FarmaTrust

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat de jaarlijkse wereldwijde markt voor namaakgeneesmiddelen bijna 200 miljard dollar bedraagt. Geschat wordt dat ongeveer 30% van alle geneesmiddelen die in ontwikkelingslanden worden verkocht, namaakgeneesmiddelen zijn. Deze namaakgeneesmiddelen variëren van aspirine tot medicijnen tegen kanker. In Azië zijn de namaakgeneesmiddelen het meest nagemaakt, volgens sommige schattingen meer dan 40 procent.

Namaakgeneesmiddelen bevatten een kleine hoeveelheid of geen van de werkzame stoffen die zij claimen te bevatten. Ze kunnen een ander medicijn bevatten, geen medicijn, of zelfs schadelijke toxines die de medicijnen goedkoper maken om te produceren.

Namaakgeneesmiddelen worden opzettelijk geproduceerd om artsen en patiënten te misleiden het geneesmiddel te gebruiken.

Naar schatting sterven er jaarlijks 50.000 tot meer dan 1.000.000 miljoen mensen aan namaakgeneesmiddelen. De meeste gevallen worden niet aan de autoriteiten gemeld en vaak hebben de patiënten en artsen geen idee dat de geneesmiddelen nep zijn. Dit betekent dat dit aantal eigenlijk nog veel hoger is.

Blockchain biedt een oplossing voor dit probleem door een efficiënt, goedkoop en onveranderbaar systeem aan te bieden. Op die manier kunnen geneesmiddelen gemakkelijk worden getraceerd, van productie tot consumptie, en kunnen grote stappen worden gezet in de strijd tegen deze wereldwijde epidemie.

De visie van FarmaTrust: Een wereld zonder namaakgeneesmiddelen

FarmaTrust gelooft dat zij dit probleem kunnen oplossen. Hun belangrijkste doel is een wereldwijd traceringssysteem voor de farmaceutische distributieketen te bieden dat specifiek gericht is om namaakgeneesmiddelen van de markt te weren.

FarmaTrust streeft ernaar de blockchain en AI te gebruiken om niet alleen namaakgeneesmiddelen te bannen, maar ook om de naleving van de regelgeving en automatische betalingen te automatiseren en automatische controles te creëren. Zij willen “just in time” geneesmiddelen afleveren om prijspieken erin te voorkomen.

Met “just in time” levering bedoelen ze te zorgen voor een gelijkmatige distributie van medicijnen over de hele wereld naar de plaatsen waar ze nodig zijn, wanneer ze nodig zijn.

Bovendien kan hun systeem voorkomen dat medicijnen onbruikbaar worden doordat ze hun vervaldatum overschrijden.

FarmaTrust integreert alle schakels in de distributieketen: de fabrikant, magazijnen, distributeurs en logistieke bedrijven, tot en met de artsen en patiënten die de geneesmiddelen voorschrijven en gebruiken. Hierdoor wordt het hele proces gestroomlijnd, waardoor de zaken efficiënt worden en, wat nog belangrijker is, waardoor de geneesmiddelen goedkoop en gemakkelijk op echtheid gecontroleerd kunnen worden.

Product

FarmaTrust ontwikkelt een webgebaseerd, peer-to-peer platform dat is ontworpen om een onveranderbaar register bij te houden van elk legitiem geneesmiddel waarvan de informatie is opgeslagen op de blockchain. Het platform is ontworpen om de instroom van wereldwijde namaakgeneesmiddelen te elimineren door middel van hun unieke etikettering en supply chain management systeem.

Zodra het FarmaTrust-platform van start is gegaan, zal het gebruikers wereldwijd in staat stellen gebruik te maken van de kracht van blockchain- en andere technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, om namaakgeneesmiddelen te bestrijden.

De sleutel tot het uit de handel nemen van namaakgeneesmiddelen is het volgen van de farmaceutische producten door de gehele distributieketen, van producent tot consumptie. Dat kan met technologieën die fysieke producten koppelen aan de digitale wereld, en dat zorgt ervoor dat alles wat de patiënt bereikt authentiek is.

Wanneer u een unieke digitale verwijzing toevoegt naar een drug die gekoppeld is aan een fysieke kopie van de drug, is het erg moeilijk om de ene te wissen of te dupliceren zonder de andere. Dit maakt nauwkeurige tracering door de gehele distributieketen mogelijk.

Dit proces wordt mogelijk gemaakt door het “Zoi” platform van FarmaTrust. Zoi is een gedistribueerde en interoperabele supply chain uitwisseling, ontworpen om dat te bereiken. FarmaTrust heeft al een werkende versie van Zoi en een prototype van de bijbehorende mobiele app.

Zoi zal een netwerk kunnen opbouwen van farmaceutica, fabrikanten, leveranciers, rederijen, logistieke bedrijven, groothandels, distributeurs, apotheken en ziekenhuizen. Het netwerk zal een geloofwaardige bron worden om ervoor te zorgen dat alle producten in de supply chain authentiek zijn.

Gebruik

FarmaTrust zal twee soorten tokens uitgeven: holder tokens en utility tokens. De houdertokens (FTT) zijn gebaseerd op de Ethereum ERC-20-norm. Van het totale vaste aanbod van 1.000.000.000 zal 600.000.000 beschikbaar zijn voor verkoop.

Nadat de munten zijn verdeeld, zullen de houders van de FTT-tokens beginnen met het genereren van utility tokens tegen een snelheid van 500 munten per week. Dit productievolume zal met 10% stijgen ten opzichte van het eerste kwartaal en zal dit de komende 6,5 jaar blijven doen.

Telkens als u iets wilt volgen tijdens de levenscyclus van de blockchain, hebt u een utility token nodig. Elke keer dat een utility token wordt gebruikt, wordt het “verbrand”, wat betekent dat het niet een tweede keer kan worden gebruikt.

Aangezien er een vast aanbod van FTT-genererende munten is, zal de prijs van de utility tokens stijgen naarmate de vraag stijgt. Dit geldt dan ook voor de vraag naar de houder tokens, omdat deze van essentieel belang zijn voor de productie van gebruiksmunten zelf.

Deze utility tokens zullen veel gelijkenis vertonen met hoe NEO-tokens gebruikt worden om NEO-Gas te produceren, wat op zijn beurt gebruikt wordt als de vorm van betaling voor het gebruik van het netwerk.

Roadmap

FarmaTrust heeft een druk maar haalbaar stappenplan voor 2018. Tegen het einde van het tweede kwartaal zal het Zoi-platform in Alpha testfase staan en hun wallet en mobiele app zullen beschikbaar zijn voor gebruik.

Tegen het einde van het jaar zijn ze van plan om het platform volledig klaar te hebben om te worden geschaald en tussen verschillende platforms te worden gebruikt. Ook willen zij in de tussentijd hun marketingactiviteiten verder uitbouwen om ervoor te zorgen dat zij niet alleen klanten op één lijn hebben, maar hen ook kunnen ondersteunen.

Het spannendst is dat ze tegen het tweede kwartaal van 2019 van plan zijn om de productieversie van het Zoi-platform beschikbaar te hebben voor commercieel gebruik. Dit betekent dat investeerders niet lang hoeven te wachten om te zien dat hun investering rendeert, omdat de klanten snel in staat zullen zijn om het platform te gebruiken.

Team

FarmaTrust heeft een sterk team samengesteld uit zowel de blockchain- als de bedrijfswereld. CEO Raja Sharif is de drijvende kracht achter de visie van FarmaTrust. Raja heeft wereldwijd met succes een aantal technologie- en mediaprojecten gemanaged zoals British Telecom en Al Jazeera en zal deze ervaring inbrengen in het FarmaTrust team.

Shahnawaz Aziz is de CTO van FarmaTrust en zal leiding geven aan de technologische ontwikkeling. Hij heeft meer dan 21 jaar IT-ervaring en is al een aantal jaren betrokken bij blockchainprojecten.

FarmaTrust heeft David Allen Cohen aangeworven als Chief Technology Advisor. Hij is medeoprichter van IOTA en oprichter en voorzitter van Dcntral, een cybersecurity bedrijf op de blockchain. Hij is tevens adviseur voor de datastructuur en het consensusalgoritme Hashgraph.

Met deze combinatie van ervaring, adviseurs en middelen heeft FarmaTrust de basis gelegd om hun platform succesvol te kunnen ontwikkelen.

Tokens

 • Projectnaam: FarmaTrust
 • Tokensymbool: FTT
 • Type: ERC20
 • Website: https://farmatrust.io/
 • Total Supply: 1,000,000,000 (1 miljard)
 • Tokenverkoop: 600,000,000 (600 miljoen)
 • Basisprijs: USD $0.05
 • Soft Cap: USD $7,000,000
 • Hard Cap: USD $20,250,000
 • Pre-Sale: Ja, begint op 1 juni 2018 met 20% korting
 • Public Sale Live: ~15 juni, volg deze step-by-step guide om deel te nemen.
 • Whitelist: Whitelisting is gestart op 1 mei 2018 nog steeds mogelijk. Registreer je op FarmaTrust home page.
 • Uitgesloten landen: US en Singapore
 • Token distributie: dadelijk nadat de ICO succesvol is afgesloten

Distributie

Toewijzing van tokens:

 • Token Sale
 • Partnership Pool
 • Team Pool
 • Advisor Pool
 • Operations Pool

Gebruik van de opbrengst:

 • Technology
 • System compliance
 • Marketing
 • Administration

Documentatie

 • Website ziet er eenvoudig maar toch professioneel uit, alles wordt goed uitgelegd.
 • Whitepaper is ongeveer 19 pagina’s, is eenvoudig en legt het project goed uit.
 • Er is een medium blog en een roadmap die ontwikkelingen toont tot eind 2019.
 • Teambeschrijving is gedetailleerd, elk teamlid is dan ook beschreven. LinkedIn-profielen zijn ook aanwezig.
 • Zo goed als alle beschikbare communicatie- en informatiekanalen zijn beschikbaar.

Pro-Con Risk

Pro’s

 • Sterk team en lijst van adviseurs met ervaring in een breed scala van vakgebieden.
 • Twee grote partnerschappen met het Indiase Gaco Pharmaceuticals en de Mongoolse overheid.
 • Productontwikkeling is goed gevorderd met een werkende end-consumer App voor verificatie van geneesmiddelen en een front-end MVP voor bedrijven en organisaties (zie demovideo’s hieronder).
  FarmaTrust heeft niet alleen het potentieel om levens te redden, maar ook om geld te besparen voor farmaceutische bedrijven door het verbeteren van de efficiëntie van de distributieketen door middel van technologieën zoals geautomatiseerde betalingen en data-analyse. Voor regeringen en regelgevers kan een specifiek dashboard helpen bij het opsporen van gebieden waar veel wordt nagemaakt ter ondersteuning van de rechtshandhaving. Dit zou de adoptie ten goede moeten komen.
 • Platform is compatibel met alle bestaande hardware of software. Ook dit zou de goedkeuring ten goede moeten komen.
 • De FTT-token economie is sterk met een hoog bruikbaarheidsgehalte in het platform. Dit token wordt gebruikt voor staking om zo ZOI-tokens te genereren en ze worden gebruikt om gekoppeld te worden aan partijen geneesmiddelen om deze te traceren (dit zorgt ervoor dat deze tokens tijdelijk vergrendeld worden). Als zodanig zal de waarde van deze tokens stijgen als het gebruik ervan toeneemt.

Con’s

 • Veel spraakmakende projecten die werken aan oplossingen voor het traceren van de distributieketen, zoals VeChain en Walton Chain, dus concurrentie is wijdverbreid. CEO Raja Sharif benadrukt echter hoe FarmaTrust al haar inspanningen richt op de farmaceutische industrie, en dus concurrerend wil blijven door specialisatie. Dit lijkt een goede aanpak, want de industrie heeft strenge regels en specificaties om rekening mee te houden.
 • Sharif merkt in een interview ook op hoe terughoudend de farmaceutische industrie en de bestaande leveranciers van de distributieketen zijn tegen veranderingen, waardoor dus veel bedrijven ook terughoudend zijn voor technologische innovatie. Dit zou de goedkeuring kunnen vertragen. Wij zijn echter van mening dat dit, gezien de aanzienlijke voordelen voor zowel bedrijven als overheden op wereldwijd niveau, waarschijnlijk geen remmende effect op de lange termijn zal hebben op het succes van de projecten.
 • De meeste sociale kanalen zijn redelijk actief, met 7000+ telegramleden en enkele 1000 Facebook- en Twitter-aanhangers. De sub Reddit is echter zeer klein met ongeveer 100 abonnees op het moment van schrijven. Reddit heeft een enorme crypto-gemeenschap, dus deze moet worden opgebouwd.

Demo's productontwikkeling

Consumer App Demo

Frontend MVP Demo

Score

Conclusie

David Cohen (mede-oprichter van IOTA) stelde in een interview dat FarmaTrust een perfecte toepassing is voor blockchaintechnologie. Veel blockchain start-ups proberen vandaag de dag om blockchain te implementeren in hun business model dat ook zonder blockchain technologie kan werken. Dit is niet het geval voor FarmaTrust. Dit zou hen een enorm voordeel kunnen geven.

FarmaTrust heeft veel om enthousiast over te zijn. Ze hebben een werkend prototype, dat getest is en bewezen heeft te werken. Met het geld dat ze tijdens de ICO (initial coin offering) hebben ingezameld, zullen ze hun prototype kunnen uitbreiden om zo een bruikbare productieversie uit te brengen voor het publiek.

FarmaTrust heeft onlangs officieel een partnerschap ondertekend met de Mongoolse regering om de productie en distributie van namaakgeneesmiddelen tegen te gaan. In het kader van dit eenjarige proefproject zal FarmaTrust samenwerken met Mongoolse gouvernementele en niet-gouvernementele partijen, de gespecialiseerde Inspectiedienst van de provincie Tuv in Mongolië en de Mongoolse NGO eGovernment Center. Dit partnerschap is een goed teken van de haalbaarheid van het project en toont de vooruitgang van het team in het bereiken van de gestelde doelen.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment