Gemanipuleerde volumes, welke exchanges doen er aan mee?

Cryptocurrencies zijn geen financiële producten zoals aandelen, obligaties en valuta’s (althans vanuit juridisch oogpunt op dit moment), maar ze vertonen wel overeenkomsten in die zin dat ze kunnen worden verhandeld. Net zoals we de aandelenbeurs voor de handel in aandelen hebben, bestaan er crypto-beurzen voor de trading van cryptocurrencies. De regels voor de handel op de beurs gelden vaak ook voor de handel in cryptocurrencies.

Hoewel het wettelijk kader voor de regulering van cryptocurrencies nog niet is vastgelegd, zijn er enkele fundamentele handelsactiviteiten die als illegaal en als een misdaad worden beschouwd. Een voorbeeld hiervan is “insider trading”. Een ander voorbeeld is de zogenaamde “wash trading”.

Wash trading is een epidemie op de Bitcoin-markten.

Wat is wash trading?

Wash trading is een proces waarbij een trader een financieel instrument verkoopt en koopt met als doel om misleidende informatie aan de markt te geven. In dit geval is het “financiële instrument” een cryptocurrency of token.

Het kan zich voordoen als munten tegelijkertijd worden gekocht en verkocht door een exchange, bots of andere actoren, om op die manier veel grotere tradingvolumes in beeld te brengen. Dit kan de prijs van coins en het vertrouwen van de markt beïnvloeden. Dit is illegaal omdat het tradingvolume vervalst wordt.

Wat de exchanges betreft, kan dit ook meer gebruikers aantrekken, want meer volume betekent: snellere handel en meestal een betere prijs. Bovendien trekt het ook nieuwe exchange-noteringen aan en die komen meestal tegen zeer hoge kosten.

Op die manier vervalsen veel exchanges het volume om zo meer inkomsten te genereren. Daarnaast proberen veel frauduleuze exchanges gebruikers aan te trekken door volumes te vervalsen.

Wash trading werd in 1936 in de VS illegaal verklaard toen de Commodities Exchange Act werd goedgekeurd. De IRS definieert een wash sale als één die plaatsvindt binnen 30 dagen na het kopen van de security, wat resulteert in een verlies. De IRS staat daarom niet toe dat Amerikaanse belastingbetalers hun verliezen die voortvloeien uit de verkoop van de wash sales in mindering brengen.

Er is op dit moment geen wereldwijde regelgeving over trading in crypto’s bekend, maar het blijft een onsmakelijke praktijk, omdat het marktdata manipuleert. Ondertussen heeft de VS Bitcoin officieel uitgeroepen tot commodity en dus zullen de regels van de Commodities Exchange Act van toepassing zijn op de Bitcoin trading. Het is nog onzeker hoe andere cryptocurrency’s zullen worden geclassificeerd, omdat ze misschien niet allemaal als commodity’s in aanmerking komen en er op die manier nog steeds ruimte is voor marktmanipulatie. Als beleggers zich realiseren dat ze misleid zijn door de marktinformatie die door een exchange wordt vrijgegeven, dan kunnen ze een rechtszaak aanspannen die de exchange kan schaden.

Voor een meer diepgaande uitleg, zie hier

Hoe wordt het gedetecteerd?

Het is mogelijk om de wash trading te detecteren, maar het moet van geval tot geval gebeuren door het analyseren van een verscheidenheid aan factoren.

Er wordt gekeken naar unieke bezoekers per dag, het percentage unieke toegangssessies en de liquiditeit van het orderboek. Correlatie tussen trade volume en prijsvolatiliteit om een zogenaamde “prijs-volumecorrelatie” te bepalen wordt vaak gebruikt.

Last but not least – worden ook de merkwaardige prijsbewegingen en volumeveranderingen in kaart gebracht en geanalyseerd.

Door het analyseren van de data kan er een lijst van vertrouwde exchanges worden opgesteld. Dit werd gedaan door Blockchain Transparency Institute.

Wie zijn de schuldigen?

Er zijn veel overtreders in deze sector. In werkelijkheid wordt er op de meeste exchanges aan wash trading gedaan waardoor er weinig exchanges zijn met een legitiem volume. Ook de populairdere exchanges vervalsen een deel van hun volumes.

Er zijn natuurlijk een heleboel exchanges die niet zo bekend zijn dat er enorme nepvolumes worden gerapporteerd: OEX, Coinbit, BitForex, Coinsbank, DOBI handel, BitMax, OOOBTC, RightBTC, BCEX, Simex, BitMart, ZB, EXX, CoinZest en nog veel meer.

Ook enkele van de bekendere, meer vertrouwde exchanges hebben zich tot op zekere hoogte schuldig gemaakt aan wash trading: Bithumb, OKEx, Huobi, HitBTC, Bibox, LBank, Digifinex, Coinbene en Bit-Z.

Welke exchanges doen er niet aan mee?

Niet alle exchanges doen aan wash trading en er zijn dus ook veel exchanges die legitiem zijn. De belangrijkste volume-exchanges zonder enige vorm van wash trading zijn:

 • Binance
 • Bitfinex
 • Upbit
 • Kraken
 • BitFlyer
 • Poloniex

Sommige van deze exchanges deden een beetje aan wash trading, maar het grootste deel van het volume was nog steeds legitiem, deze waren:

 • Bittrex
 • Gate.io
 • Gemini
 • Coinone
 • Cex.io
 • Kucoin

Er zijn ook kleinere exchanges die niet of nauwelijks aan wash trading deden:

 • COSS
 • BTC Markets
 • Bitso
 • Bancor
 • Coinrail
 • Kyber

en nog veel meer….

Vergeet niet dat het niet veilig en legitiem is om aan wash trading te doen.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment