Had de financiële crisis van 2008 voorkomen kunnen worden door blockchain-technologie?

De voorzitter van de United States Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft onlangs enkele opmerkingen in verband met de blockchain gemaakt. In het bijzonder prees hij de snelle en adaptieve eigenschappen van de blockchain technologie aan en hij merkte ook op dat de blockchain technologie de wereldwijde financiële crisis van 2008 had kunnen helpen aanpakken.

De blockchain technologie zou een overzicht van de noodsituatie mogelijk hebben gemaakt.

De voorzitter van de CFTC, Christopher Giancarlo, maakte deze opmerkingen tijdens de 4e jaarlijkse DC Blockchain Summit in Washington D.C. op 6 maart. Bovendien verklaarde Giancarlo hoe het gebruik van blockchain technologie de real-time reactietijd van de toezichthouders op de crash van 2008 zou kunnen hebben veranderd.

Verder verwees Giancarlo ook naar zijn persoonlijke ervaring als executive vice president bij de GFI Group brokerage. Zoals Giancarlo uitlegt, zou GFI Group in 2008 één van ’s werelds belangrijkste trading platform voor credit default swaps hebben gemanaged.

Giancarlo merkte ook op dat er op de beursvloer van GFI veel paniek en wanorde heerste toen de financiële crisis werkelijkheid werd:

“Ik herinner me een oproep van een Amerikaanse bankregulator die vroeg naar de CDS-handelspositie van verschillende grote banken, waaronder Lehman Brothers. In feite verslechterden de handelsvoorwaarden per uur. Het was duidelijk dat de toezichthouder over weinig middelen beschikte, bij gebrek aan telefoongesprekken, om alle GEVAARSIGNALEN te herkennen die de CDS-markten uitbrachten”.

Giancarlo legde echter verder uit dat de blockchain technologie deze informatie-asymmetrie in de markt aanzienlijk had kunnen versterken. Bovendien zou de blockchain technologie een “gold record van de realtime boekhouding van alle gereguleerde handelspartners” mogelijk hebben gemaakt.

Even Off the record, hier ziet u dat Giancarlo grote voorstander is van cryptocurrencies:

Bovendien, zou dit geholpen hebben om de regelgevers eenvormig te maken in hun poging om de orde op de markten te behouden, aangezien dit systemisch marktfalen duidelijk werd.

Giancarlo: “Wat een onderscheid zou hebben gemaakt”.

Destijds hadden de regelgevers geen toegang tot iets wat lijkt op de real-time gedistribueerde ledgers (grootboeken) van vandaag de dag. Daarom moesten de toezichthouders “fragmentarische data verzamelen om complexe, individuele tradingportefeuilles te creëren.”.

Dit betekende dat toezichthouders gedwongen werden om handmatig contact op te nemen met makelaarskantoren, zoals GFI, om greep te krijgen op de huidige marktinformatie. Giancarlo lichtte toe waarom dit niet nodig was geweest als de blockchain technologie was gebruikt:

“Welk verschil het een decennium geleden zou hebben gemaakt als de blockchain technologie de informatieve basis was geweest voor de blootstelling aan derivaten op Wall Street. Het zou op zijn minst veel sneller, veel beter geïnformeerd en meer gekalibreerde regelgeving mogelijk hebben gemaakt in plaats van de ongeorganiseerde reactie die helaas volgde”.

Tenslotte, debatteerde Giancarlo, over het gebruik van blockchain technologie en “moderne cognitieve gegevensverwerkingscapaciteiten” het had gebruikt kunnen worden om te onthullen dat “de $400 miljard aan notationele kredietverzuim-swaps geschreven op Lehman Brothers minder dan $8 miljard in de netto markt exposure vertegenwoordigden en dat onderneming aan het falen was”.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment