Terminologie

Bij een 51% aanval wordt meer dan 51 procent van de mining power binnen één groep samengesmolten, die nu de volledige consensus beheerst en transacties, censuur en vrijwel alles wat met de blockchain te maken heeft, kan controleren. Een aanval van 51% zou een gedecentraliseerd systeem centraliseren.

Het is zeer hypothetisch, aangezien het niet alleen meer dan 51% van de mining power nodig zou hebben, maar daarbovenop zou ook geen van de andere 49% het mogen merken. Als iemand van de 49% het zou begonnen op te merken, zouden ze in de eerste plaats klagen over de centralisatie, gevolgd door het verkopen van hun munten als het probleem niet wordt opgelost. Beide acties zouden de prijs aanzienlijk doen dalen, en de mensen die de 51% aanval uitvoeren zouden hoogstwaarschijnlijk geen of helemaal geen winst van betekenis hebben.

Laten we aannemen dat 51% van een blockchain gemeenschap er wel in slaagt om zo’n aanval uit te voeren zonder dat de anderen dit merken. Wat kan deze groep doen? Ten eerste zouden ze transacties van en naar bepaalde mensen kunnen blokkeren door hun transacties eenvoudigweg niet in blokken op te nemen. Ook al hebben andere mijnwerkers ze opgepikt, de 51% groep zal de rest blijven “out-minen”, waardoor hun keten de langste blijft. Ten tweede zouden ze dubbele bestedingsaanvallen kunnen uitvoeren door dezelfde munten in zeer korte tijd naar andere mensen te sturen. Aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het creëren van consensus, kunnen zij de rest manipuleren naar wil. Ten derde zouden ze de geschiedenis kunnen veranderen als hun macht aanzienlijk groter is dan 51 procent. Aangezien zij alle blokken opnieuw zouden moeten ontginnen, zou dit een hele klus zijn en hoogst onwaarschijnlijk, maar niettemin mogelijk.

Over het geheel genomen is een aanval van 51% zeer onwaarschijnlijk en meestal niet economisch, hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt. Het is vooral een theoretisch concept waar zeker en uitgestrekt over nagedacht moet worden.

Category: Terminologie

Een fork betekent dat consensus in een blockchain community gesplitst wordt in twee of meer door een min of meer radicale verandering in het onderliggende protocol.

Telkens wanneer een update van de originele blockchain code wordt voorgesteld, moet er een soft- of hard-fork worden gestart om deze kleine wijzigingen van kracht te laten worden. Soms gaat het om iets kleins als een eenvoudige update, maar soms gaat het om iets reusachtigs, zoals een totaal nieuwe coin supply.

Wat is een soft-fork?

Een soft-fork werkt meer als een update van het bestaande protocol. Oudere versies worden nog steeds geaccepteerd, maar deze oudere versies zullen bepaalde nieuwere functies missen. Om een meer vertrouwd voorbeeld te gebruiken: wanneer WhatsApp wordt bijgewerkt, maar u beslist NIET om te updaten, betekent dit alleen dat u mogelijk niet in staat bent om een aantal nieuwe functies te gebruiken. U verliest NIET uw vrienden en u kunt de communicatie die u gewend bent nog steeds gebruiken. Hetzelfde is het geval voor een soft-fork.

Een soft-fork werkt dus als een nieuwe update en is BACKWARDS COMPATIBLE. Daarom wordt de blockchain gewoonlijk NIET in verschillende onderdelen gesplitst.

Wat is een hard-fork?

Een hard-fork werkt op een meer drastische manier. Om het WhatsApp voorbeeld van zonet te gebruiken: stel je voor dat je vrienden ongelukkig zijn met een paar functies in WhatsApp, maar in plaats van het te updaten, besluiten ze een volledig nieuwe app te gebruiken. Dit is een echte splitsing/fork, want je moet beslissen bij welke groep je wilt horen: WhatsApp, de nieuwe app of beide. Als uw vrienden niet beide willen gebruiken, moet u kiezen omdat deze apps NIET compatibel zijn met elkaar.

Een hard-fork zorgt dus voor een fork/split van een blockchain omdat een nieuw voorgestelde upgrade NIET achterwaarts compatibel is met de vorige versie.

Category: Terminologie

Load More


De FaQ wordt nog steeds geupdate, so stay tuned for more!