Facebook aan dat een aanval op het computernetwerk de persoonlijke informatie van bijna 50 miljoen gebruikers blootstelde. Hackers slaagden er blijkbaar in om een functie in de code van Facebook te gebruiken om toegang te krijgen tot gebruikersaccounts.

Volgens VPNpro.com, cybersecurity expert Laura K. Inamedinova had dit te maken met de recente golf van datalekken: “De meeste datalekken zijn het gevolg van menselijke fouten, waardoor kwetsbare teamleden onvermijdelijk het middelpunt zijn geworden van de meeste cyberaanvallen. Het is de hoogste tijd dat ondernemers gaan investeren in bedrijfsspecifieke opleidingsprogramma’s op het gebied van cyberbeveiliging”.

Aangezien 51% van de kleine bedrijven geen financiële middelen toewijst aan risicobeperkende maatregelen voor cyberveiligheid, is het geen wonder dat het Congres zich ermee heeft bemoeid en zich ermee heeft bezig gehouden.

Conclusie

Er is veel belangstelling en enthousiasme geweest over de toetreding van Facebook’s cryptocurrency. Libra zal het potentieel hebben om een groot verschil te maken op het gebied van crypto-adoptie. Maar dat kan alleen gebeuren als Facebook zijn inspanningen op het gebied van data bescherming opvoert. Er is hier geen ruimte voor fouten en hopelijk zal Facebook de komende 6-12 maanden de tijd gebruiken om ervoor te zorgen dat de Facebookgebruikers beschermd zullen zijn.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment