Gaan stablecoins zorgen voor wereldwijde crypto adoptie?

Stablecoins beloven prijsstabiliteit te bieden in de zeer volatiele en onvoorspelbare cryptomarkten. Stablecoins worden vaak aangeprezen als de toegangspoort tot wereldwijde massale adoptie (zowel door consumenten als financiële instellingen).

De kern van het argument of Bitcoin (of cryptomunten in het algemeen) als geld kan worden beschouwd, is of het een waardeopslag heeft.

De laatste 10 jaar is duidelijk gebleken dat cryptovaluta een ruilmiddel is. Maar om aan de definitie van geld te voldoen moet het ook een waardeopslag zijn.

Om het dagelijks gebruik van cryptovaluta mogelijk te maken, moet het een stabiele opslagplaats van waarde zijn en dat is precies wat stable coins de wereld beloven.

Waarom zijn stablecoins zo belangrijk?

Velen beweren dat wat Bitcoin (en de cryptovaluta als geheel) tegenhoudt van wereldwijde massale adoptie, de prijsvolatiliteit is.

Terwijl speculanten het goed doen met prijsvolatiliteit, is het slecht voor de gemiddelde persoon wanneer ze proberen alledaagse betalingen te doen met behulp van een volatiele valuta. Het publiek is gewend aan een stabiele munt en dat is hun verwachting (voor de meeste landen).

Voor massale adoptie en wijdverspreide circulatie zal een prijsstabiliteit voor cryptovaluta nodig zijn. Dit zal het ook mogelijk maken om de kloof tussen het traditionele fiatsysteem en de cryptomarkten te overbruggen.

Wat is een stablecoin?

Een stable coin is elke cryptovaluta die gekoppeld is aan een “stabiele waarde”. Een ‘stabile asset’ kan van alles zijn, van goud, fiat tot een andere valuta, waarbij de prijs kan worden vastgesteld en algemeen wordt overeengekomen.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Vanuit een traditioneel standpunt worden stable coins ondersteund door een “reserve”. Deze reserve komt overeen met het aantal coins in omloop.

De reserve kan bestaan uit onderpand van alle activa waarvan de prijs in het algemeen is overeengekomen. Dit kan bestaan uit fiat, een andere cryptomunteenheid of assets zoals goud of vastgoed.

In theorie is de prijs van de coin “stabiel” omdat de assets die de coin ondersteunen bekend zijn.

Dit sluit echter niet uit dat er wordt gespeculeerd op exchanges die, op basis van het sentiment of de intentie van de belegger, een sterke druk kunnen uitoefenen op de vraag- of aanbodzijde en deze stable coins moeten over het mechanisme beschikken om dit soort marktmanipulatie aan te pakken.

Hoe worden stablecoins uitgegeven?

In de meeste gevallen worden stablecoins uitgegeven door de centrale autoriteit:

  • Centrale autoriteit: Geeft nieuwe coins uit in verhouding tot het verstrekte onderpand. Hoe hoger de waarde van het onderpand, hoe meer coins worden uitgegeven om de prijs te handhaven (Tether). De keerzijde is echter minder transparant.
  • DAO: Bied de mogelijkheid tot volledig gedecentraliseerde en automatische uitgifte van coins.

Momenteel zien we dat veel stablecoins gebruik maken van een combinatie van DAO en centrale autoriteit.

Interessante Stablecoins:

Hoewel er veel verschillende stablecoins zijn, gaan wij in dit artikel alleen de Top 5 coins bespreken die de meeste kans van slagen hebben in deze wereld, waar theoretische economie en de druk van de echte wereldmarkt elkaar kruisen.

Tether

Waarschijnlijk de meest bekende stablecoin is Tether. De coin is de afgelopen jaren in gebruik geweest en heeft een grote marktkapitalisatie van meer dan 2,7 miljard dollar.

Tether bereikt zijn prijsstabiliteit op een zeer intuïtieve manier.  Rechtstreeks gekoppeld aan de US dollar met een verhouding van 1:1. Voor elke USDT (Tether) die er bestaat, is er dus in theorie een dollar beschikbaar. Dit is een eenvoudige en effectieve methode om een cryptovaluta te koppelen.

Tether heeft zijn tegenstanders. Er is veel gespeculeerd over de legitimiteit van de USD-holdings van Tethers vanwege het gebrek aan transparantie, aangezien zij geen gecontroleerde rapporten openbaar hebben gemaakt ter ondersteuning van de fondsen die zij in “reserve” hebben.

Een bijkomend punt van zorg is dat Tether niet contractueel verplicht is om USDT om te zetten in USD, waardoor veel investeerders aarzelen om de coin te gebruiken.

Ondanks deze tamelijk grote problemen blijven veel beleggers en speculanten Tether gebruiken en het blijft de meest gebruikte stablecoin op veel exchanges.

 

 

TrueUSD

Waar Tether zijn tekortkomingen heeft, wil TrueCoin (TrueUSD) schitteren door volledige transparantie, regelmatige financiële controle en de wettelijke verplichting om de coin in te ruilen voor USD.

Daarnaast is TrueCoin op zoek naar uitbreiding en omarming van de Euro, Yen en mogelijk ook grondstoffen zoals goud en zilver. TrueCoin heeft een veelbelovende toekomst en neemt de nodige stappen om zich te onderscheiden van zijn grootste rivaal.

 

 

Maker

Maker, is vergelijkbaar met Tether in die zin dat het stabiel is ten opzichte van de US Dollar, maar wat het anders maakt is dat het volledig wordt ondersteund door Ethereum. Hun stabile coin heet Dai, gekoppeld aan 1 USD.

De stabiliteit van het systeem wordt verkregen door middel van smart contracts.

Volgens het Maker-businessmodel kopen gebruikers geen Dai, maar maken ze het in ruil voor Ether. Prijsstabiliteit wordt gehandhaafd door het systeem dat automatisch zijn Ether ‘veilt’ om de prijs te handhaven.

Deze coin wordt niet ondersteund door fiat, en gezien wordt als een positieve stap voorwaarts naar een volledig gedecentraliseerde en autonome stable coin.

 

 

Havven

Havven, op de markt gebracht als een gedecentraliseerd betalingsnetwerk voor dagelijkse aankopen, dit ambitieuze project heeft een autonome aanpak ontwikkeld voor het oplossen van het volatiliteitsprobleem.

Havven gebruikt een dual-token economie om prijsstabiliteit aan te bieden. De eerste coin, Nomin genaamd, is de coin die gebruikt zou worden voor dagelijks gebruik.

De vergoeding voor het gebruik van de Nomin coin gaat terug naar het bedrijf en wordt teruggegeven aan de houders van de Havvencoin.

Havven is één van de eerste echt gedecentraliseerde stablecoins. Hoewel het iets zeer nieuw is en het concept nog bewezen moet worden, biedt het de mogelijkheid aan om het volatiliteitsprobleem op te lossen.

 

 

Basecoin

Basecoin biedt een nieuwe benadering van stable coins. Hoewel het project nog in zijn kinderschoenen staat, heeft het veel potentieel. Het wordt gesteund door prominente investeerders en heeft een solide financiering ontvangen om de visie te helpen realiseren ($133M aan private investeringen).

Basecoin is gekoppeld aan een index of activum en door voortdurend de waarde van de index/activa te bewaken, wordt het tokenaanbod automatisch aangepast om een stabiele waarde te creëren.

Daarnaast is een andere controlefunctie het gebruik van twee extra valuta’s, Basisobligaties en Basisaandelen. Deze bieden stimulansen voor gebruikers om rente te verdienen op hun beleggingen. Gebruikers kunnen hun Basecoin voor Basis Obligaties verkopen en zo een economische stimulans voor de gebruiker bieden en tegelijkertijd bijdragen tot het behoud van de prijsstabiliteit.

Door gebruik te maken van beide controlemechanismen is er veel vertrouwen in de markt en zij hun visie met succes kunnen realiseren. Het zal echter nog een tijdje duren voordat we ze staat zijn om het concept in de praktijk te bewijzen.

Het huidige marktlandschap

Voorlopig worden stable coins gezien als zeer experimentele en ambitieuze initiatieven. We moeten nog een lange termijn implementatie van de “perfecte” stabile coin in de praktijk zien. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Alleen zijn we er nog niet.

Vooruitzichten voor de toekomst

Stablecoins bieden de meest essentiële component voor een brede invoering van cryptocurrency – Prijsstabiliteit. Deze markt staat echter nog in de kinderschoenen en hoewel er veel veelbelovende projecten aan de gang zijn, is het nog te vroeg om een duidelijke winnaar te vinden.

Zijn er stabiele assets nodig? Gezien de grote belangstelling voor ” Blockchain-technologie” in combinatie met de interesse voor “Bitcoin the currency”, die we zien onder zoveel mensen in de mainstreamwereld, is de tijd misschien rijp om stabiele valuta of multi-currency systemen over te nemen. (Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum)

Wat is de perfecte stable coin?

De ideale stablecoin is er één die in staat is om de druk van de markt automatisch en succesvol te managen zonder prijsschommelingen. In de praktijk moeten we dit nog zien, maar velen van ons geloven stiekem dat het mogelijk is en we zijn er nog lang niet zo ver van verwijderd.

 

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment