Fiscale aspecten om rekening mee te houden!

Eén van de vele redenen waarom cryptocurrencies nog niet tot de mainstream adoptie zijn uitgegroeid, is het gebrek aan duidelijke regels met betrekking tot hun belastingheffing. Beleggers op retail-niveau weten nog niet hoe ze hun cryptocurrencies op de juiste manier kunnen registreren en behandelen en het resultaat kan slordig overkomen.

Er was vorig jaar al het probleem in verband met crypto-for-crypto exchanges en of dat al dan niet een belastingplichtige gebeurtenis was (hint: het is het wel degelijk) en met regelgevers die crypto exchanges dagvaarden, is het in het beste belang van de gebruikers om hun inkomsten te melden.

Gebruikers hoeven hun cryptocurrency holdings niet te melden, tenzij ze in de loop van het jaar een belastbare aanleiding geven tot een belastbare gebeurtenis. Dus als je een HODL’er bent, hoef je je niet echt zorgen te maken over dit soort zaken. Een interessante statistiek heeft aangetoond dat er van de $1,7 miljard die naar schatting verloren is gegaan in de bearmarkt van 2018, slechts de helft is verkocht en omgezet is in een “echt” verlies.

Bij verlies op uw crypto

Het nemen van het verlies is psychologisch gezien erg pijnlijk, dus is het logisch dat niet elke belegger de nederlaag wil toegeven, vooral met zoveel nieuwsberichten over een comeback die mogelijk om de hoek ligt. Bovendien kan het fiscale rompslomp om verlies te nemen en bij te houden op zich al een ergernis zijn. Dit is allemaal niet zo eenvoudig als wanneer u een kapitaalverlies op een aandeel neemt en het na een bepaalde termijn terugkoopt – om alsnog deel te nemen aan de opleving, terwijl u ook gebruik maakt van uw kapitaalverlies in het heden.

Er zijn echter een paar uitzonderingen die de zaken ingewikkelder kunnen maken. Bijvoorbeeld, in de VS, als gebruikers meer dan $10.000 aanhouden op een buitenlandse financiële rekening, moeten ze deze posities rapporteren op een FBAR (foreign bank account report). De redenering hierachter is duidelijk en het is ook gemakkelijk om te begrijpen dat gebruikers in een offshore exchange hun cryptocurrencies legaal kunnen houden, omdat ze deze op dat moment nog niet verkocht hebben.

Donaties werken in het voordeel van de belastingbetaler, omdat ze het belastbaar inkomen verminderen met het bedrag van de reële marktwaarde (of de kosten als ze de activa minder dan een jaar hebben gedragen). Dit kan één van de betere manieren zijn voor gebruikers om hun kapitaalverliezen van het laatste jaar te nemen, aangezien de werkelijke aftrek van kapitaalverliezen beperkt is tot $3.000 per jaar, en er geen mogelijkheid is om dit met terugwerkende kracht te doen.

De realiteit van de industrie

De sector wordt momenteel geteisterd door het feit dat er zo weinig mensen zijn die precies weten hoe ze met deze fiscale aspecten in hun leven moeten omgaan. Dit is vooral omdat een groot deel van de vermogensbeheersector normaal gesproken door de banken wordt beheerd. Het nadeel voor al deze beleggers die zelf hun beleggingen beheren, is dan ook dat zij mogelijk een aansprakelijkheid oplopen.

Het laatste wat benadrukt moet worden is dat er risico’s zijn, ook al hebben veel mensen een hekel aan het idee om belasting te moeten betalen aan de overheid en zijn ze waarschijnlijk deels geïnteresseerd in Bitcoin of andere cryptocurrencies vanwege de macht die het kan opleveren. Belastingontduiking is een ernstige misdaad en een vrij domme reden om in de gevangenis te belanden of enorme boetes te betalen.

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment