Fondswerving en crypto

Het slechtst bewaarde geheim in crypto op dit moment is dat de meeste fondsen moeite hebben om geld in te zamelen. We hebben gezien dat fondsbeheerders, zowel ervaren als onervaren, tekortschieten in hun doelstellingen voor fondsenwerving en dat ze ook hun strategieën drastisch moeten aanpassen om kapitaal aan te trekken. Het merendeel van de fondsen die tot dusver met succes kapitaal hebben aangetrokken, is voor het grootste deel toevertrouwd aan particulieren en familiebedrijven.

Maar zoals we weten van de bestaande financiële markten, is er uit deze bronnen een beperkte hoeveelheid kapitaal beschikbaar. Als er geen institutionele beleggers zijn die tientallen miljoenen dollars per cheque kunnen schrijven, dan is er sprake van een lage kunstmatige bovengrens voor de hoeveelheid kapitaal die kan worden aangetrokken in het landschap van de cryptofondsen.

Helaas zijn de meeste institutionele beleggers (dotaties, pensioenen, stichtingen, staatsinvesteringsfondsen) nog niet aan de beurt. Het zou bijna onmogelijk zijn om elke reden daarvoor te achterhalen.

Hier zijn enkele van de meest opvallende

  1. Uitputting van de markt – In 2017 was fondsenwerving gemakkelijk want toen bleef elk crypto-asset in waarde stijgen, maar de bearmarkt heeft dat vandaag de dag totaal veranderd. De meeste potentiële LP’s** zijn geschrokken door de 80-90% dalingen en velen vragen zich af of de industrie een klassieke bubble was die nu in de doofpot zal verdwijnen.
  2. Directe blootstelling – Net als bij publieke aandelen stelt de liquide markt van crypto de meeste kapitaalverschaffers in staat om zelf assets te kopen en te bezitten. Of zij zich nu aan Bitcoin en Ethereum houden of zich wagen aan minder bekende cryptos, deze beleggers zien niet het voordeel in van hoge kosten en meerjarige lock-ups.
  3. Due diligence mislukkingen – Waarschijnlijk zijn er op dit moment minder dan 10 cryptofondsen die beschikken over het personeel, wettelijke vergunningen en procedures om de due diligence van grote institutionele beleggers door te komen. Dit soort infrastructuur zal met de tijd komen, maar verwacht niet dat diepgewortelde instellingen zonder deze infrastructuur een sprong in het ongewisse zullen wagen.
  4. Risico – De institutionele beleggers zijn zeer risicomijdend. Het is voor velen van hen eng om kapitaal toe te wijzen aan een sector waar dagelijks krantenkoppen staan met woorden als “hack”, “scam” of “money laundering”. Zoals we weten, zijn de meeste van deze kwesties minder ernstig dan ze lijken, maar dat is niet duidelijk voor professionele beleggers die slechts een klein deel van hun tijd aan de asset-class spenderen.
  5. De prestaties uit het verleden zien er slecht uit – Terwijl 2017 voor veel fondsen een driecijferig financieel rendement opleverde, waren de meeste van deze fondsen in 2018 eens zo laag. In de meeste gevallen zijn de bekende fondsbeheerders, die al jaren actief zijn, met meer dan 50% gedaald. Hoewel prestaties uit het verleden geen indicator zouden mogen zijn voor de toekomstige prestaties, zijn we allemaal mensen en deze afschuwelijke rendementen maken het steeds moeilijker om potentiële LP’s ervan te overtuigen dat ze waarschijnlijk winst zullen maken.
  6. Gebrek aan incentives – Sterke fondsverwervers weten dat forcing functies één van hun krachtigste instrumenten kunnen zijn. Helaas biedt de huidige omgeving daar geen oplossing voor. Bovendien worden deze kapitaalverstrekkers zelden gecompenseerd op basis van hun prestaties. Dit betekent dat ze niet meer geld kunnen verdienen als ze financieel beter zouden presteren (bijvoorbeeld: risico’s nemen en gelijk hebben), maar ze kunnen wel hun baan verliezen als ze ondermaats presteren (bijvoorbeeld: risico’s nemen en verkeerd zijn). De incentive-structuur, zowel uit de crypto-industrie als uit de institutionele beleggingswereld, werkt tegen de beheerders van cryptofondsen.
  7. Afwezigheid van opleiding & begrip – Potentiële LP’s hebben de plicht om te begrijpen waarin zij beleggen, de risico’s te onderschrijven en goede due diligence uit te voeren bij fondsmanagers. Crypto is uniek in die zin dat er op dit moment weinig consensus bestaat over de waardering van assets, samen met een hoge mate van onenigheid over de beste strategieën om kapitaal in te zetten. Indien een kapitaalverdeler 10 fondsbeheerders dezelfde reeks eenvoudige vragen stelt, zullen zij waarschijnlijk een grote verscheidenheid aan antwoorden krijgen, wat de verwarring en het gebrek aan vertrouwen bij de verdeler in zijn keuze om een investering te doen, vergroot.
  8. Moeilijkheid om grote hoeveelheden kapitaal in te zetten – Tot slot, ook al voelt een grote institutionele belegger zich op zijn gemak in de sector of bij een specifieke fondsbeheerder, er zijn grote belemmeringen voor de hoeveelheid kapitaal die vandaag de dag kan worden geïnvesteerd. Laten we zeggen dat de potentiële LP een minimale controlegrootte van $50M moet schrijven en niet meer dan 20% van een fonds kan zijn. Dat betekent dat de fondsbeheerder een minimum van $250M moet inzamelen….maar waar zet je dat in? Als er 10-20 bedrijven zijn die in een laat stadium actief worden, kunnen er $25-50M controles en 20-30 grotere marktcryptoassets worden uitgevoerd. Dit is niet bepaald de sterkste deal die vertrouwen wekt bij een professionele belegger.

 

**LP’ is een algemene term voor een investeerder in een durfkapitaalfonds. Meestal zijn het pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen (ook wel ‘institutionele beleggers’ genoemd), maar het kunnen ook bedrijven, vermogende particulieren of overheden zijn die het start-up ecosysteem willen stimuleren.

Conclusie

Niets van dit alles is leuk om over te praten, maar het is belangrijk. Er is veel werk aan de winkel om grote institutionele beleggers aan te trekken. Dit gedeelte van sector heeft meer doorgewinterde beleggingsprofessionals nodig die de vereisten van deze kapitaalverdelers begrijpen. Ze hebben alsook meer tijd nodig om de technologie en de mogelijkheden te onderwijzen en te demystificeren. En het allerbelangrijkste is dat er meer fondsen nodig zijn die een meerjarig verleden hebben met aantrekkelijke winsten.

Hoewel de omgeving voor fondsbeheerders is afgekoeld, blijft een kleine groep van de allerbeste fondsenbeheerders onaangetast. In de komende weken zullen er aankondigingen komen van een groot aantal fondsen die de LP’s hebben overtuigd van de voordelen van de blootstelling aan crypto, zowel op de publieke als op de particuliere markt. Overigens is het niet goed genoeg om een kleine groep elitefondsmanagers te hebben die succes boeken.

Om deze sector te laten groeien en duurzaamheid te bereiken, hebben we honderden fondsmanagers nodig die miljarden dollars investeren. Uiteindelijk zullen we daar komen, maar niet voordat er veel tijd, geld en middelen worden geïnvesteerd om de basis te leggen voor de wereldwijd dominante beleggingsondernemingen van morgen.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment