G20-30-40…Moon

Vandaag zien we een vrije val van de marketcap en daarmee ook de prijs van Bitcoin en alts. Veel zal nu afhangen van de uitkomst van de G20 samenkomst (19 en 20 maart in Buenos Aires). Veel FUD wordt veroorzaakt door berichten van regulatie van Bitcoin door regeringen. Jammer genoeg hebben we de laatste tijd veel nieuws gekregen over regulatie, belastingen op crypto zelfs tot het bannen van Bitcoin. Tot nu hebben de grote spelers zoals Japan, Amerika en Zuid-Korea nog geen extreme maatregelen getroffen ten opzichte van cryptocurrency, enkel verlengingen van de reeds bestaande wetten.

Wij willen even samenvatten wat de verschillende landen hun standpunten zijn tegenover onze geliefde crypto.

Internationaal

Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, vertelde wereldleiders op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, afgelopen januari dat ze gelooft dat cryptocurrencies zowel risico’s als voordelen met zich meebrengen. “De anonimiteit en het gebrek aan transparantie en de manier waarop zij het witwassen van geld en de financiering van terrorisme verbergen en beschermen, is gewoon onaanvaardbaar. Het moet in overweging worden genomen, maar dan zullen er innovaties uit deze bewegingen komen,”. Diverse andere overheidsfunctionarissen en deskundigen spraken ook op het forum over de regulering van de crypto, waarbij een algemeen thema naar voren kwam dat regeringen moeten beginnen samen te werken aan regulering om beleggers te beschermen en instabiliteit van de financiële markten te voorkomen.

Amerika

Steve Mnuchin, minister van Financiën van de VS, herhaalde dit gevoel op het forum.

“Mijn nummer 1 focus op cryptocurrencies, of dat nu digitale valuta of Bitcoin of andere dingen zijn, is dat we ervoor willen zorgen dat ze niet worden gebruikt voor illegale activiteiten,” zei hij. De juridische status van cryptocurrencies is echter nog niet duidelijk in de Verenigde Staten: zij worden door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) beschouwd als een grondstof, door de Securities and Exchange Commission (SEC) als een effect, door de Internal Revenue Service (IRS) als een eigendom en door het Amerikaanse ministerie van Financiën als een bedreiging voor het witwassen van geld.

Eerder, heeft SEC investeerders ook verteld om voorzichtigheid uit te oefenen en heeft het een eind gemaakt aan sommige ICOs. Op 6 maart oordeelde een federale rechter ook dat virtuele valuta’s door de CFTC als grondstof kunnen worden gereguleerd. De CFTC was de eerste Amerikaanse regelgever die cryptocurrencies in het openbaar toestond, hoewel ze nog aan het onderzoeken is welke regels ze zal opleggen.

Japan

Hoewel de Verenigde Staten de laatste tijd veel in het nieuws komen met betrekking tot regelgeving, is Japan in feite populairder dan de VS als een cryptocurrency power, goed voor ongeveer 48 procent van de wereldhandel. Helaas is het mogelijk dat de recente gebeurtenissen de instroom van Japans kapitaal op de markt hebben vertraagd, met een hack op 26 januari die heeft geleid tot de diefstal van 530 miljoen dollar aan NEM-munten van een Japanse beurs. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een nauwlettender toezicht door het Financial Services Agency (FSA).

Als handelaren bang zijn dat regulering slecht zal zijn voor de markten, hoeven ze alleen maar naar Japan te kijken, want het is waarschijnlijk vanwege zijn solide juridische positie rond de cryptocurrencies dat de handel in cryptomunten is uitgegroeid tot zo’n populaire tijdverdrijf in het land. “Japan is het eerste en enige land dat een goed rechtssysteem heeft dat de handel in cryptomunten reguleert,” zei Midori Kanemitsu, chief financial officer van bitFlyer Inc.  In mei 2016 nam Japan wetten aan die vereisen dat cryptocurrencybeurzen zich registreren bij de FSA. Meer recent, is de regelgevende instantie begonnen om uitwisselingen te straffen die niet aan hun vereisten hebben voldaan. Nieuws over deze ontwikkeling correspondeerde met een massale uitverkoop van de cryptomarkt op 7 maart, hoewel ook andere factoren tot de daling kunnen hebben bijgedragen.

China

Japan’s beurzen zijn niet de meest populaire in de wereld door de binnenlandse handel alleen. China was het grootste handelsland tot vorig jaar, toen de Japanse beurzen werden overspoeld door Chinese speculanten na de regering die de cryptohandel in het land stopzette, samen met de initial coin offerings (ICO’s). Chinese regelgevers nemen nu maatregelen om social media-accounts van beurzen te blokkeren, waaronder het sluiten van hun kanalen op WeChat, de beste social messaging app van het land. Er zijn echter gemengde signalen geweest, waarbij één Chinese ambtenaar zei dat het verbod op ICO’s slechts tijdelijk is, aangezien de regering regelgeving uitwerkt.

Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft het op twee na grootste volume aan handel in cryptomunten wereldwijd, maar het land heeft nog geen duidelijke regelgeving. “De overheid heeft nog geen conclusie getrokken. Voldoende overleg zou op de eerste plaats moeten komen,” zei Hong Nam-ki, minister van beleidscoördinatie van de regering, tegen het Zuid-Koreaanse parlement op 24 februari. Hong merkte op dat een besluit om de handel te verbieden of in de mainstream investeringsregelgeving op te nemen nog steeds een controversieel onderwerp is in de regering. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er tegenstrijdige informatie van autoriteiten over mogelijke regelgeving is geweest. De regering heeft zich onlangs teruggetrokken uit eerdere waarschuwingen over een verbod op binnenlandse handel, dat waarschijnlijk een van de oorzaken was van de inzinking van de markt in januari. Zuid-Korea heeft echter mensen een verbod opgelegd om anoniem cryptocurrencies te verhandelen en buitenlanders hebben een verbod gekregen om gebruik te maken van hun binnenlandse beurzen.

Andere Landen

Hoewel de rest van de wereld een relatief klein percentage van de huidige handel in cryptovaluta’s voor zijn rekening neemt, kan dit in de toekomst veranderen. Afhankelijk van het land en hun houding ten opzichte van de relatief nieuwe technologie.

De Europese Unie is bezig met het opstellen van regelgeving, terwijl premier Theresa May in het Verenigd Koninkrijk heeft gesuggereerd dat de Britse regering het voorbeeld van Zuid-Korea zou kunnen volgen door anonieme handel te verbieden.

Ondertussen heeft Denemarken verklaard dat Bitcoin geen munteenheid is en dat het het gebruik ervan niet zal reguleren. In Zweden heeft de Zweedse financiële toezichthoudende autoriteit (Finansinspektionen) publiekelijk verklaard dat cryptocurrencies als betaalmiddel worden erkend en daarom onder de normale monetaire wetgeving vallen, zoals de KYC-regelgeving.

In Australië heeft de regering onlangs een einde gemaakt aan de “dubbele belasting” op cryptocurrencies, terwijl in Rusland, Mexico en India de respectieve regeringen hebben beloofd dat er in de nabije toekomst wetten zullen worden aangenomen.

Uit de bovenstaande voorbeelden blijkt duidelijk dat de cryptomarkt een tijd binnentreedt van drastisch toegenomen regulering door overheden over de hele wereld. Hoewel beleggers misschien op hun hoede zijn voor nieuws over regelgeving, weet niemand nog hoe bestaande en inkomende wetten de markt op lange termijn zullen beïnvloeden. Eenmaal de commotie voorbij is, is het redelijk om te veronderstellen dat de voortdurende regelgeving goed zal zijn voor cryptocurrencies, die meer vertrouwen aan investeerders, in de markt brengen.

 

What's your reaction?

Leave a comment