Financiële vrijheid en privacy zijn van belang voor onze rechten, en Bitcoin biedt ons een uitweg!!

Eén van mijn favoriete citaten komt van Mahatma Gandhi waarin hij zegt: “First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.” Het is nog niet helemaal duidelijk waar we op dit moment staan in de evolutie, op het gebied van reacties door centrale banken. Het voelt wel alsof we ergens tussen hen in staan en dat ze ons uitlachen en tegelijkertijd bestrijden.

Maar als je het totaalplaatje bekijkt hebben de centrale banken weinig wapens om mee te strijden, zeker tegen een gedecentraliseerde digitaal netwerk als Bitcoin. Hierdoor worden ze gedwongen om de technologie te omarmen en trachten ze Bitcoin en andere cryptocurrencies te overstijgen. Zoals jullie al wel wisten, zijn deze eerste centrale banken die deze competitieve weg zijn ingeslagen, afkomstig uit echt kleine natiestaten (minder bureaucratie en risico’s) of maken ze deel uit van natiestaten die ongelooflijk wanhopig zijn ( vb in Venezuela).

Nou, dat was tenminste zo tot 4 december. In een tijdspanne van een paar uur hebben twee bommenwerpers een bom op het wereldwijde financiële systeem gedropt nl. de Franse Centrale Bank heeft een eigen digitale valuta (CBDC) gecreëerd die zij in het eerste kwartaal van 2020 gaan uittesten en de ECB overweegt de creatie van een digitale euro, maar enkel op voorwaarde dat ons huidig financieel systeem zo bergafwaarts blijft gaan als het laatste half jaar. Kort samengevat hebben twee verschillende centrale banken bekendgemaakt dat ze zijn overgestapt van het lachen om Bitcoin naar het zo serieus nemen ervan en dat ze nu concurrerende digitale valuta’s gaan lanceren.

Hier is wat u moet weten over de nuances van elke aankondiging:

  • De Franse Centrale Bank heeft haar aankondiging gedaan op een conferentie die werd georganiseerd door de Franse Prudential Supervision and Resolution Authority en de Autorité des marchés financiers, de twee grootste financiële regelgevers van het land. Het huidige plan is om een digitale euro te creëren en alleen financiële instellingen toe te staan deel te nemen aan de piloottest. Dit betekent dat er geen retail gebruikers betrokken zullen worden bij de eerste testen.
  • De gouverneur van de Bank of France verklaarde in een tweet dat hij “Het is van belang om snel vooruitgang te boeken bij de uitgifte van ten minste één digitale valuta van de centrale bank om wereldwijd de grootste emittent te worden en om van de voordelen te kunnen profiteren die verbonden zijn aan het verstrekken van een voorbeeldige digitale valuta van de centrale bank”. Dit is een vrij opvallende uitspraak die aangeeft dat Frankrijk van mening is dat er belangrijke voordelen aan verbonden zijn over het feit dat ze als eerste de markt betreden.
  • De gouverneur van de Bank of France heeft ook verklaard dat elke digitale valuta van de centrale bank waarbij particuliere klanten betrokken zijn, aan een bijzondere waakzaamheid onderworpen zal worden. Hij zei verder dat Frankrijk hard werkt om zijn soevereiniteit over particuliere digitale valuta initiatieven zoals de Facebook Libra te doen gelden.
  • Bloomberg kreeg een intern document van de ECB in handen (dat al snel na de publicatie van het Bloomberg-artikel op de website van de ECB werd gepubliceerd), waarin uitvoerig werd gesproken over een mogelijke digitale valuta van de centrale bank. Bloomberg benadrukte een specifieke passage die belangrijk wordt geacht: Als de inspanningen van de sector tekortschieten bij het ontwikkelen van een innovatieve en efficiënte Paneuropese betaaloplossing, dan kan de maatschappelijke behoefte hiertoe mogelijk worden vervuld door de uitgifte van een digitale valuta van de centrale bank, aldus het document. Een CBDC met de status van wettig betaalmiddel kan garanderen dat alle gebruikers in principe toegang hebben tot een goedkoop en gemakkelijk betaalmiddel.
  • Het lijkt erop dat een van de belangrijkste zorgen van de ECB is dat de technologie de relatie tussen veel burgers en geld aan het verstoren is, onder meer door een aanzienlijke daling van cash, en dat het aantal technische betalingsoplossingen toeneemt alsook de risico’s die kunnen ontstaan als men sterk afhankelijk is van landen die niet onder de bevoegdheid van de ECB vallen.

Pro’s & Cons

Er zijn momenteel twee manieren om naar deze ontwikkelingen te kijken – optimistisch of sceptisch.

Het optimistische perspectief zou zijn dat deze centrale banken eindelijk wakker worden en begrijpen dat de mondiale reservemunt van de toekomst, samen met elk van hun soevereine valuta’s, volledig digitaal zullen worden. Ze zijn slim genoeg om te beseffen dat het een belangrijk voordeel is om de eerste speler te zijn en daarom gaan ze agressief een strategie nastreven die de blockchaintechnologie en hun bestaande soevereine valuta’s samensmelt in de hoop dat de uiteindelijke winnaar een niet ‘volledig gedecentraliseerde cryptovaluta’ wordt.

Het zou eigenlijk oké zijn voor de wereld als dat perspectief accuraat was, want ik denk dat Bitcoin een goede kans zou maken om te winnen van deze organisaties, die bekend staan om hun traagheid en het feit dat ze niet over geweldige technologische track records beschikken. Maar mijn angst is dat er hier iets veel ergers gebeurd is.

Dit is het perspectief van de sceptici.

Het is er één die de totstandkoming omvat dat deze centrale banken niet geinteresseerd zijn in het innoveren, maar ze zijn wel tot het besef gekomen dat digitale valuta’s van de centrale bank de toezicht capaciteiten van de natiestaten drastisch kunnen verhogen en dat ze de financiële privacy van de burgers en coöperaties bijna volledig kunnen ontzeggen.

Vanuit het sceptisch perspectief is Bitcoin niet langer slechts een concurrent in de arena, maar de enige hoop van het volk om terug te vechten tegen de schandalige schending van onze vrijheid en privacy. In plaats van te proberen deze ideeën in een paar paragrafen te verwoorden, raad ik u ten zeerste aan om Alex Gladstein, de Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation, deze concepten te zien bespreken in zijn laatste toespraak:

Telkens wanneer u een nationale staat ziet praten over een digitale valuta van de centrale bank, vergeet dan niet dat ze Bitcoin helpen bij de adoptie van digitale wallets en de daarmee verband houdende infrastructuur, maar deze CBDC’s hebben wel ernstige zorgpunten en risico’s. Deze zorgen en risico’s worden niet weggenomen door beloften, persberichten of whitepapers. Ze kunnen alleen worden opgelost door de invoering van een gedecentraliseerde digitale munt als de volgende wereldwijde reservemunt die buiten de controle van een regering, centrale bank, individu of organisatie valt.

Op dit moment is Bitcoin de enige munt die dit kan verwezenlijken. En persoonlijk zien wij geen andere digitale valuta die de naamsbekendheid, netwerkeffecten, hash-power, etc. van de beste en grootste crypto overtreft. De centrale banken beginnen op een passieve manier terug te vechten, maar net zoals Gandhi’s citaat betrekking heeft op de acties van de centrale bank, kan het ook betrekking hebben op ons als wereldburgers.

Eerst hebben we de centrale banken genegeerd. Daarna hebben we ze uitgelachen. Nu bestrijden we ze. En uiteindelijk zullen we winnen. Maar de manier waarop we dat doen is door vreedzaam te protesteren. Door steeds meer mensen te informeren over de revolutie. En door Bitcoins structuur en antifragiliteit toe te staan om te volharden in wat het de laatste elf jaar heeft gedaan.

Wat een tijd om in te leven!

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment