Basis

Cryptocurrencies maken gebruik van gedecentraliseerde technologie om gebruikers beveiligde betalingen te laten doen en geld op te slaan, zonder dat ze hun naam gebruiken of via een bank moeten gaan. Ze draaien op een gedistribueerde openbare ‘ledger’ genaamd blockchain, wat een register is van alle transacties bijgewerkt en aangehouden door valuta houders.

Eenheden van cryptocurrency worden gecreëerd door middel van een proces genaamd ‘mining’, waarbij computerkracht wordt gebruikt om ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen die munten genereren. Gebruikers kunnen de valuta’s ook kopen bij makelaars en ze vervolgens opslaan en uitgeven met behulp van cryptografische portemonnees.

Cryptocurrencies en toepassingen van blockchain-technologie zijn in financieel opzicht nog in opkomst en er valt meer gebruik te verwachten. Transacties met inbegrip van obligaties, aandelen en andere financiële activa kunnen uiteindelijk met behulp van de technologie worden verhandeld.

Category: Basis

Cryptocurrencies staan bekend als veilig en anoniem. Transacties daarin kunnen niet worden vervalst of teruggedraaid en er zijn meestal lage kosten, waardoor het betrouwbaarder is dan conventionele valuta. Door hun gedecentraliseerde karakter staan ze voor iedereen ter beschikking, waar banken exclusief kunnen zijn in wie ze rekeningen zullen verhuren.

Als een nieuwe vorm van contant geld, zijn de cryptocurrency markten bekend om plotseling te stijgen, wat betekent dat een kleine investering een grote som kan worden overnacht. Dit heeft geleid tot een aansporing in professionele en amateur speculanten die investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies (altcoins) en deze zien als een snelle manier om rendement te behalen of als onderdeel van een beleggingsportefeuille.

Maar hetzelfde werkt andersom. Mensen die willen investeren in cryptocurrencies moeten zich bewust zijn van de volatiliteit van de markt en de risico’s die zij nemen bij het kopen.

Vanwege de mate van anonimiteit die ze bieden, worden cryptocurrencies vaak geassocieerd met illegale handelingen, vooral op het donkere web. Gebruikers moeten voorzichtig zijn met de connotaties wanneer ze ervoor kiezen om de valuta’s te kopen.

Category: Basis

Een cryptocurrency is een vorm van digitaal geld die is ontworpen om veilig en in veel gevallen anoniem te zijn.

Het is een met het internet verbonden valuta die gebruik maakt van cryptografie, het proces van het omzetten van leesbare informatie in een bijna onleesbare code, om aankopen en overschrijvingen te volgen.

De eerste cryptocurrency was Bitcoin, die in 2009 werd gecreëerd en nog steeds de bekendste is. De afgelopen tien jaar is er een wildgroei van cryptocurrencies geweest en er zijn nu meer dan 1.000 beschikbaar op het internet.

Category: Basis

Bitcoin: Bitcoin was de eerste en is de meest verhandelde cryptocurrency tot nu toe. De munt werd ontwikkeld door Satoshi Nakamoto in 2009, een mysterieuze figuur die zijn blokketting ontwikkelde.

Ethereum: Geheel ontwikkeld in 2015, ether is het valutateken dat gebruikt wordt in de etherische blockchain, de op één na populairste en meest waardevolle cryptocurrency. Na een grote hack in 2016 splitst het zich op in twee valuta’ s, genaamd Ethereum en Ethereum Classic. Ethereum is enorm populair gebleken als lanceerplatform voor andere cryptocurrencies in 2017, die gebruik maken van de Ethereum blockchain.

Ripple: Ripple is een ander gedistribueerd ledger systeem dat in 2012 werd opgericht. Ripple kan worden gebruikt om meer soorten transacties te volgen, niet alleen van de cryptocurrency. Het is gebruikt door banken zoals Santander en UBS.

Litecoin: Deze valuta is het meest vergelijkbaar in vorm met Bitcoin, maar heeft zich sneller ingezet om nieuwe innovaties te ontwikkelen, waaronder snellere betalingen en processen om veel meer transacties mogelijk te maken.

Category: Basis

Terminologie

Bij een 51% aanval wordt meer dan 51 procent van de mining power binnen één groep samengesmolten, die nu de volledige consensus beheerst en transacties, censuur en vrijwel alles wat met de blockchain te maken heeft, kan controleren. Een aanval van 51% zou een gedecentraliseerd systeem centraliseren.

Het is zeer hypothetisch, aangezien het niet alleen meer dan 51% van de mining power nodig zou hebben, maar daarbovenop zou ook geen van de andere 49% het mogen merken. Als iemand van de 49% het zou begonnen op te merken, zouden ze in de eerste plaats klagen over de centralisatie, gevolgd door het verkopen van hun munten als het probleem niet wordt opgelost. Beide acties zouden de prijs aanzienlijk doen dalen, en de mensen die de 51% aanval uitvoeren zouden hoogstwaarschijnlijk geen of helemaal geen winst van betekenis hebben.

Laten we aannemen dat 51% van een blockchain gemeenschap er wel in slaagt om zo’n aanval uit te voeren zonder dat de anderen dit merken. Wat kan deze groep doen? Ten eerste zouden ze transacties van en naar bepaalde mensen kunnen blokkeren door hun transacties eenvoudigweg niet in blokken op te nemen. Ook al hebben andere mijnwerkers ze opgepikt, de 51% groep zal de rest blijven “out-minen”, waardoor hun keten de langste blijft. Ten tweede zouden ze dubbele bestedingsaanvallen kunnen uitvoeren door dezelfde munten in zeer korte tijd naar andere mensen te sturen. Aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het creëren van consensus, kunnen zij de rest manipuleren naar wil. Ten derde zouden ze de geschiedenis kunnen veranderen als hun macht aanzienlijk groter is dan 51 procent. Aangezien zij alle blokken opnieuw zouden moeten ontginnen, zou dit een hele klus zijn en hoogst onwaarschijnlijk, maar niettemin mogelijk.

Over het geheel genomen is een aanval van 51% zeer onwaarschijnlijk en meestal niet economisch, hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt. Het is vooral een theoretisch concept waar zeker en uitgestrekt over nagedacht moet worden.

Category: Terminologie

Een fork betekent dat consensus in een blockchain community gesplitst wordt in twee of meer door een min of meer radicale verandering in het onderliggende protocol.

Telkens wanneer een update van de originele blockchain code wordt voorgesteld, moet er een soft- of hard-fork worden gestart om deze kleine wijzigingen van kracht te laten worden. Soms gaat het om iets kleins als een eenvoudige update, maar soms gaat het om iets reusachtigs, zoals een totaal nieuwe coin supply.

Wat is een soft-fork?

Een soft-fork werkt meer als een update van het bestaande protocol. Oudere versies worden nog steeds geaccepteerd, maar deze oudere versies zullen bepaalde nieuwere functies missen. Om een meer vertrouwd voorbeeld te gebruiken: wanneer WhatsApp wordt bijgewerkt, maar u beslist NIET om te updaten, betekent dit alleen dat u mogelijk niet in staat bent om een aantal nieuwe functies te gebruiken. U verliest NIET uw vrienden en u kunt de communicatie die u gewend bent nog steeds gebruiken. Hetzelfde is het geval voor een soft-fork.

Een soft-fork werkt dus als een nieuwe update en is BACKWARDS COMPATIBLE. Daarom wordt de blockchain gewoonlijk NIET in verschillende onderdelen gesplitst.

Wat is een hard-fork?

Een hard-fork werkt op een meer drastische manier. Om het WhatsApp voorbeeld van zonet te gebruiken: stel je voor dat je vrienden ongelukkig zijn met een paar functies in WhatsApp, maar in plaats van het te updaten, besluiten ze een volledig nieuwe app te gebruiken. Dit is een echte splitsing/fork, want je moet beslissen bij welke groep je wilt horen: WhatsApp, de nieuwe app of beide. Als uw vrienden niet beide willen gebruiken, moet u kiezen omdat deze apps NIET compatibel zijn met elkaar.

Een hard-fork zorgt dus voor een fork/split van een blockchain omdat een nieuw voorgestelde upgrade NIET achterwaarts compatibel is met de vorige versie.

Category: Terminologie

Wallets

Offline wallets zijn portemonnees die niet toegankelijk zijn via internet. Als u ooit de sleutels van uw papieren of mind-wallet wilt gebruiken, steekt u de prive-sleutel in een online-wallet, van waaruit u dan daadwerkelijk uw munten kunt versturen. Zodra u dat doet, is uw offline-wallet online. Om offline te blijven, moet u de oude offline-wallet wissen en alle munten naar een nieuwe offline-wallet verplaatsen.

Wat is een paper-wallet?

Al in 2009, toen Bitcoin net begon, werden de allereerste private sleutels gemaakt door een random nummergenerator en vervolgens op papier gezet. Ze heetten papieren wallets, omdat de prive-sleutels op papier waren opgeslagen. Paper-wallets bestaan nog steeds en worden beschouwd als een van de meest veilige manieren om uw persoonlijke sleutels op te slaan. Wij raden alleen het gebruik van papierwallets aan als zogenaamde offline back-up of cold-storage voor grote munthoeveelheden, omdat het anders niet de moeite waard is.

Wat is een mind-wallet?

In een mindmallet wordt de complete sleutel gememoriseerd en nergens opgeschreven.

Category: Wallets

Omstreeks 2010/2011 raakten de mensen moe van deze onhandige papieren portefeuilles en creëerden ze wallets die altijd online waren. Dit werden soft(ware)-wallets genoemd.

Wat zijn soft-wallets?

In een soft-wallet wordt de private sleutel gecodeerd met een wachtwoord op een computer of app, waarna men geld kan ontvangen en versturen via deze applicatie zonder de omslachtige import- en executiefunctie van offline-wallets. Zulke soft-wallets zijn uiteraard niet zo veilig als papieren wallets, omdat alles wat met een computer en vooral met het internet is verbonden vaak wordt gehackt. (Vergeet niet, het is niet de blokketting die wordt gehackt, maar uw apparaat). Maar toch, ze zijn veel handiger, en als je ervoor zorgt dat je een moeilijk wachtwoord hebt en je kopieert nooit ergens de private-sleutel, zijn ze heel goed.

BELANGRIJK: Nooit digitale kopieën of schermafbeeldingen maken van uw persoonlijke sleutel. Je moet deze sleutel als geld behandelen, want dat is wat het is.

Om het beste uit beide werelden te halen (offline beveiliging en online gemak) zijn twee bedrijven – Ledger en Trezor – gestart met het maken van hard-wallets.

Wat zijn hard-wallets?

Hard-wallets zijn als een USB-stick, maar met een zeer belangrijke functie: Ze slaan de prive-sleutel op de USB-stick, maar het kan niet worden benaderd vanaf een computer en dus ook niet via het internet. Dit is echt belangrijk, want een paar oplichters proberen mensen gewone USB-sticks te verkopen (die natuurlijk vanaf de computer toegankelijk zijn) voor de prijs van deze hard-wallets. Wij gebruiken deze specifieke hard-wallets, en raden u ook aan om de 80-100 USD te investeren voor dit apparaat als u wilt beginnen te investeren in cryptocurrencies.

De reden dat hard-wallets zo goed zijn is dat uw prive sleutel altijd offline blijft. U hebt alleen toegang tot de prive-sleutel met een PIN-code die u fysiek op het apparaat moet invoeren. Als u het apparaat ooit kwijtraakt, kan niemand het gebruiken, omdat hij of zij de pincode niet kent.

Category: Wallets

Bij cryptocurrencies slaat u GEEN munten op. Munten worden altijd op de blockchain geregistreerd en verplaatsen zich nooit van daaruit. U gebruikt de zogenaamde wallets om de private sleutel op te slaan waarmee u de munten kunt verzenden door een cryptografische functie op de blokketting te ondertekenen.

Category: Wallets

Veel mensen zijn verward over het hebben van “zoveel munten in een wallet”. Wat ze eigenlijk bedoelen is dat ze de sleutels van een bepaalde hoeveelheid munten in hun wallet hebben. Het betekent ook dat als je ooit een wallet verliest, je niet noodzakelijk uw geld kwijt bent. Zolang u uw private keys ergens anders hebt opgeschreven, kunt u ze op elk moment vanuit een andere wallet ophalen.

Category: Wallets

Load More


De FaQ wordt nog steeds geupdate, so stay tuned for more!